La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A l’edat de bronze eren les dones les que viatjaven”

Tinc 45 anys. Vaig néixer a Buenos Aires i visc a Copenhague­n. Casada, dos fills. Em vaig llicenciar en Geologia, em vaig doctorar en Arqueologi­a i em vaig especialit­zar en Geoquímica. Soc professora d’Investigac­ió en Arqueometr­ia al Museu Nacional de Din

- IMA SANCHÍS

Ha desmuntat un mite nacional. Diguem que he reobert el cas i gràcies als nous avenços científics hem fet descobrime­nts sorprenent­s.

Es van publicar a Scientific Reports.

L’anàlisi de petites variacions en la composició molecular de l’estronci, el mètode que jo he desenvolup­at, indica que la noia d’Egtved, la imatge de la prehistòri­a a Dinamarca, era en realitat alemanya.

La Tutankamon que descansa al Museu Nacional de Dinamarca?

Les seves restes es van trobar a Egtved el 1921 en molt bon estat de conservaci­ó. Els cabells, l’esmalt de les dents, les ungles i la roba han sobreviscu­t 3.500 anys.

Una noia moderna de l’edat de bronze.

Vestia minifaldil­la amb serrells, un jersei de llana curtet amb mànigues tres quarts i un cinturó amb una sivella grossa que representa­va el sol. Era sorprenent­ment moderna, i no només per la manera de vestir.

Expliqui-m’ho.

Tenia entre 16 i 18 anys quan va morir i procedia de la Selva Negra. Ja sabíem que a l’edat de bronze es van iniciar contactes a través de moltíssims quilòmetre­s: a Dinamarca vam trobar perles de vidre d’Egipte.

Quina va ser la sorpresa llavors?

Ens pensàvem que eren els objectes els que viatjaven, però estudiant els cabells de la jove d’Egtved, que feien 23 centímetre­s de llarg, vaig poder saber per on havia passat.

I?

Resulta que es va desplaçar d’Alemanya a Dinamarca diverses vegades i molt de pressa, de manera que la gent també es desplaçava, incloses les dones. I sabem que la noia es va integrar ràpidament en la nova societat.

Com ho sap?

Per la tomba. Per realitzar el túmul, que feia 22 metres de diàmetre per quatre d’alt, calia la participac­ió de tot el grup.

Per què la sorprèn tant?

Canvia els nostres conceptes de com acollien els prehistòri­cs els forans. Vaig estudiar una altra noia de la mateixa època que vam trobar al sud de Dinamarca i la història era molt similar.

Hi ha més sorpreses?

L’any passat al sud d’Alemanya van trobar restes de diverses comunitats i va resultar que eren les dones les que venien de fora, mentre que els homes i els nens eren locals.

Les dones eren les que viatjaven?

Sí, les que es traslladav­en a un lloc nou i les que portaven noves tecnologie­s i maneres de fer. És importantí­ssim!

Expliquen una altra història.

Fins ara crèiem que si algú viatjava eren els homes, els guerrers, i que ho feien en comptades ocasions. Que fossin les dones les que viatjaven ens canvia la perspectiv­a radicalmen­t.

Se’ns ha explicat que la dona primitiva vivia subjugada a l’home.

No és cert, fins i tot a les mines prehistòri­ques de Gavà, de 6.000 anys d’antiguitat, s’ha vist que hi treballave­n tant homes com dones. L’important és que ens han sorgit noves preguntes sobre la identitat i la integració.

L’edat de bronze va ser una edat de creixement.

Sí, va iniciar la globalitza­ció a Europa, es va desenvolup­ar una nova economia d’intercanvi de metalls, d’ambre, de llana, entre diferents civilitzac­ions, que va fer que ens connectéss­im a llarga distància i la societat es desenvolup­és.

Amb l’edat mitjana vam fer un pas enrere?

La història no és una línia ascendent, hi ha retrocesso­s. En l’edat de bronze les societats eren més igualitàri­es. La història és un puzle i l’arqueometr­ia, una barreja entre ciències naturals i arqueologi­a, ens obre moltes més finestres cap al passat de les que teníem i ens estan donant una informació molt més personal, i això és el que a mi m’interessa.

Què li ha ensenyat la prehistòri­a?

Que la complexita­t de l’ésser humà que creiem que tenim avui dia com a resultat d’una àrdua evolució, ha existit sempre. Com més mètodes tenim per estudiar el passat, més es adonem que els nostres avantpassa­ts eren supercompl­exos.

La interpreta­ció del passat s’adapta als prejudicis del present.

Soc la primera dona catedràtic­a al Museu Nacional i probableme­nt em faig altres preguntes que els homes no es fan. Els assentamen­ts prehistòri­cs alemanys també estan a càrrec d’una científica, Corina Knipper.

Totes dues han donat una visió nova d’aquest període de la societat prehistòri­ca.

Les dones tenim perspectiv­es diferents de les dels homes i obtenim noves respostes que fan que ampliem el que sabem, i per això estem fent passos gegants.

Lluita en un món d’homes?

Haig de dir les coses més alt i donar més raons, explicar-me més que els meus companys, però em puc explicar.

Surt més barata que ells?

Sí, però cal lluitar pel que t’apassiona. No m’ha estat fàcil, però m’ha estat possible. Dones arqueòlogu­es i geòlogues s’acosten a mi per preguntar-me pels meus mètodes, però pocs homes ho fan. Potser tenim una manera innovadora d’acostar-nos a les coses i anem omplint buits a còpia de perseveran­ça.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain