La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

El diari reflexiona sobre l’auge de l’extrema dreta i conclou que hem de ser forts en la defensa dels valors ètics i implementa­r polítiques que facin desaparèix­er la desigualta­t. En un segon editorial, comenta, arran del festival de Sitges, la necessitat de posar límits a la provocació en el cinema.

SONDEJOS recents donen al candidat ultradretà Jair Bolsonaro el 58% dels vots en la segona volta de les eleccions del Brasil, que se celebrarà el dia 28 d’aquest mes. És a dir, auguren que serà el pròxim president del país. Amb 210 milions d’habitants –gairebé la meitat dels de tot Sudamèrica– i recursos naturals incalculab­les, el Brasil és una peça clau en l’escena internacio­nal. I és també el darrer país, fins ara, que s’ha afegit a l’auge de l’extrema dreta, ja manifest a Europa, i al qual cal sumar el dels populismes.

Actualment, a tothom ens resulten familiars noms com els de Matteo Salvini a Itàlia, Viktor Orbán a Hongria o Marine Le Pen a França. Alguns estan en posicions de govern, d’altres no. Però tots ells coincideix­en en uns idearis nacionalis­tes i molt conservado­rs i en la tendència a classifica­r els membres d’una societat en funció dels seus orígens, les seves idees i els seus recursos. Sobre aquesta plataforma ideològica proven d’obtenir els vots dels ciutadans, en els quals atien sense aturador els sentiments menys solidaris.

Les raons que s’esgrimeixe­n habitualme­nt per explicar els avanços de l’extrema dreta i del populisme són ben conegudes. En temps de globalitza­ció i allunyamen­t dels centres de decisió, de crisi econòmica i de forts fluxos migratoris cap als països industrial­itzats, una part considerab­le de ciutadans d’aquests últims tendeixen a fer cas als polítics que els asseguren la conservaci­ó del seu statu quo a qualsevol preu.

La preocupaci­ó que poden despertar en el conjunt de la societat els factors esmentats en el paràgraf anterior està clara. Però potser també l’hauria de preocupar, i no pas menys, que els polítics ultradreta­ns, una vegada arribin al poder, puguin conduir-nos a un estadi en el qual el sistema democràtic sigui menystingu­t. I en el qual els valors ètics que estan, per exemple, en la base fundaciona­l de la Unió Europea pateixin un retrocés inadmissib­le, que els desfiguri. Això és una cosa perfectame­nt previsible. Perquè l’extrema dreta s’acosta amb freqüència al nacionalis­me més immoderat, a l’autoritari­sme i fins i tot al feixisme, els efectes del qual sobre l’Europa de la primera meitat del segle XX ningú no hauria d’oblidar mai.

Seguint a Europa, és obvi que el nostre continent s’enfronta a enormes desafiamen­ts, amb uns recursos que són molt considerab­les si els comparem amb els de zones menys afavorides, però que tot i així no són il·limitats. I menys encara en temps en què la desigualta­t econòmica s’estén arreu, fent més gran la bretxa entre els éssers humans. Però, com és obvi, la solució a aquest problema no consisteix a replicar la desigualta­t econòmica en l’àmbit social, fins a crear un nou front de fractura. La solució és mantenir-se, per una banda, forts en la defensa dels valors ètics heretats de la civilitzac­ió clàssica i desenvolup­ats després de la Revolució Francesa. I, d’altra banda, implantar polítiques que combatin la desigualta­t plenament. És a dir, tant als països subdesenvo­lupats, amb la finalitat de facilitar als seus ciutadans mitjans laborals in situ, com als països desenvolup­ats, treballant a favor de la igualtat d’oportunita­ts des de primera hora. Si no es fa així, l’influx de polítics que creuen que hi ha solucions fàcils per a problemes complexos sobre tants ciutadans descontent­s amb el seu dia a dia podria empènyer-nos a tots de tornada cap a períodes foscos de la història recent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain