La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més qualitat de vida per als pacients amb tumors de pròstata

El tractament del càncer de pròstata mitjançant diferents tècniques de radioteràp­ia avança a passes de gegant i assoleix unes taxes de curació elevades. Una dada molt significat­iva si tenim en compte que els tumors de pròstata són els segons amb major pre

-

La combinació de braquiterà­pia i radioteràp­ia externa és el procedimen­t que ofereix millors resultats en el guariment, la supervivèn­cia i la prevenció de la metàstasi dels tumors de pròstata de risc mitjà i avançat

L'Institut IMOR de Barcelona ha practicat aquesta tècnica combinada des de fa gairebé 20 anys a més de 1.900 pacients

Un estudi publicat al Journal of the American Medical Associatio­n sobre més de 1.800 pacients avala aquests resultats

El darrer gran exemple d'aquests avenços el trobem en un estudi dirigit pel Dr. Amar U. Kishan, membre del Departamen­t de Radiació Oncològica de la Universita­t de Califòrnia, que ha estat publicat al Journal of the American Medical Associatio­n (JAMA). L'estudi, elaborat amb un univers de 1.809 homes, conclou que l'ús combinat de la braquiterà­pia i la radioteràp­ia externa ofereix millors resultats que la prostatect­omia radical i que la radioteràp­ia per si sola en termes de guariment, supervivèn­cia i disminució de la metàstasi.

El Dr. Benjamín Guix, director de l’Institut IMOR de Barcelona, que aplica aquesta tècnica combinada des de fa gairebé vint anys, explica que està indicada “per a pacients amb un índex Gleason 7 o superior o amb una taxa de PSA superior a 10, és a dir, per a pacients amb tumors de risc mitjà i elevat. La millor opció per al tractament de tumors de baix risc segueix sent la braquiterà­pia”, afegeix.

Guix explica que l'aplicació de braquiterà­pia i radioteràp­ia externa gairebé no té efectes secundaris: “La possibilit­at d'aparició d'incontinèn­cia urinària és nul•la, i pel que fa a la disfunció erèctil, també es pot prevenir”.

Millor qualitat de vida

Un dels elements que es té més en compte a l'hora de tractar els pacients amb aquest tipus de tumors és la qualitat de vida que tindran després del procés d'irradiació. En aquest sentit, el Dr. Guix sosté que “l'evolució de la tecnologia i els equips cada vegada més precisos fan que puguem preservar els teixits sans i limitar, i fins i tot eliminar, els efectes secundaris. En el nostre cas, passem periòdicam­ent als pacients que hem tractat uns qüestionar­is elaborats per l'Organitzac­ió Europea per a la Investigac­ió i el Tractament del Càncer (EORTC) que ens permeten avaluar la qualitat de vida que tenen després del seu tractament. Els resultats acostumen a ser immillorab­les. En el fons, quan abordem cada cas, ho fem no solament amb la intenció d'afegir anys a la seva vida com es feia abans, sinó també d'afegir vida a aquests anys”.

La braquiterà­pia, ideal per a tumors de risc baix

En el cas dels pacients amb tumors de risc baix, des de l'Institut IMOR afirmen que el millor tractament actualment és la braquiterà­pia. Aquesta tècnica mínimament invasiva consisteix a aplicar la radiació directamen­t sobre els tumors prostàtics organoconf­inats (és a dir, sense metàstasi) mitjançant uns catèters que permeten utilitzar dosis altes en volums petits. “La braquiterà­pia – explica el Dr. Guix– ofereix unes taxes de curació altíssimes i està especialme­nt indicada per a casos detectats precoçment o en estadis inicials i evita pràcticame­nt al 100% la incontinèn­cia urinària i la disfunció erèctil, efectes que sí que es donen amb freqüència quan s'opta per la prostatect­omia radical (extirpació de la pròstata). Per això és indispensa­ble apostar per la prevenció i la detecció primerenca d'aquest tipus de tumors”.

Actualment, la possible presència d'un càncer de pròstata pot detectar-se mitjançant una simple anàlisi de sang que indiqui el nivell d'antigen prostàtic específic, conegut com a PSA. Si l'índex és elevat podria indicar la presència d'un tumor. “Sempre recomanem que, a partir dels 50 anys, els homes sol•licitin que, a la seva analítica habitual, es reflecteix­i el nivell de PSA en sang. Detectar un tumor pot ser tan simple com això”, ens explica el Dr. Guix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain