La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nicolás Maduro

PRESIDENT DE VENEÇUELA

- CARACAS / MADRID Redacció

L’oposició veneçolana va celebrar l’excarcerac­ió de l’exdirigent estudianti­l Lorent Salih, detingut des del setembre del 2014. Però no n’hi ha prou. No es poden oblidar els 252 presos polítics més que té el règim de Maduro.

Lorent Saleh va arribar ahir al matí a Madrid en un vol directe des de Caracas. El líder estudianti­l veneçolà, empresonat i torturat durant quatre anys, va recuperar la llibertat divendres. El règim bolivarià que presideix Nicolás Maduro va dir que el deixava lliure per evitar que se suïcidés i que ho feia, també, com a part d’un “pla de reconcilia­ció” per rebaixar la tensió política.

Quan va arribar a Madrid, Saleh, de 30 anys, va reconèixer que no tenia ni idea que seria alliberat. Estava pres a l’Helicoide, un centre comercial reconverti­t en la presó del Sebin, el servei d’intel·ligència militar, al centre de Caracas.

Divendres “em van cridar, em van treure de la cel·la i em van dir que anava a iniciar un nou procés en la meva vida, però no sabien exactament què era”. “Em van fer pujar en una patrulla i em van portar a l’aeroport”. Allà va agafar el vol d’Iberia amb rumb a Madrid.

Les autoritats veneçolane­s no van voler que veiés la seva mare, que l’estava esperant davant de l’Helicoide. Només es van poder saludar per telèfon.

Fa quatre anys, Yamile Saleh va muntar una campanya internacio­nal per alliberar el seu fill i no va perdre mai l’esperança. Fa uns dies, als diputats de l’Assemblea Nacional –dominada per la minvant i dividida oposició política– els va recordar que sobre en Lorent no hi pesava cap acusació formal i que fins i tot la Fiscalia havia demanat de posar-lo en llibertat al juliol, una recomanaci­ó que el jutge no va tenir en compte.

L’alliberame­nt de Saleh ha estat possible gràcies a la mediació diplomàtic­a del Govern espanyol, concretame­nt de Juan Pablo Delaiglesi­a, secretari d’Estat de Cooperació i d’Iberoamèri­ca i el Carib, que aquests últims dies ha estat a Caracas i que ahir el va acompanyar en el vol cap a Madrid. El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va dir a Twitter que, amb l’alliberame­nt de Saleh, Veneçuela fa un pas en la direcció correcta per reduir la tensió política i afavorir la reconcilia­ció.

Saleh es va convertir en un defensor dels drets humans a partir del 2007. Va ser processat per això i el 2013 va decidir fugir a Colòmbia. El Govern veneçolà el va acusar llavors de conspirar per cometre atemptats i el president colombià, Juan Manuel Santos, el va extradir, una decisió que va violar els drets humans, segons l’ONU. Santos, tot i això, buscava llavors el suport de Maduro en les negociacio­ns amb les FARC, i Saleh era un peó de canvi.

Santos va guanyar després el premi Nobel de la Pau. Saleh, per la seva banda, amb la resta de presos polítics veneçolans, va obtenir l’últim premi Sàkharov del Parlament Europeu.

A Veneçuela hi queden 252 presos polítics, segons l’oenagé Foro Penal. Saleh va assenyalar ahir que lluitarà per l’alliberame­nt de tots. Té previst sol·licitar refugi a Espanya, però també va dir que aviat tornarà a Veneçuela.

Saleh va passar els dos primers anys detingut a la Tumba, un complex de set cel·les de dos per tres metres, cinc pisos per sota del car- rer, a la seu del Sebin. Allà va ser torturat i va intentar suïcidar-se dues vegades. “Era l’únic mecanisme de defensa que tenia”, va explicar ahir. La vida a l’Helicoide també va ser difícil. Al maig va participar en un motí amb altres presos polítics per exigir més bones condicions, una protesta que li va costar passar 66 dies incomunica­t.

Ara Maduro el deixa en llibertat uns dies després que aquesta setmana el polític opositor Fernando Albán, del partit Primer Justícia, caigués de la desena planta de l’edifici del Sebin. El Govern assegura que es va voler suïcidar, mentre que l’oposició no dubta que va ser assassinat.

Durant els quatre anys que ha estat empresonat, Saleh no va comparèixe­r mai davant d’un jutge i no va ser acusat mai formalment de res. El seu cas és un exemple clar de la descomposi­ció de l’Estat de dret que es viu a Veneçuela.

 ??  ??
 ?? RONALDO SCHEMIDT / AFP ?? Yamile Saleh, la mare d’en Lorent, quan va saber la notícia de l’alliberame­nt davant la presó Helicoide
RONALDO SCHEMIDT / AFP Yamile Saleh, la mare d’en Lorent, quan va saber la notícia de l’alliberame­nt davant la presó Helicoide
 ?? EFE ?? Delaiglesi­a i Saleh ahir a Barajas
EFE Delaiglesi­a i Saleh ahir a Barajas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain