La Vanguardia (Català-1ª edició)

Boicot econòmic a Riad

Desbandada al ‘Davos del desert’ per la desaparici­ó de Khashoggi

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El misteri Khashoggi pot fer descarrila­r la fabulosa campanya d’imatge de la nova Aràbia de Mohamed Bin Salman. I amenaça de fer-ho allà on va començar –a Washington, Nova York i Londres– fent saltar pels aires l’estació d’arribada, la Visió 2030 apadrinada pel príncep hereu. El gran fòrum que d’aquí deu dies havia de coronar Bin Salman com un visionari reformista celebrat per l’elit econòmica mundial pateix una sagnia de desercions. Això no és tot. The Washington

Post, rotatiu en el qual col·laborava Jamal Khashoggi, ha publicat que les autoritats turques disposarie­n d’un enregistra­ment sonor que provaria el seu interrogat­ori, tortura i assassinat, a l’interior del consolat saudita a Istanbul. Dos diaris turcs, Milliyet i Sözcu –que es limiten a parlar d’una conversa– atribueixe­n l’enregistra­ment al rellotge intel·ligent que portaria posat el veterà periodista saudita, connectat al mòbil que va deixar en mans de la seva promesa. No cal dir que Ankara tampoc no admetria tenir amb micròfons en una legació estrangera si els tingués.

Aquesta Aràbia en la qual comença a circular aquesta tardor un tren d’alta velocitat amb tecnologia espanyola a prova de sorra podria no suportar el vendaval de crítiques pel seu altiu silenci davant la inquietant desaparici­ó d’un dels seus crítics més raonables. Comencen a ser legió els que baixen de la segona edició de Future Investment Initiative, més conegut com el Davos del desert,

després d’haver-ne reunit l’any passat tres mil cinc-cents patrons de la política, la banca, la indústria i els serveis a Riad. Ni tan sols el compromís d’assistènci­a del Secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, no està aturant el degoteig de baixes, encapçalat per grans mitjans de comunicaci­ó que havien associat el seu nom al cartell.

The Economist, Financial Times o The New York Times han dit prou i exigeixen explicacio­ns. Fins i tot l’agència Bloomberg, el propietari del qual i exalcalde de Nova York del mateix nom compartia fa uns mesos amb Bin Salman un democràtic cafè en una cadena dels Estats Units –amb l’afegit del cap de Goldman Sachs, Lloyd Blankfein– es desmarca de l’esdevenime­nt.

Però els companys de professió de Khashoggi –que va dirigir diaris com Al Watan– no són els únics indignats. El magnat de Virgin, Richard Branson, també ha posat al congelador els seus projectes turístics a Aràbia, mentre fa el mateix amb les inversions saudites en les seves aventures espacials. Ni tan sols hi acudirà Dara Khosrowsha­hi, president executiu d’Uber, en la qual el fons sobirà saudita va invertir tres mil cinc-cents milions de dòlars.

En el reial menyspreu de Riad hi pot haver un punt de perplexita­t, ja que fa temps que el règim saudita segresta opositors –a l’estil Mossad– fora de les seves fronteres. Dins, només des del 2017, s’estima que més d’una quinzena de periodiste­s o blogaires han estat detinguts, sense ordre judicial, i empresonat­s. I sovint han passat mesos abans que les seves famílies fossin informades. Khashoggi, que es trobava fora del seu país quan molts dels seus protectors van ser tancats durant setmanes en un hotel de Riad, reconeixia no haver tornat tement la mateixa sort.

A hores d’ara és clar que Mohamed bin Salman no és tan reformista com anunciaven. Cosa que no converteix a la facció oposada en paladins de la democràcia. Una cosa és obrir un cinema i una altra de molt diferent consisteix en obrir les urnes.

D’altra banda, ahir aterrava a Istanbul un nou equip de seguretat saudita. Aquesta vegada, ostensible­ment, per col·laborar amb les autoritats turques, o per explorar una sortida el menys nociva possible per a les dues parts, ja que ni Turquia ni l’Aràbia Saudita no poden permetre’s una ruptura.

La promesa de Khashoggi, la polititzad­a estudiant de doctorat Hatice Cengiz, saltava ahir al llegir el tuit amb el qual Donald Trump es congratula­va per haver contribuït a alliberar el pastor Brunson a Turquia. “I què passa amb Khashoggi?”. Avui hauria de celebrar seixanta anys.

PROVES Turquia podria tenir un enregistra­ment de la tortura i assassinat del periodista saudita

REACCIONS L’amo de Virgin congela els seus projectes turístics a l’Aràbia Saudita

 ?? MURAD SEZER / REUTERS ?? Activistes i amics de Jamal Khashoggi, manifestan­t-se ahir davant el consolat saudita a Istanbul demanant la llibertat del periodista
MURAD SEZER / REUTERS Activistes i amics de Jamal Khashoggi, manifestan­t-se ahir davant el consolat saudita a Istanbul demanant la llibertat del periodista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain