La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apuntant a quarts

Espanya suma la seva segona victòria contra un dur Puerto Rico

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Nova victòria d’Espanya al Mundial de Tenerife en un partit més complicat del que indicava el guió. Mondelo no va poder fer provatures i el seu equip va haver d’anar a totes per doblegar un Puerto Rico molt físic i intens que va aconseguir mantenirse en el partit fins i tot ben entrat el tercer quart. La victòria del Japó sobre Bèlgica a la pròrroga (75-77) aplana el camí de les nipones i obliga les belgues a guanyar demà Espanya per mantenir les seves opcions. Si són les de Lucas Mondelo qui guanyen –calculador­a en mà fins i tot poden perdre per menys de vuit punts– seran primeres de grup i entraran directamen­t a quarts.

Malgrat haver caigut en el seu debut ¡de 50! contra Bèlgica fent tan sols 36 punts, Puerto Rico va sortir ahir a totes per començar sorprenent a tothom amb un parcial inicial de 3-13. Amb una intensa defensa en zona i sota la direcció d’O’Neall, les porto-riquenyes van aconseguir desdibuixa­r la selecció espanyola. Les de Mondelo van tancar el primer quart amb un 8-15 desconegut per a elles, amb un pobríssim 11% d’encert en tir de camp i incomprens­ibles errors sota la cistella. D’aquí que el tècnic, que havia donat els seus primers minuts a una Silvia Domínguez tot just sortida d’una lesió, centrés el seu enginy a contrarest­ar el plantejame­nt de Jerry Batista. Ho va fer, com no podia ser d’una altra manera, recorrent al lideratge de Laia Palau i la grapa de Marta Xargay. Fins que Nicholls va posar per fi la igualada (23-23) quan faltaven 2m33s per al descans i Anna Cruz va aconseguir a la següent acció el primer avantatge d’Espanya en un 2+1 (26-23).

Mondelo va continuar fent voltes al cap per aconseguir capgirar el partit. En una decisió si més no xocant, va jugar els últims minuts del segon quart amb quatre jugadores exteriors, incloent-hi les seves tres bases. Una manera com una altra, i efectiva, de superar la zona rival. El percentatg­e d’encert de tir exterior ja va superar 30% i Espanya va tancar amb avantatge (26-25).

El segon període ja no va tenir res a veure amb el primer i Espanya va aconseguir mostrar la seva millor versió. Ndour va fer mèrits per convertir-se en l’estrella del combinat en aquesta competició i l’equip ja va aconseguir un avantatge màxim de +15 (48-33) al límit de l’últim quart. Els últims deu minuts van confirmar la reacció d’Espanya i van servir, bàsicament, perquè Ndour continués exhibint-se i s’acomiadés amb 22 punts.

En els altres partits de la jornada, el Canadà, Austràlia i els Estats Units no van donar lloc a la sorpresa. França va aconseguir una treballada victòria contra Grècia i es jugarà contra el Canadà la primera plaça de grup.

?? RAMÓN DE LA ROCHA / EFE ?? Laura Gil lluita per un rebot durant l’Espanya-Puerto Rico d’ahir a la nit a La Laguna
RAMÓN DE LA ROCHA / EFE Laura Gil lluita per un rebot durant l’Espanya-Puerto Rico d’ahir a la nit a La Laguna