La Vanguardia (Català-1ª edició)

Modernisme imprès en catifa

Hidraulik llança nova col·lecció i s’expandeix per Colòmbia, el Regne Unit i Portugal

- LORENA MARTÍN Barcelona

El mosaic hidràulic, que va viure el seu auge i prestigi en el modernisme de Barcelona amb col·laboradors com Puig i Cadafalch o Antoni Gaudí, s’ha anat restaurant durant els últims anys. El dissenyado­r gràfic Eloi Rossinés es va adonar de l’oportunita­t el 2014 i va passar d’estampar samarretes a imprimir catifes amb aquesta mena de disseny de rajoles en la seva pròpia empresa anomenada Hidraulik. “M’encantava el terra hidràulic del meu antic pis de Gràcia i, encara que en samarreta hagués quedat bé, és més autèntic que sigui a terra”, explica Rossinés.

Aquesta mena de rajoles tradiciona­lment es fabricaven peça per peça amb marbre, ciment i pigments. Triguen prop d’un mes a tenir la seva forma definitiva. Malgrat que es continuen fabricant de forma original, tenen cada cop més importànci­a les seves formes alternativ­es, com les catifes o la ceràmica. “No vaig trobar ningú que produís catifes amb aquesta mena d’estampat i vaig començar el projecte”, afegeix Rossinés. Es tracta d’una impressió en material vinílic i pot ser antial·lèrgic, ignífug o aïllant tèrmic. D’aquesta manera es pot portar el modernisme a casa sense necessitat de reformes. L’empresa, que ja té uns 200 clients –botigues, interioris­tes i decoradors– té externalit­zada la fabricació, el magatzem, l’empaquetat i la distribuci­ó. A finals de l’any passat es va expandir internacio­nalment als Estats Units, el Canadà i Xile, i en un mes començarà a comerciali­tzar els seus productes a Colòmbia, Portugal i el Regne Unit.

Hidraulik, que acaba de llançar una nova col·lecció incloent-hi models basats en l’art urbà, va facturar 270.000 euros el 2017 i espera que siguin 300.000 aquest any. Amb l’ajuda de les externalit­zacions volen arribar al 2020 fins als 500.000 euros i continuar expandint-se per Europa.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Eloi Rossinés va fundar Hidraulik el 2014
XAVIER CERVERA Eloi Rossinés va fundar Hidraulik el 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain