La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump promet un “càstig sever” si Riad és culpable

El president descarta frenar la venda d’armes al regne saudita

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Donald Trump ha promès “un càstig sever” a la cúpula saudita si es demostra que el periodista dissident Jamal Khashoggi hauria estat assassinat a les seves ordres. En una entrevista a la cadena CBS, el president dels Estats Units assegurava que a Riad li repeteixen per activa i per passiva que són innocents. Tot i així, va fer aquesta reflexió: “Però podrien haver estat ells? Doncs sí”.

Són paraules majors, tenint en compte la tutela exercida per Washington sobre la monarquia saudita. No obstant això, el president dels Estats Units també ha tranquil·litzat les multinacio­nals d’armament del seu país, que tenen a l’Aràbia Saudita el seu mercat número u. “Hi ha altres maneres de castigar”, ha aclarit.

Mentrestan­t, ha arribat al consolat de l’Aràbia Saudita un equip d’onze agents enviats des de Riad, ostensible­ment per col·laborar amb la policia turca. Tanmateix, el ministre d’Exteriors de Turquia, Mevlüt Çavusoglu, mostrava ahir la seva impaciènci­a: “L’Aràbia Saudita no està cooperant perquè hi hagi llum sobre aquest cas. Ha de deixar-nos entrar al consolat”, exigia, encara que aquest, a efectes legals, sigui territori saudita i Riad no autoritzi de moment res que vagi més enllà d’una inspecció visual.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, s’ha afegit a les veus de preocupaci­ó i ha exigit “la veritat” sobre “què va passar exactament i qui n’és el responsabl­e”. Altrament, ha dit, podrien començar a passar per normals fets inacceptab­les. La repulsa la manifesten un gran nombre d’executius de multinacio­nals, que estan anunciant en cascada la seva absència de la pròxima “Davos del desert”, trobada econòmica animada pel príncep hereu Mohamed bin Salman.

De pel·lícula de misteri a pel·lícula de terror amb cada nou episodi, el cas Khashoggi continua tenint amb l’ai al cor la regió.

Khashoggi, que havia dirigit grans diaris i television­s, es presentava últimament com “un periodista saudita”, sense més ni més, rebutjant explícitam­ent l’etiqueta de dissident. El seu últim servei periodísti­c podria haver estat engegar la gravadora del seu rellotge intel·ligent Apple, connectada al telèfon que va quedar en mans de la seva promesa, a la porta del consolat. Així ho explica el diari turc progoverna­mental Sabah, que assegura que la investigac­ió hauria accedit a l’enregistra­ment, cosa que altres mitjans turcs no han pogut contrastar.

Mentrestan­t, el missioner evangèlic Andrew Brunson, acabat d’alliberar a Turquia, volava ahir cap al despatx oval, en el que suposa un triomf mediàtic per a Donald Trump i el seu vicepresid­ent evangèlic, Mike Pence.

Els mitjans pro-Erdogan van blasmar Brunson durant dos anys. La compensaci­ó simbòlica als seus lectors la donava ahir Ankara, tot rebatejant la via on hi ha la nova ambaixada dels EUA com a carrer de Malcolm X, l’activista negre adscrit a la Nació de l’Islam. Erdogan, en la seva darrera visita a Nova York, es va voler reunir amb dues de les filles del màrtir. El nou nom substituei­x el de Branca d’Olivera, triat al seu torn per l’última campanya militar turca contra les milícies kurdes a Síria, a les quals donen suport els EUA.

Segons un diari turc, el rellotge intel·ligent del periodista saudita hauria gravat la seva pròpia tortura i mort

 ?? PETROS GIANNAKOUR­IS / AP ?? La bandera saudita onejava ahir a la tarda dalt del consolat a Istanbul
PETROS GIANNAKOUR­IS / AP La bandera saudita onejava ahir a la tarda dalt del consolat a Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain