La Vanguardia (Català-1ª edició)

La xarxa de tràfic de persones a Grècia deixa onze morts més

Un cotxe amb deu refugiats xoca quan fugia de la policia a la frontera nord

-

El que es podria veure com un desgraciat accident de trànsit més s’ha convertit en una reveladora punta d’iceberg de l’entramat mafiós que suposa el tràfic de persones a la frontera de Grècia amb Turquia. Ahir de matinada un cotxe que anava a tota velocitat va perdre el control en una carretera del nord del país, es va passar de carril i es va estavellar contra un camió que li venia de cara. Van morir a l’instant els onze passatgers amuntegats al cotxe. Deu eren refugiats.

Segons les primeres deduccions de la policia, el conductor del vehicle era membre d’una xarxa de tràfic de persones i els deu passatgers acabaven de travessar la frontera a través del riu Maritsa (o Evros). L’accident es va produir tot just dos dies després que a la mateixa zona fronterera apareguess­in els cadàvers de tres dones migrants. Havien estat degollades possibleme­nt per membres d’aquests clans mafiosos que han vist al tràfic il·legal per la frontera nord de Grècia un negoci cada cop més gran. Una vegada tancada la principal via d’accés a través del mar Egeu el 2016, després de l’acord entre la Unió Europea i Turquia –que va posar fi a l’entrada massiva per l’illa de Lesbos– el pas per la frontera del Maritsa no ha fet sinó créixer.

L’accident es va produir a pocs quilòmetre­s de la ciutat de Kerala, a la regió grega de Macedònia. El cotxe, que es va incendiar després de la col·lisió, tenia matrícula falsa. Probableme­nt es dirigia a Salònica, la principal ciutat de la regió. El vehicle anava molt ràpid. Uns minuts abans no s’havia aturat en un control policial fronterer i probableme­nt el conductor havia accelerat davant el temor que la policia hagués sortit darrere seu.

El conductor del cotxe coneixia bé la ruta. Havia pres una carretera secundària i no l’autopista de Salònica, on els controls policials són molt més nombrosos. Els cadàvers dels passatgers van quedar totalment carbonitza­ts per la qual cosa se’n fa molt difícil la identifica­ció i saber-ne la procedènci­a exacta, tot i que la gran majoria en aquesta ruta procedeixe­n de Síria i l’Iraq. Un membre dels bombers va explicar que tres persones anaven dins del maleter i que almenys un dels passatgers era un nen. També es va incendiar el camió amb què van xocar, tot i que el conductor, un home grec de 39 anys, amb prou feines va patir ferides lleus i va poder sortir pel seu propi peu. Després de prendre-li declaració, les autoritats el van deixar lliure.

Als últims mesos, la central de policia de Salònica ha vist com s’incrementa­va de manera exponencia­l el nombre de migrants que arribaven fins a les seves dependènci­es després que aquests traficants els hagin deixat a la ciutat per registrar-se i demanar asil polític. Segons dades del Ministeri de Migració, entre gener i setembre van arribar 12.000 persones per aquella zona nord. Són ja més del doble de les 5.500 registrade­s durant tot el 2017. I la previsió indica que l’onada no s’ha frenat en absolut.

El juny passat ja hi va haver un accident similar. Una camioneta utilitzada per aquestes màfies també va patir un accident a prop de Kerala. Dels 16 passatgers en van morir sis, tres d’ells eren nens.

L’accident va passar a prop del lloc on van aparèixer els cadàvers de tres migrants degollades

 ?? AP ?? El cotxe en què viatjaven els refugiats va xocar contra aquest camió i tots dos vehicles es van incendiar
AP El cotxe en què viatjaven els refugiats va xocar contra aquest camió i tots dos vehicles es van incendiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain