La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els diners dels fons i la por d’una punxada assequen les sortides a borsa

Cepsa, que preveu tornar a cotitzar a l’octubre, marcarà el camí dels candidats

- LALO AGUSTINA Barcelona

Fa tot just una setmana Cepsa va fer pública la seva intenció de fer el salt a la borsa l’últim trimestre del 2018 i posar fi així a gairebé nou mesos sense ofertes públiques de venda (OPV) a Espanya. L’operació, impulsada pel fons sobirà d’Abu Dhabi que controla la totalitat de la petroliera des del 2011, suposarà vendre fins al 30% del capital per més de 3.000 milions d’euros, si es compleixen les previsions. Però l’èxit o el fracàs d’aquesta OPV no només afectarà els gestors de Mubadala, el seu propietari. Tothom de la banca d’inversió i de les finances corporativ­es a Espanya –a més de desenes de consellers i directius d’empreses susceptibl­es de sortir a la borsa– estaran pendents de la col·locació de Cepsa i la seva evolució posterior.

“Si surt bé, serà un catalitzad­or i ajudarà a trencar la ratxa negativa que portem”, comenta Rosa Orozco, sòcia d’EY especialit­zada en sortides a la borsa. Des de l’OPV d’Unicaja Banco el març del 2017, només Aedas i Metrovaces­a –dues promotores immobiliàr­ies– han fet el mateix pas. La frenada en aquesta mena de processos, que en anys normals inclouen al voltant de mitja dotzena de companyies que comencen a cotitzar, és gairebé absoluta.

Les causes de la sequera, no exclusives de la borsa espanyola, són diverses. Els experts en destaquen tres: la inestabili­tat política internacio­nal –amb el Brexit, Itàlia, i Donald Trump i la guerra comercial com a principals focus de preocupaci­ó–, el mal comportame­nt dels mercats i la competènci­a dels fons de capital. En un ambient de gran volatilita­t, amb l’Ibex lluny dels 10.000 punts en què va tancar el 2017, és normal que qui estigui pensant a acudir als inversors tingui alguns dubtes. Tampoc no ajuda el que ha passat amb les últimes OPV. Tret d’unes quantes excepcions, no han anat bé, com mostra el fet que de les 14 registrade­s des de principis del 2015 només cinc –Aena, Cellnex, Dominion, Gestamp i Unicaja– cotitzin per sobre del preu previ a la sortida.

Pesa la història recent, sí, i el que pugui passar ara. “Els mercats tenen dificultat­s a l’hora de valorar les empreses amb les mètriques tradiciona­ls i, a més, s’ha instal·lat la idea que les borses aniran malament després d’anys d’una forta revaloritz­ació mundial”, apunta Javier Garrido, subdirecto­r del servei d’estudis de Borses i Mercats Espanyols (BME). Per això és tan important, insisteixe­n els experts, que l’OPV de Cepsa tingui una forta demanda i recorregut a l’alça.

Després d’algunes renúncies –algunes de molt última hora, com les de Volotea, Azora o Cortefiel–, la vida continua, i hi ha almenys dues dotzenes d’empreses del tot preparades per sortir a la borsa. Cal esperar o llançar-s’hi? Noelle Cajigas, directora de mercat de capitals de KPMG, sosté que “qui estigui dubtant entre fer-ho ara o més tard, s’equivoca esperant: ara és un bon moment per sortir”. Malgrat el soroll exterior, la finestra està oberta, com ho estarà previsible­ment el març o, més aviat, l’abril de l’any que ve, just després de la sortida del Regne Unit de la UE. També més tard.

“El mercat no està tancat i jo soc optimista, i crec que el 2019 pot ser un molt bon any pel que fa a sortides a la borsa”, apunta Mayrin García Arzola, directora de mercat de capitals a PwC. Però el que passi amb Cepsa, coincideix­en tots, serà decisiu. “Si és un èxit, tindrà una repercussi­ó important; i, si fracassa, seria més decisiu per al futur que totes les que van anunciar la seva sortida i es van retirar”, avisa García Arzola.

Les expectativ­es de Cepsa són elevades i tot dependrà, com gairebé sempre, del preu final que es fixi als inversors. En l’àmbit macroeconò­mic, malgrat els primers senyals de desacceler­ació, les perspectiv­es per a Espanya continuen sent molt bones tant per a aquest any com per al pròxim. “Hi ha un bon nombre d’empreses amb previsions de creixement sòlid i que estan esperant el seu moment”, conclou Orozco, d’EY.

Els últims 18 mesos només han debutat al mercat continu Metrovaces­a i Aedas, dues immobiliàr­ies

L’Ibex perd més d’un 5% el 2018 i 9 de les 14 OPV que hi ha hagut des del 2015 avui donen pèrdues

 ??  ??
 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? Si surt bé, Cepsa ajudarà a redreçar un any fluixíssim en sortides a la borsa
SERGIO PEREZ / REUTERS Si surt bé, Cepsa ajudarà a redreçar un any fluixíssim en sortides a la borsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain