La Vanguardia (Català-1ª edició)

Excuses de mal pagador

Una botiga ha de retirar una disfressa “sexi” inspirada en ‘El conte de la serventa’

- ALBERT MOLINS RENTER

L’uniforme de la sèrie El conte de la serventa (The handmaid’s tail) s’ha convertit en una icona de la lluita feminista a moltes parts del món, com ja va explicar La Vanguardia aquest 4 d’agost. Però el mercat i el capitalism­e són especialis­tes en aprofitar-se de qualsevol moviment social per triturar-lo, pair-lo i convertir-lo en un producte. Una de les estratègie­s més habituals per fer-ho és la sexualitza­ció.

Yandy.com és una botiga en línia de llenceria i disfresses que va posar a la venda, per 55 euros, un vestit inspirat en la sèrie, que consistia en una còfia blanca, una capa vermella i una minifaldil­la també vermella. Una versió sexi de l’uniforme que vesteixen les criades a la ficció televisiva.

A la sèrie, les dones les vesteixen com una manera de denotar la seva condició de serventes, forçades a tenir relacions sexuals amb homes de bona posició amb la intenció de procrear, ja que la resta de personatge­s femenins no poden tenir fills. Al final, El conte de la serventa –basada en una novel·la de Margaret Atwood–, parla de la violació i la submissió de les dones, en una societat distòpica.

Òbviament la iniciativa de la botiga dels Estats Units ha provocat considerab­les protestes, tal com reconeixia ella mateixa a la seva pàgina d’internet: “En les últimes hores, s’ha fet obvi que la nostra disfressa s’ha percebut com un símbol de l’opressió de les dones, en lloc d’una expressió del seu empoderame­nt. És desafortun­at, ja que no era la nostra intenció”. Els improperis han anat des de batejar a la vestimenta com “l’ofensiva disfressa de Halloween de l’any” fins a acusar el comerç de fomentar la cultura de la violació. Arribats a aquest punt, el comerç no ha tingut més remei que retirar el vestit i demanar disculpes.

Al missatge, que es pot llegir al lloc de la seva pàgina on abans es podia comprar la polèmica disfressa, Yandy reconeix que la inspiració li va arribar de les manifestac­ions feministes que han adoptat el vestuari original de la sèrie com a símbol: “La nostra inspiració inicial per crear la peça va ser el fet de veure l’ús que se n’ha fet durant els últims mesos com una poderosa imatge de protesta”. “Per tant, –continua el comerç en línia– atesa la sincera resposta donada emparada per nombroses històries personals que hem rebut, hem eliminant la disfressa”.

Els responsabl­es de Yandy asseguren que el seu negoci “sempre ha destacat i continuarà estant a l’avanguarda per animar els nostres clients a ser amos del seu costat sexi”. A més, afirmen que “la nostra ideologia corporativ­a està arrelada en l’empoderame­nt femení i l’empoderame­nt de gènere en general”.

La disfressa de El conte de la serventa ja no es pot comprar, però una visita ràpida dona una idea del que Yandy entén per “empoderame­nt femení”: vestits sexualitza­ts de personatge­s de sèries i pel·lícules, inclosos un d’en Pokémon Pikachu.

Les protestes han titllat el vestit d’ofensiu i l’han acusat de fomentar la cultura de la violació

 ?? GEORGE KRAYCHYK / HULU ?? La sèrie és una producció de Hulu que a Espanya es pot veure a l’HBO i Antena 3 en va emetre aquest estiu la primera temporada
GEORGE KRAYCHYK / HULU La sèrie és una producció de Hulu que a Espanya es pot veure a l’HBO i Antena 3 en va emetre aquest estiu la primera temporada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain