La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres morts i 18 desaparegu­ts en un altre naufragi al mar d’Alborán

L’onada de pasteres es dispara per la previsió que empitjori el temps

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Els rescats d’immigrants irregulars a l’Estret i al mar d’Alborán s’han multiplica­t l’última setmana. Salvament Marítim recollia ahir 3 cadàvers i posava fora de perill 35 homes d’una pastera que havia partit de Nador (Marroc) amb 56 persones a bord, de manera que almenys es podria parlar de 18 desaparegu­ts.

Els superviven­ts de la barcassa semienfons­ada van ser traslladat­s al port d’Almeria, on van confirmar l’existència de diversos companys que haurien caigut a l’aigua durant la travessia. L’avió Sasemar 101 va estar tota la jornada buscant els desaparegu­ts, sense èxit. Entre els rescatats amb vida, almenys 8 són menors que viatjaven sols. Un d’ells va haver de ser traslladat a un centre hospitalar­i.

No va ser l’única incidència. Un altre vaixell de Salvament Marítim recollia 58 passatgers més, 4 d’ells menors d’edat, d’una altra pastera en dificultat­s al mar d’Alborán. L’embarcació Guardamar Calíope els va rescatar d’una barcassa que ja estava pràcticame­nt enfonsada, de manera que algunes d’aquestes persones es trobaven ja a l’aigua quan s’hi va acosar Salvament. Prèviament, la mateixa embarcació havia auxiliat 59 migrants més rescatats d’una altra pastera durant el matí d’ahir. El nombre de persones rescatades ahir per Salvament Marítim va arribar a un total de 271, entre les quals hi ha més d’una desena de menors d’edat.

Durant el cap de setmana passat més de 1.120 persones van ser rescatades d’una vintena de pasteres que navegaven per l’Estret o pel mar d’Alborán, xifres que han anat augmentant a mesura que s’afegien dies al calendari.

L’onada de pasteres dels últims dies es deu al fet que s’ha produït un episodi de bon temps, que ha estat aprofitat pels qui esperen arribar a les costes espanyoles abans que les condicions meteorològ­iques comencin a variar. Els experts assenyalen, tanmateix, que ja no es pot parlar de mesos millors o pitjors perquè les pasteres es llancin a l’aigua. “Ara ho fan a qualsevol estació de l’any, encara que sigui tardor o hivern. Si el dia es presenta bé, sense massa vent, es fan a la mar”, asseguren.

La situació ha fet que el vaixell Open Arms, de l’oenagé Proactiva, hagi tingut ja el seu baptisme de salvament, malgrat que encara no s’ha formalitza­t la col·laboració oficial entre aquest vaixell i Salvament Marítim. El vaixell, que va realitzar una important tasca de salvament primer a les aigües gregues i posteriorm­ent entre Líbia i Itàlia, és des de fa deu dies al port de Motril (Granada), mentre espera la firma dels permisos.

Dimecres l’Open Arms va sortir del port per dur a terme una comprovaci­ó sobre l’estat del vaixell després d’haver fet una sèrie de reparacion­s. Quan es trobava a prop de l’illa d’Alborán, Salvament Marítim va llançar una alarma de recerca atesa per l’oenagé que va trobar a 57 persones a bord d’una embarcació. Hi viatjaven 2

Només ahir Salvament Marítim va rescatar 271 persones a l’aigua, dels quals 10 si més no eren menors

menors, 10 dones i 45 homes. Posteriorm­ent, l’Open Arms va trobar una altra barcassa amb 67 persones a bord, que va traslladar fins al vaixell Mastelero ,de Salvament Marítim.

Mentrestan­t, continua el degoteig d’arribada de cadàvers a les costes andaluses, tots plegats en avançat estat de descomposi­ció, de manera que tot apunta que serien de persones que s’han ofegat durant la travessia cap a Espanya. Dijous, una parella va veure un cos a la zona d’Algesires del far de punta del Carnero i va donar avís a les forces de seguretat, que van treure el cadàver de l’aigua.

A finals de setembre quatre cossos van ser recollits en diferents punts del litoral de Granada i dos més al d’Almeria. Un informe recent de l’Acnur calculava en 318 els migrants morts en l’intent d’arribar a la costa espanyola enguany, però aquesta xifra es troba molt per sota de la realitat. De fet, poc després de l’informe Salvament Marítim va rescatar una pastera amb cinc cossos a dins.

 ?? MIGUEL PAQUET / EFE ?? Un grup de 57 migrants van arribar a Motril després de ser rescatats per Open Arms quan s’enfonsaven
MIGUEL PAQUET / EFE Un grup de 57 migrants van arribar a Motril després de ser rescatats per Open Arms quan s’enfonsaven

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain