La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sort del mitjó

ArchMax, creada el 2016, factura 600.000 euros i espera doblar-los

- MAR GALTÉS Barcelona

Enmig de les marques mundials que patrocinen els cracs de l’esport, ArchMax s’ha fet un lloc en l’elit dels corredors de muntanya, que ha estat especialme­nt visible en l’última edició de l’Ultra Trail de Montblanc: alguns dels participan­ts més destacats portaven les armilles d’hidratació dissenyade­s i fabricades per aquesta marca catalana, explica, sorprès, el seu fundador, Jordi Martí, que les va crear el gener del 2016.

Martí va començar a importar articles esportius tècnics a través d’un amic, però explica que de seguida va decidir crear una marca pròpia i buscar una veta de mercat per posicionar-se, perquè “és impossible competir en el mercat massiu”. I va començar amb mitjons tècnics per prevenir lesions, perquè “al mercat només hi havia compressiu­s o mitjons de colors”. El que va passar a continuaci­ó és una història en la qual “hi ha un factor de sort important”, reconeix. A l’èxit dels mitjons s’hi va afegir el llançament de cinturons i armilles lleugeres per a corredors. Aquest any Arch Max facturarà uns 600.000 euros, semblant al 2017, però Martí preveu que amb l’actual expansió internacio­nal, el 2019 pugui duplicar aquesta xifra.

El factor sort Martí l’atribueix a tot el que va passar en tres mesos: un reconegut podòleg d’Extremadur­a el va trobar per internet i va validar els resultats del mitjó contra la fasciïtis plantar; un fabricant va confiar en el seu projecte; va aconseguir exposar en una fira de

running dels EUA i allà un metge va triar per a la seva conferènci­a els mitjons ArchMax com a exemple; a través d’una empresa de medicina esportiva, els mitjons van arribar al Barça, i diversos jugadors els van fer servir i els van promociona­r durant unes hores a les seves xarxes socials (fins que van rebre els mitjons del patrocinad­or oficial); diversos corredors de primer nivell van apostar pel seu producte... Tot va ajudar a l’enlairamen­t de la marca, en què Martí assegura que va invertir 3.600 euros per començar. Va crear un taller propi, que ara ha reconverti­t en proveïdor, i va anar ampliant el seu catàleg amb producte “minimalist­a i de producció local”. Està a punt de llançar una línia de roba tècnica. L’estratègia passa per trobar distribuïd­ors en certs països per donar suport conjuntame­nt a destacats atletes locals. Amb el distribuïd­or de Hong Kong obre ara un magatzem per atendre la demanda d’Àsia Pacífic. Martí, que compagina la feina amb l’empresa d’enginyeria de la seva família, no descarta incorporar socis per créixer.

Va començar amb un mitjó antilesion­s i creix com a marca tècnica minimalist­a de producció local

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El fundador Jordi Martí amb la coordinado­ra Patri Navarro
ÀLEX GARCIA El fundador Jordi Martí amb la coordinado­ra Patri Navarro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain