La Vanguardia (Català-1ª edició)

Existeix una identitat metropolit­ana?

- @mariona_tomas Mariona Tomàs és professora agregada Serra H cia Política i membre del Grup de Recerca en la UB, és doctora en Estudis Urbans per la U bec. El seu darrer llibre és Governar la Barcelona real: Pasqual Maragall i el dret a la ciutat metropoli

Més de la meitat de la població mundial viu en àrees urbanes i la tendència és que aquesta proporció augmenti. En vista d’això podem preguntar-nos si existeix una identitat metropolit­ana: una identifica­ció amb un espai supramunic­ipal.

Els estudis que s’han realitzat sobre aquesta qüestió subratllen que l’element clau és la mobilitat. És a dir, el fet de passar part del dia a municipis diferents (per treballar, estudiar, per dur els nens a escola, per lleure) ajudaria a sentir-se “ciutadà metropolit­à”. Una altra qüestió clau és el seu disseny institucio­nal: l’àrea metropolit­ana disposa d’un govern o és un territori fragmentat en municipis sense cap coordinaci­ó entre ells? Segons l’escola de la reforma, el fet de tenir un govern metropolit­à d’elecció directa, amb fortes competènci­es i autonomia fiscal n’és l’element determinan­t.

A Europa hi ha autoritats metropolit­anes d’elecció directa. Però no hi ha estudis que corroborin la relació causal entre identitat i disseny institucio­nal. Un indicador de l’existència d’una identitat metropolit­ana pot ser la participac­ió electoral. Si comparem les tres darreres eleccions metropolit­anes a Londres, Stuttgart i Hannover, veiem que la taxa de participac­ió és inferior al 50%. En els casos de les úniques eleccions celebrades l’any 2017 a les institucio­ns metropolit­anes angleses, la participac­ió a Manchester ha estat del 29% i a Liverpool del 26%. La baixa participac­ió qüestiona la idea de legitimita­t, tot i que la participac­ió a les eleccions a l’àmbit local és similar.

Una altra manera de crear identitat metropolit­ana és mitjançant la mobilitzac­ió col·lectiva. És l’àrea metropolit­ana un àmbit de mobilitzac­ió de les associacio­ns? Reivindiqu­en les seves demandes a escala metropolit­ana? Tradiciona­lment operen a escala de barri, però molts dels reptes actuals (ambientals, socioeconò­mics) es decideixen en clau metropolit­ana.

Què és l’AMB?

A Catalunya només existeix, formalment, una àrea metropolit­ana. L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) és una administra­ció local creada per la Llei 31/2010 del Parlament de Catalunya, que n’especifica les competènci­es (urbanisme, transport, medi ambient, desenvolup­ament econòmic i cohesió social), el finançamen­t (mixt entre transferèn­cies i impostos propis) i el mode d’elecció (indirecta). Tots els alcaldes hi tenen representa­ció i un nombre de regidors segons el pes de la població (excepte Barcelona, que en té un número fix). Durant els seus primers set anys de vida l’AMB ha estat presidida per l’alcalde de Barcelona, tot i que la llei no ho estableix com a condició. El territori de l’AMB inclou la primera corona metropolit­ana: 36 municipis i 3,2 milions d’habitants, el nucli central del que es considera la regió metropolit­ana o l’espai funcional en termes de mobilitat i mercat laboral.

S’ha creat una identitat a escala metropolit­ana? Partim del fet que a l’AMB hi ha una mobilitat obligada i no obligada com més va més elevada i que, tot i no tenir un veritable govern metropolit­à, hi ha una institució de referència. Per respondre a la pregunta, utilitzare­m els resultats d’una recerca realitzada dins el Grup de Recerca en Estudis Locals de la Universita­t de Barcelona entre 2013 i 2016.

Sentiment de pertinença

En primer lloc, hi ha la vinculació amb el territori. Quan es pregunta sobre la identitat amb el municipi o

amb el país (sigui aquest Catalunya o Espanya), les persones declaren tenir un sentiment de pertinença fort. En el cas dels municipis, o dels barris a Barcelona, ho defineixen com el lloc “on em sento com a casa” i hi mostren una vinculació molt estreta.

En canvi, l’àrea metropolit­ana no els desperta cap sentiment de pertinença: per elles és una cosa abstracta, un ens administra­tiu, sense cap tipus de vincle emocional. En aquesta percepció hi ha una excepció: per alguns habitants dels municipis metropolit­ans, l’àmbit metropolit­à és l’espai on viu la classe treballado­ra i on es comparteix un cert estil de vida similar. Per aquest grup, Barcelona (identifica­da amb el centre de la ciutat) és un espai reservat per a persones amb un alt poder adquisitiu. Tanmateix, aquest sentiment no és prou fort en comparació amb la vinculació amb el municipi i el país. En el nostre context, amb uns lligams molt forts tant a escala municipal com nacional, no hi hauria espai per a una altra identitat (la metropolit­ana). De fet, és necessària? S’hauria de promoure? La resposta dependrà de la força política que es vulgui donar a l’àmbit metropolit­à i de la manera com la ciutadania interactua amb aquest espai.

Sense relat

En segon lloc, una constataci­ó és que les persones no saben identifica­r què és l’àrea. Les definicion­s són ambigües, associades a un espai per on la gent transita i es mou, però del qual no coneixen els límits. És difícil tenir una identitat metropolit­ana si d’entrada no se sap de quin territori es parla.

En tercer lloc, hi ha la qüestió de l’elecció directa d’una alcaldia metropolit­ana: la recerca mostra un rebuig a unes eleccions a aquesta escala, especialme­nt entre els ciutadans de fora de Barcelona. Com més petits són els municipis, més contraris es mostren els seus habitants. La por a perdre la proximitat amb la seva alcaldia són les raons a aquest refús, juntament amb el cost correspone­nt a escollir i remunerar més polítics.

En darrer lloc, hi ha la qüestió d’una mobilitzac­ió a escala metropolit­ana. A Barcelona tenim alguns exemples aïllats, com “la guerra de l’aigua” o, tímidament la reivindica­ció de la unió dels dos tramvies per afavorir la mobilitat metropolit­ana. Temes com l’accés a l’habitatge han donat lloc a moviments socials com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o el Sindicat de Llogaters. Malgrat tenir una dimensió local, són temes d’abast metropolit­à, i per tant hi ha un potencial per al seu desenvolup­ament a una escala metropolit­ana i per començar a dotar amb sentit col·lectiu l’espai metropolit­à.

En resum, tots aquests factors influeixen en l’emergència d’una identitat metropolit­ana. Aquesta serà més fàcil de construir si hi ha una vinculació afectiva i un coneixemen­t del territori, un disseny institucio­nal i una mobilitzac­ió ciutadana que afavoreixi­n la creació d’un relat metropolit­à. En les condicions actuals, no existeix.

En les condicions actuals, a Barcelona la identitat metropolit­ana no existeix

 ??  ?? L’ÀREA METROPOLIT­ANA DE BARCELONA: 36 MUNICIPIS I 3,2 MILIONS D’HABITANTS
L’ÀREA METROPOLIT­ANA DE BARCELONA: 36 MUNICIPIS I 3,2 MILIONS D’HABITANTS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain