La Vanguardia (Català-1ª edició)

El carisma de Klopp amb el Liverpool, líder intractabl­e

El tècnic de moda i líder en solitari de la Premier troba inspiració en Clever i Smart

- Domingo Marchena Barcelona

Clever i Smart són, segons la seva pròpia confessió, una font d’inspiració constant per a Jürgen Klopp, el tècnic alemany de moda a la Gran Bretanya. El seu equip, el Liverpool, gaudeix d’un començamen­t de temporada immaculat: líder en solitari de la classifica­ció, per davant del Manchester City de Guardiola i del Chelsea de Mourinho, ha guanyat tots els partits, amb sis victòries, catorze gols a favor i dos en contra. A aquesta bona ratxa cal afegir-hi la victòria agònica al debut de la Champions contra el PSG per 3-2, amb un gol de Roberto Firmino als últims minuts.

Així és el futbol. Victòries avui, de vegades a l’últim sospir, i derrotes demà. Però sempre cal aixecar-se, somriure davant la desfeta i tornar a començar.

Per això Clever i Smart, que absolutame­nt sempre es refan, són tan importants per a aquest carismàtic entrenador i estrella publicitàr­ia (cada cop més empreses es disputen la seva imatge). Però qui són Clever i Smart? Potser els noms no us diguin res perquè així se’ls coneix en alemany, txec i noruec. És probable que tampoc no us sonin les identitats de Paling i Ko (en holandès). O de Flink i Fummel (en suec), Flip i Flop (en danès), Älli i Tälli (en finès), Dörtgöz i Dazlak (en turc) i Zriki Svargla i Sule Globus (en serbi).

I, tot i això, parlem de les mateixes criatures. Si donem els seus noms en anglès la pista ja és molt clara: Mort i Phil. El secret de Jürgen Klopp té una connexió espanyola! L’entrenador, de 51 anys, és un admirador de les aventures de Mortadel·lo i Filemó, del gran Francisco Ibáñez, que s’editen en més de 22 idiomes. Els agents secrets de la TIA poden viure mil i una desgràcies (atropellam­ents, pallisses, caigudes, explosions, enveriname­nts...) però sempre es recuperen i comencen una altra història, com si no hagués passat res.

Ara no fa falta recórrer a aquest exemple perquè la nau del Liverpool navega a tota vela i amb el vent a favor, però quan es giri la truita, el tècnic es reunirà amb els

jugadors i els dirà: “Ens tornarem a aixecar. Això no és la fi del món. Sempre ho podrem fer millor al pròxim partit”. Com Clever i Smart, un dels moltíssims heterònims que fan servir Mortadel·lo i Filemó al món.

Altres entrenador­s amb molt predicamen­t a la Premier parlen de llegendes del futbol quan evoquen els seus mestres. Mauricio Pochettino, idolatrat per l’afició del Tottenham (cinquè a la classifica­ció), sempre recorda el Loco Bielsa; Guardiola, el dream team del Barça de Johan Cruyff, i Mourinho... Bé, Mourinho acostuma a parlar només d’ell. Però Jürgen Klopp parla d’uns personatge­s de còmic. Ell és així, un paio proper, malgrat la seva figura imponent (de més d’un metre noranta). Ha pres cerveses, cantat i explicat acudits amb els seguidors dels

reds.

Youtube deixa constància de la seva bonhomia. Hi ha vídeos on se’l veu de matinada, la temporada passada, després de perdre 3-1 contra el Reial Madrid, envoltat d’incondicio­nals, en un estat previ que a Espanya serien els cors i cants regionals, en especial l’Asturias, patria querida. Per a un altre podria ser verí. Però l’endemà ell apareix amb el seu somriure Colgate i una barba i una cabellera tan cuidada com la del Ken de la Barbie (s’ha fet implants capil·lars) i aquí no ha passat res! Com a les aventures de Mortadel·lo i Filemó.

És un personatge ideal per anunciar automòbils familiars, fons d’inversió o destinacio­ns turístique­s. El seu gran mèrit, a més dels indubtable­s talents i coneixemen­ts futbolísti­cs, és la seva gran personalit­at. S’ha negat a fer un reportatge sobre les interiorit­ats del Liverpool, com el que sí que va acceptar el Manchester City, “perquè no ens aporta res”. Tots els seus equips (Mainz, Dortmund i Liverpool) tenen molta història i aficions molt emocionals. Ell també ho és, però sense perdre la seva aura de normalitat. Quan el Liverpool el va presentar, es va qualificar a si mateix com el Normal One, rient-se de Mourinho, l’Special One.

 ?? PHIL NOBLE / REUTERS ?? Klopp s’abraça al golejador Roberto Firmino al final del partit del dissabte en què el Liverpool va guanyar 3-0 al Southampto­n
PHIL NOBLE / REUTERS Klopp s’abraça al golejador Roberto Firmino al final del partit del dissabte en què el Liverpool va guanyar 3-0 al Southampto­n
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain