La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Avançaré tot fent el papallona. Prepara el forn per a courehi coses. 2 Fer-lo a Reus implica no només sortir en un Western, sinó parar la mà. Us decandiu. El mallorquí. 3 Els esperats finals dels combats. Pal que et fa més alt, però no necessària­ment més equilibrat. Malmetent coses a l’arca de l’Almirall. 4 Vermellor que apareix a les galtes. Fixar-s’hi detingudam­ent.

5 Agitem-ho perquè acabi fent mal. En un cert sentit, taverna. Pinyol. Us hi uniu sense tenir en compte el pobre romà sol que us acompanyav­a. 6 Mitja desena de triomfador­s. Alimentin el bestiar. Agrado. 7 Imiti na Francis vora el molí. Elèctrodes receptors de càrregues negatives o emissors de càrregues positives. Sofre. 8 Ho conec al sud-est. Enamorats o enamorades. Ajunteu els ocellets acabats de néixer. 9 Servent, criat. Apunta el lampista.

10 La reina de l’hipòdrom. Respiració profunda que pot precedir la mort. Quaranta-nou que comencen a il·luminar-se. 11 Perd la vida. Fer un cop de volant. Tip d’aguantar el solter romà. A les portes de Bratislava.

12 Fòsfor. Fer fora els moixons de la gàbia. Al bell mig de totes dues. Ajuntà. 13 Itineraris. Generar un cert enjòlit. 14 Tossut en la persecució dels seus ideals. Excrement de gos.

VERTICALS

1 Feies una operació química amb nitrogen que no hauria de crear obstacles. Ho uso. 2 Aspiració nasal. Planta herbàcia de les papilionàc­ies que activaria qualsevol abella per anar cap a la mel. Tub destapat per uns universita­ris. 3 Dada sobre la fugida de l’as. El color dels cops. Al final, eren daurats. 4 Aquesta cosa ens comença a aixoplugar. Inscripció que commemora la memòria d’un barri atenenc. Davant d’aquí introdueix un gos i un gat. 5 Res no és. S’acumula en una determinad­a disposició. Verifiqui un document i el marqui en conformita­t.

6 Esther Castells Narbona. En Capone. Ho sentiria. Nitrogen. 7 Reunir formant parella entre sardaniste­s. Abaixa la bandera en senyal d’anar a dormir.

8 Musulmà de primera instància. Folla. Nata que fa malfiar-ne el cap. 9 Teleprogra­ma. Estic entre els candidats per ocupar un càrrec. Rebuig d’una bresca que alguns veurien a l’esquerra.

10 Estris que serveixen per a totes les feines. Campament de beduïns que canten el du-du-à. Herba sense extrems. 11 Prova líquida de l’esforç físic. Proveït de plomes. Diu que ha perdut el cap. 12 Al bell mig del cel. L’acció de desarrelar, d’arrencar una planta. Passi a un nivell superior. 13 Alemanya doblement baixeta. Ajuntà els universita­ris. Palíndrom lil·liputenc.

14 Sortosos. S’ho mira de lluny.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain