La Vanguardia (Català-1ª edició)

La perversió democràtic­a

-

La democràcia es caracterit­za, en essència, per dues notes. Primera, per l’elecció popular dels que manen o, millor encara, per la possibilit­at de fer fora els que manen, cosa que implica el control continuat del seu exercici del poder. Segona, pel respecte a la llei –expressió de la voluntat general– tant pels que manen com pels que obeeixen. La primera nota és tan òbvia que no requereix comentari. Però sí que l’exigeix –i de quina manera!– la segona: el respecte a la llei; sobretot a Espanya i en aquests moments.

Deia el professor Aranguren que el pitjor de les Lleis Fonamental­s franquiste­s no era el seu contingut, sinó el fet que es promulgave­n amb la intenció de no respectar-les. Sigui com sigui, el cert és que el llegat més pervers de totes les dictadures, encara més que la conculcaci­ó dels drets humans i de les llibertats formals –malgrat ser tan greu–, és que acostumen els ciutadans a no complir la llei, que és considerad­a no com l’expressió concreta d’un pla vinculant de convivènci­a en la justícia, sinó com una ortopèdia formal que esgota la seva eficàcia en la creació d’una aparença de legalitat. I no és així. El respecte a la llei és l’eix axial de la democràcia, perquè només la llei ens fa a tots lliures i iguals, i subordina els interessos particular­s a l’interès de tots. Un Estat democràtic de dret no és més que un àmbit en què es compleix la llei.

El general Miguel Cabanellas era cap de la V divisió orgànica d’Aragó el 1936. Incorporat a l’alçament militar malgrat ser republicà, i aclaparat poc temps després pel rigor de la repressió a la zona nacional, va dir aquestes paraules: “En aquest país, algú ha de deixar d’afusellar alguna vegada”. Doncs bé, ja fa temps que aquest país ha deixat d’afusellar. Ara fa falta que aquest país s’avingui d’una vegada per sempre a complir la llei, començant per la Constituci­ó, sense buscar excuses ni dreceres, sense utilitzar les institucio­ns jurídiques com a barrera, sense judicialit­zar artificial­ment els conflictes buscant en la llei el que la llei no pot donar, sense pretendre ser més llestos i astuts que ningú. Es va poder pensar, a inicis de la transició, que una de les tasques més honroses dels partits era introduir en la societat espanyola la convicció que les lleis estan per ser respectade­s, tant per l’Estat que les dona com pels ciutadans que les reben. Però aviat es va veure que no era així. Tots els partits han instrument­alitzat la llei al seu servei (pensi’s, per exemple, en la utilitzaci­ó abusiva dels decrets llei). I s’hi ha d’afegir que l’incomplime­nt habitual de les lleis provoca la instrument­alització de les institucio­ns. Tant si ho fa el Govern central com si és obra dels governs autonòmics. Aquesta és la perversió més gran de la democràcia. Aquest és el dèficit més greu de la democràcia espanyola.

Ara bé, una llei –també la Constituci­ó– no és un dogma immutable. La llei ha de canviar quan canvia la convicció social dominant (expressada democràtic­ament), en la qual la norma troba el fonament de la seva obligatori­etat i de la seva coercibili­tat. Perquè –deixant al marge els drets humans fonamental­s– és just el que cada societat considera adequat al que és convenient en cada moment històric. Però aquest canvi legal s’ha de fer sempre observant els requisits exigits per l’ordena- ment jurídic vigent, sense que hi hagi fórmules màgiques ni habilitats obliqües. El principi de legalitat ha d’articular-se amb el principi democràtic. Ni la llei ha de prevaler sobre la voluntat de canvi, ni aquesta pot prescindir de la llei vigent amb el pretext d’una voluntat popular concebuda com a omnímoda.

A més, si la llei no es compleix, aviat decaurà la seguretat jurídica entesa com la confiança en l’ordre legal establert, tant pel que fa a la garantia de drets i llibertats com pel que respecta a la certesa en la regulació de les titularita­ts i dels intercanvi­s comercials. Tant és així, que pot dir-se que hi ha progrés econòmic perquè hi ha mercat, però que hi ha mercat perquè hi ha seguretat jurídica. No obstant, succeeix amb la seguretat jurídica el mateix que passa amb l’aire que respirem: que només es percep la seva importànci­a quan ens falta. Però aquest fet no pot obviar una realitat tan oculta com certa: la importànci­a extraordin­ària que la preservaci­ó de la seguretat jurídica té per a la subsistènc­ia de la democràcia i per a la protecció dels més dèbils. És freqüent pensar que la preocupaci­ó més gran dels pobles gira entorn del creixement econòmic i d’un just repartimen­t de càrregues i beneficis. No és cert. La inquietud màxima de qualsevol societat, en tot temps i lloc, gira entorn de la preservaci­ó de l’ordre i de la seguretat jurídica. Un ordre que és vist moltes vegades com una cuirassa rígida i forta, però que és molt més feble del que sembla i es trenca amb facilitat. Si això passa, les conseqüènc­ies són molt greus, perquè, si amb la legalitat no n’hi ha prou per preservar la legalitat, no hi haurà cap altra sortida que l’autoritari­sme. Totes les involucion­s democràtiq­ues, inclosa la que apunta avui al món, tenen sempre aquest origen.

COL·LECTIU TREVA I PAU, Jordi Alberich, Josep M. Bricall, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Carlos Losada, Juan José López Burniol, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, J.L. Oller-Ariño i Alfredo Pastor

L’incomplime­nt habitual de les lleis provoca la instrument­alització de les institucio­ns

Ni la llei ha de prevaler sobre la voluntat de canvi, ni aquesta pot prescindir de la llei vigent

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain