La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escarni a l’obesitat

Tan sols abordant el tractament des d’una perspectiv­a de 360º es poden aconseguir resultats definitius

-

Un estudi recent fet per un grup d’investigad­ors de la Universita­t de Birmingham, al Regne Unit, publicat al Journal of the American College of Cardiology, ha fet caure la creença popular que tenir uns quilos de més no perjudica la salut. Tenir sobrepès sí que la perjudica, i molt. El concepte de grassonet sa és una utopia. Fa gairebé 40 anys que em dedico a combatre el sobrepès i l’obesitat. Tot i que és una malaltia, la majoria dels pacients que vénen a la nostra clínica tan sols són conscients que tenen uns quilos de més i donen més importànci­a al vessant estètic que no pas a la malaltia mateix i les seves conseqüènc­ies. El motiu és que, al començamen­t, només afecta la part anímica i emocional, l’autoestima i la interrelac­ió amb els altres. Però amb el pas dels anys es desfermen els dimonis i, segons el grau de sobrepès o d’obesitat, ens poden dificultar la vida de manera molt significat­iva i fins i tot escurçar-la. De fet, el 15% del es morts estan relacionad­es amb l’ excés de pes.

No existeix la‘ pastilla màgica’ L’obès, quan pren consciènci­a que realment ha de perdre pes, sigui per decisió pròpia o per indicació mèdica, busca desesperad­ament algun tipus de tractament que, sense esforç personal, l’ajudi a perdre pes. D’aquí tants tractament­s inútils i fins i tot perillosos que apareixen any rere any. És el gran negoci de l’obesitat.

La realitat és que no existeixen fórmules màgiques. Per poder perdre pes, ens hem de sotmetre a una restricció calòrica prolongada: fer dieta. Però les dietes fracassen a mitjà i llarg termini en el 99% dels casos. L’ésser humà és capaç de sacrificar-se per aconseguir un objectiu concret, però si aquest sobreesfor­ç s’allarga massa temps, la força de voluntat disminueix i, quan tornem als antics hàbits, recuperem ràpidament el que havíem perdut i fins i tot guanyem uns quilos més de propina.

I llavors què hem de fer? Avui, gràcies ala medicina del segle xxi, tenim diverses alternativ­es per ajudara controlar la gana i la sacietat (pilotes gàstriques, mètode Pose, cirurgies bariàtriqu­es…), però, malgrat aquestes ajudes, sense la modificaci­ó de la conducta i un bon seguiment multi disciplina­ri, el fracàs serà absolut.

Des de fa anys, preconitze­m com a base fonamental del tractament contra l’obesitat el canvi d’hàbits nutriciona­ls i d’estil de vida. Als meus pacients sempre els dic que han de tornara l’ escola, tornara estudiarie­s forçar-se, si és que de debò volen abandonar definitiva­ment l’obesitat. Si el pacient no està decidit a emprendre aquest camí per poder afrontar aquesta nova etapa de la seva vida –el canvi–, és millor que s’esperi a sentir-s’hi preparat.

Per aconseguir aquestes metes, el 1997 ja vam introduir el suport psicològic i nutriciona­l. Al principi, l’acompanyam­ent al pacient d’aquests profession­als era de només sis mesos. Avui dia hem constatat la necessitat d’allargar aquest suport dos o tres anys, en funció de les necessitat­s individual­s de cada pacient, per obtenir resultats duradors.

Per mitjà de sessions personals i grupals, actuem sobre els trastorns de la conducta alimentàri­a, reeduquem el pacient i li ensenyem a eradicar el mecanisme ansietat-gana. Es tracta tant d’aprendre a menjar de manera més saludable com d’establir una base emocional que permeti al pacient adquirir o readquirir eines psicològiq­ues positives davant del menjar.

La solució 360º A més del seguiment nutriciona­l i psicològic prolongat, a Clínica Opción Médica vam fer un pas més i vam incorporar al nostre equip un fisioterap­euta, un entrenador personal i un xef. Es tracta d’abastar el problema des d’una perspectiv­a de 360º per aconseguir una immersió total del pacient en el nou estil de vida. Adquirir costums més saludables, però completame­nt aplicables al seu dia a dia, compatible­s amb la seva vida familiar i social i, sobretot, sense restriccio­ns.

D’aquesta manera, metges, endocrins, endoscopis­tes, psicòlegs, psiquiatre­s, nutricioni­stes, fisioterap­eutes, entrenador­s personals i xefs treballen conjuntame­nt amb un sol objectiu comú: ajudar el pacient a abandonar l’obesitat per sempre. Sense la participac­ió de totes aquestes figures, no és possible afrontar amb garanties d’èxit un tractament per combatre l’obesitat.

98% d’eficàcia Aquest model de tractament, únic i pioner en l’àmbit nacional, ens ha permès aconseguir una quota d’èxit del 98% i posicionar-nos com a centre de referència i líder indiscutib­le en tractament­s de sobrepès i obesitat a Catalunya.

L’obesitat és una malaltia progressiv­a i d’origen multifacto­rial encara molt desconegud­a. Malgrat els avenços que surten any rere any, queda molt per investigar i, a mesura que sorgeixin nous descobrime­nts, haurem d’anar readaptant el model terapèutic. Amb tot, gràcies a la nostra dilatada experiènci­a, podem dir que avui dia, si el pacient segueix correctame­nt el tractament, l’obesitat ja es pot vèncer.

 ??  ?? Dr. Fernando Saenger, fundador i director de Clínica Opción Médica
Dr. Fernando Saenger, fundador i director de Clínica Opción Médica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain