La Vanguardia (Català-1ª edició)

La festa més familiar se celebra a Montjuïc

CIRC

- JOSE POLO

Circ, espectacle­s, tallers per experiment­ar amb aquest art i fins i tot lliçons de seguretat viària. Les festes de la Mercè mostren el seu vessant més familiar al Castell de Montjuïc, que ahir es va omplir de pares amb els seus fills sota un sol de justícia gràcies a una oferta d’activitats ludicofest­ives que es repetiran avui. Els petits i els no tan petits es van quedar embadalits amb els malabars i els trucs del festival Mercè Arts al Carrer (MAC), que proposa una variada programaci­ó que s’allarga des del matí fins a la tarda.

“Tots els espais són molt agradables, crec que està ben organitzat”, opina Juan Sandoval, que s’ha acostat a la fortalesa de la muntanya aquests dies més màgica que mai acompanyat dels seus dos fills. “La diversió és total, i no només per als nens, sinó també per als pares”, reconeix aquest barceloní d’origen hondureny que no és la primera vegada que s’acosta a Montjuïc amb motiu de la Mercè: “Els espectacle­s són una mica diferents als d’altres anys i això s’agraeix perquè no es fa repetitiu”, resol després de sortir de l’activitat on els més menuts aprenen seguretat viària, realitzada en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En una de les funcions els protagonis­tes, dos equilibris­tes belgues, proven de recuperar un piano que màgicament mira d’escapolir-se volant. Combinant música i humor, els artistes fan gala del seu equilibri, provocant algun ensurt entre el públic. “Com baixarà d’allà, ara?”, li pregunta una mare al seu fill. “Tinc por que caigui”, li respon el fill. Circ a l’aire lliure en estat pur. Entre acudits, la presentado­ra va guiant la multitud d’una activitat a l’altra de forma amena.

Una vegada allà la satisfacci­ó regna entre els assistents, però a més d’un li va costar d’arribar fins a Montjuïc. I és que ahir l’autobús 105 anava excessivam­ent ple a la plaça Espanya. Hi va haver passatgers que van ha-

ver d’esperar per força altres cotxes perquè els que arribaven a les parades ja anaven plens i no podien recollir ningú més. “Hem estat dues hores esperant per poder agafar el bus”, relata Marta Zudaire. “Els nens han arribat cansats a Montjuïc després de tant esperar, a més era impossible entrar-hi amb el cotxet del nadó perquè hi havia poc espai. Ha estat una mala estona”, es lamenta acompanyad­a de tota la família i d’una altra de Mataró. “Els vaig dir als meus amics que aparquessi­n a baix i la cosa ha sortit malament”, renega. “D’això se’n diu manca de previsió”, resol Iñaki Zudaire, l’avi. S’espera que aquests problemes de connexió, avui, no es repeteixin.

Ahir es van reunir milers de famílies barcelonin­es, però també de més enllà de la capital catalana. “Som habituals d’aquest acte, sempre ens acostem al circ diumenge de la Mercè amb els nens i una altra família de Calafell”, explica Gemma Medina. La festa major de Barcelona també pot ser una excusa per retrobar-se amb els amics. S’espera que durant la jornada d’avui l’espai no sigui tan freqüentat perquè únicament és festiu a Barcelona. “A la Mercè hi vens d’adolescent als concerts i anys després en família, encara que els ambients són diferents, esclar”, sentència la Gemma. La seva filla de nou anys, la Naiara, no sap amb quina activitat quedar-se. “M’han agradat totes”, se sincera la petita mentre degusta un pícnic a l’ombra, que ahir anaven molt buscades, sobretot a l’hora de dinar. Hi va haver qui es va portar el menjar de casa i qui va preferir provar els plats de les furgoteque­s, les furgonetes gastronòmi­ques de moda, allà presents.

“A la petita li agrada més manipular que no presenciar”, comenta Oriol Torrents, acompanyat de la seva parella i els seus dos fills, aprofitant també la pausa per dinar. I és que en un dels espais es fan tallers en què es pot experiment­ar amb alguns elements circenses com ara les boles, les maces o les xanques, entre d’altres. L’espai està coordinat per monitors, que aconsellen els aprenents a tota hora. Els més valents s’atreveixen amb un petit número d’equilibris­me i es mantenen drets en una corda fina. “Val la pena venir, per a nosaltres és una parada habitual cada Mercè", resol l’Oriol. La jornada d’avui serà l’última per gaudir del circ al Castell de Montjuïc. I és que com totes loes coses bones, les festes de la Mercè ja s’acaben.

Algunes famílies lamenten problemes en el transport públic per arribar a Montjuïc La programaci­ó s’estén del matí fins a la tarda i hi ha furgoteque­s que ofereixen menjar

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Sense perdrel’equilibri. Molts ciutadans pugen a la muntanya de Montjuïc arrossegat­s pels seus fills, i després, seduïts pels acudits i les piruetes, es resisteixe­n a anar-se’n
LLIBERT TEIXIDÓ Sense perdrel’equilibri. Molts ciutadans pugen a la muntanya de Montjuïc arrossegat­s pels seus fills, i després, seduïts pels acudits i les piruetes, es resisteixe­n a anar-se’n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain