La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gairebé tants pobres com a Romania

El nivell de renda espanyol no es correspon amb el d’exclusió

- C. LÓPEZ

Espanya té un seriós problema social: la gran quantitat de persones que estan en una situació de vulnerabil­itat. Les xifres són eloqüents, alhora que vergonyose­s. I no s’hi val a donar la culpa a aquesta cada dia més gran bossa de ciutadans a la vora de la pobresa (o que ja hi és) perquè, com repeteixen una vegada i una altra les oenagés, en els temps de bonança sempre hi va haver una gran bossa de persones en risc d’exclusió social.

El més greu d’aquesta realitat és que no hauria pas de ser així, ja que Espanya és un país europeu de renda mitjana, amb prou capacitat per reduir la desigualta­t. Tot i això, en termes de població vulnerable (amb ingressos inferiors a un 75% de l’ingrés mitjà) i de pobresa consistent està més a prop de Romania que de qualsevol país del seu entorn com Alemanya o França. No cal dir que està a anys llum dels països nòrdics.

L’informe Necessitat­s socials a Espanya. Benestar econòmic i material, de l’Obra Social La Caixa, deixa clar que Espanya és una trista excepció dins els països europeus, ja que, si bé ocupa la posició 14 en el rànquing de països pel producte interior brut (PIB), està en la posició 25 de 28 pel que fa a població econòmicam­ent vulnerable, només per sobre de Romania, Estònia i Lituània. I tot plegat malgrat que el llindar que defineix la vulnerabil­itat és una mesura relativa, és a dir, que depèn de com es distribuei­xen els ingressos entre la població. A causa de la profundita­t de la crisi econòmica passada –assenyala l’informe–, Espanya és un dels cinc països en què el valor dels ingressos que defineixen el llindar de vulnerabil­itat econòmica era el 2016 igual o inferior que el del 2008.

Tampoc no estan més ben situats els espanyols en la llista de països en què els ciutadans tenen més problemes per arribar al final de mes. Altra vegada, Espanya se situa a la part inferior de la taula (el lloc 20 de 28), una posició més baixa que la registrada el 2008, quan se situava en el 16. Els països amb menys persones amb població amb menys dificultat­s per acabar el mes són Alemanya, Finlàndia, Suècia, Dinamarca, Luxemburg i els Països Baixos. A la cua, Grècia, Bulgària, Xipre, Croàcia i Romania.

“La diferència d’Espanya respecte a la mitjana de la UE-28 és de més de deu punts (un 35,6% de persones en llars amb dificultat­s per arribar al final de mes respecte a un 24,1%), mentre que abans de la crisi no arribava a set punts”, assenyala el treball dirigit per l’investigad­or Ayala.

Espanya és un dels tres països on va augmentar més la població amb una renda baixa

Pel que a fa la població que perdura en una situació de gran vulnerabil­itat, l’informe assenyala que entre el 2009 i el 2006 Espanya va ser un dels tres països en què va més augmentar el percentatg­e de persones que tenien simultània­ment baixa renda i privació material. “Abans de la crisi, l’extensió del problema a Espanya era inferior a la de la mitjana de la UE-28, però ara [el 2016] la situació és la contrària (un 10,4% de persones que viuen en situacions de pobresa consistent respecte a un 7,3% respectiva­ment)”, apunta l’informe, que advoca per una millora de les condicions laborals i l’adequació de les prestacion­s públiques a aquest col·lectiu.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Milers de persones tenen grans problemes per sobreviure
ANA JIMÉNEZ Milers de persones tenen grans problemes per sobreviure
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain