La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Vanguardia Dossier’ analitza la difícil relació EUA-Xina

-

El final del segle XX semblava que deixava una única superpotèn­cia al món, els Estats Units. La Xina, però, subordinad­a a Occident des del 1850, ha recuperat el poder que havia tingut i reivindica el seu lloc i influència en el panorama internacio­nal. Avui el risc de xoc entre els dos països és una realitat palpable. Tot i això, com destaca el monogràfic que sobre aquesta relació publica aquest mes Vanguardia Dossier, es tracta d’un matrimoni amb tensions, en què el divorci és inviable.

Com estableix el catedràtic David Shambaugh, de la Universita­t George Washington, les dues potències es miren amb desconfian­ça però estan unides d’una manera inextricab­le, i de fet cooperen en molts aspectes. “La seva relació és la més important i també la més complexa” del panorama mundial, explica. La feina clau és gestionar la competènci­a que mantenen a escala global, de manera que no degeneri en una confrontac­ió que no busca ni desitja ningú.

En aquest sentit, la guerra comercial que ha desencaden­at el president Donald Trump posa més pressió en aquesta difícil diplomàcia. Els Estats Units envien només un 8% de la seva producció a la Xina, mentre que el gegant asiàtic suposa un 18% de les seves importacio­ns, un desequilib­ri en la balança comercial que Trump critica amb duresa. Res no és tan senzill, però. La professora Katheryn Russ, de la Universita­t de Califòrnia, explica que la interrelac­ió és tan gran que un país no pot perjudicar l’altre sense alhora ferse mal a ell mateix. Un augment de les importacio­ns pot ser una manifestac­ió de creixement.

En aquesta mateixa línia, segons Wang Wen, professor d’estudis financers de la Universita­t Popular de la Xina, aquest desequilib­ri no és tan clarament negatiu, sinó que reflecteix un especial sistema de coevolució. El consum és el principal motor del creixement econòmic xinès, cosa que representa al seu torn una gran oportunita­t per al creixement econòmic dels Estats Units. Finalment, conclou l’especialis­ta indi Nayan Chanda, la política de Trump està aconseguin­t que el país que torni a ser gran sigui la Xina.

Pequín ofereix un nou projecte ideològic: la legitimita­t d’un règim autoritari com a via de creixement i riquesa. I en deu anys duplica la despesa armamentís­tica per defensar-lo. Els Estats Units i Occident en general tenen al davant l’opció d’enfrontar-se o adaptar-se i conviure.

 ?? ARXIU ?? Portada de l’últim número
ARXIU Portada de l’últim número

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain