La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torra rebutja l’oferta “autonomist­a” de Sánchez

El president insisteix en el referèndum i Bonvehí suggereix una consulta que pregunti sobre autogovern i independèn­cia

- JOSEP GISBERT CARMEN DEL RIEGO

Davant el rebuig del president de la Generalita­t a l’anunci del president del Govern central, el PDECat suggereix una proposta de referèndum que inclogui la independèn­cia i l’autogovern.

La proposta política que Pedro Sánchez té pensada per a Catalunya i que segons va revelar divendres durant la recepció del 12-O a Madrid constarà de tres fases –apaivagar, proposar i votar– no és la que esperava Quim Torra i que fa temps que li reclama. “L’etapa dels estatuts no és una etapa passada, sinó passadíssi­ma”, li va respondre ahir després d’ascendir el Puigsacalm el president de la Generalita­t, que va qualificar d’“autonomist­a” l’oferta del president del Govern espanyol i li va advertir que l’únic que pot canviar la situació “és un nou referèndum”.

“Els catalans vam votar en un referèndum d’autodeterm­inació l’1 d’octubre i vam declarar políticame­nt la independèn­cia el 27 d’octubre, de manera que l’únic que pot canviar aquesta situació és un referèndum sobre la independèn­cia pactat i acordat”, va remarcar el cap del Govern, que va precisar que “de cap manera no entenem que un estatut sigui cap objecte de negociació”. En termes molt similars es va expressar també el president del Parlament i dirigent d’ERC, Roger Torrent –en el seu cas des del cim del Matagalls–, que va assegurar que “si l’Estat espanyol vol fer una oferta, que la faci, però sap molt bé el president Sánchez que això només es resoldrà amb un referèndum d’autodeterm­inació”.

Un referèndum que és també l’opció per la qual aposta el PDECat, però sobre el que ahir el seu president, David Bonvehí, va introduir un matís significat­iu a l’acceptar una consulta en la que es pregunti tant sobre autogovern com sobre independèn­cia. “No descartem que en un referèndum es pugui preguntar si es vol més autogovern, però en el moment de votar entenem que també es pugui preguntar sobre si es vol la independèn­cia o no”, va suggerir en declaracio­ns RAC1, en les que, en tot cas, va apressar el president del Govern espanyol a posar sobre la taula la seva solució, i “a partir d’aquí nosaltres valorarem, perquè volem coses concretes”. “S’ha de començar un debat de veritat sobre l’autodeterm­inació i la independèn­cia, asseure’s en una taula i establir els interlocut­ors i fixar un calendari”, va subratllar.

En l’extrem oposat, Cs va qüestionar també l’oferta de Sánchez per a Catalunya, però en el seu cas per motius completame­nt diferents, i Carlos Carrizosa el va avisar que si realment té una proposta, “parli amb tots”, començant per Inés Arrimadas, que és la líder del “primer partit” en el Parlament, i no només amb Torra, que “no pot parlar en nom de tots els catalans”. Una proposta que, de tota manera, va emmarcar exclusivam­ent dins del fet que el líder del PSOE “depèn dels vots de Torra i Rufián”.

El PP, per la seva part, més enllà del plantejame­nt que pugui fer el president del Govern espanyol sobre Catalunya, ha presentat una moció en el Senat en la que li demana que enviï al president de la Generalita­t un requerimen­t previ a una nova aplicació del 155 perquè “procedeixi al compliment de les seves obligacion­s constituci­onals i al cessament de l’escalada radical”. Una moció que prosperarà perquè els populars faran valer la seva majoria absoluta a la Cambra Alta.

El PP demana a la Moncloa que enviï al Govern un requerimen­t previ a una nova aplicació del 155

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain