La Vanguardia (Català-1ª edició)

El soroll de les cadenes del Chapo

El presumpte cap del càrtel de Sinaloa compareix al jutjat per última vegada abans del judici del 5 de novembre

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Des de dins de la sala se sent el soroll de les cadenes en caminar.

Si Houdini va fer de l’escapisme una expressió d’art, Joaquín Guzmán Loera, més conegut com el Chapo en el narcofolkl­ore, l’ha convertit en una forma de supervivèn­cia.

Una vegada va fugir d’una presó mexicana d’alta seguretat ficat al carretó amb la roba per a la bugaderia. La segona, i última, es va escapar, com aquell qui diu, pel desguàs de la banyera de la cel·la. A sota hi havien cavat un túnel de gairebé dos quilòmetre­s, i ningú no se’n va assabentar o no se’n va voler assabentar.

S’obre la porta lateral, al costat de la taula dels lletrats defensors. Aquí hi ha el fugisser i presumpte cap del càrtel de Sinaloa, una de les factories del crim global, amb suposadame­nt desenes de morts en els seus balanços, i un dels imperis del tràfic de drogues. El fiscal creu que gestionava un negoci de més de tres mil milions de dòlars anuals. Un 25% de les substàncie­s estupefaen­ts que entraven als Estats Units s’atribuïen a Guzmán –ell diu que “només és un camperol”–, amb una fortuna personal que superaria el miler de milions.

Vesteix la roba presidiàri­a de color blau fosc. Grillons als peus i lligat de mans. Li alliberen les mans i saluda cadascun dels seus advocats amb el mateix formulisme. –Com està? Es posa els auriculars per seguir l’audiència, que se celebra en anglès en aquesta moderna dependènci­a del Tribunal Federal de Brooklyn. En l’encara no mitja hora de compareixe­nça tan sols s’aixeca i parla una vegada. El jutge Brian Cogan el saluda. “Bon dia, senyor Guzmán”. I ell replica: “Bon dia, senyoria”.

La seva mirada sembla perduda, com si busqués sense trobar. Potser perquè, segons expliquen els reporters habituals, per primera vegada en aquestes sessions de preparació del judici no hi ha ni l’esposa, l’exreina de la bellesa Emma Coronel Aispuro, ni les filles bessones, que li somreien i el saludaven des de l’espai reservat per a la família.

A uns deu metres, el Chapo transmet més aviat fragilitat, un home normal i corrent. Tirant a corrent. Si no se sabés el currículum sagnant que se li atribueix, tothom s’estimaria més trobar-se en un carreró aquest home petit que no pas alguns dels agents i investigad­ors que s’asseuen a la zona de l’acusació pública.

La sessió d’aquesta setmana se centra en la petició de la defensa, en la qual la veu cantant la porta el lletrat Jeffrey Lichtman, perquè s’endarrerei­xi la vista oral. L’inici està previst per al 5 de novembre amb l’elecció del jurat.

“Hi ha massa documents per revisar i és impossible estar preparat”, es lamenta. “En 28 anys de professió és la primera vegada que demano un ajornament”, insisteix. Lichtman es va incorporar fa poc més d’un mes a l’equip integrat per Eduardo Balarezo i William Purpura.

“No estarà mai tan a punt com li agradaria en un cas com aquest”, respon el magistrat Cogan quan li denega la sol·licitud.

Lichtman no és un advocat qualsevol. Se’l coneix per haver aconseguit que John A. Gotti jr. esquivés la presó després de declarar-se nul un judici en què s’enfrontava a diversos càrrecs per crim organitzat. Junior, fill de John Gotti, cap dels Gambino, va liderar el clan entre el 1992 i el 1999.

A petició del jutge, la Fiscalia es compromet a reduir de 25.000 a 13.000 els documents. En total, més de 300.000 folis, enregistra­ments d’àudio i vídeos en què es basa l’acusació.

La defensa afronta un altre desafiamen­t rellevant, com és el de no saber del cert qui compareixe­rà a l’estrada. Com que els magnats internacio­nals de la droga tenen tendència a fer desaparèix­er els que puguin declarar contra ells –ha passat repetides vegades a Mèxic–, el ministeri públic novaiorquè­s ha pres mesures extraordin­àries per guardar en secret aquesta llista i mantenir sota estricta protecció els testimonis.

Entre ells hi haurà diversos narcotrafi­cants condemnats, antics aliats o rivals que han optat per cooperar. Malgrat el silenci, alguns noms han transcendi­t.

Es dona per fet que testificar­à Dámaso López, el Licenciado, que va ser qualificat de successor de Guzmán i va ser extradit aquest juliol. També s’aposta per Pedro i Margarito Flores, dos traficants de Chicago que van entrar en el programa federal de protegits i que van facilitar enregistra­ments de reunions amb gent del Chapo. Un altre que sona és Vicente Zambada Niebla, un membre del càrtel de Sinaloa que es va declarar culpable i va acceptar col·laborar en les indagacion­s.

“El dia 5 de novembre serem aquí, tan preparats com sigui possible”, sospira Lichtman en una breu compareixe­nça davant els mitjans, ja al carrer.

Privat d’un somriure familiar, al Chapo el treuen discretame­nt. Una altra vegada els grillons.

La Fiscalia guarda en secret la llista de testimonis i els té sota protecció per por que els matin Per primera vegada en diverses audiències, aquesta setmana no hi assisteixe­n ni la dona ni les filles

 ?? TIMOTHY A. CLARY / AFP ?? El pont de Brooklyn tallat per deixar passar la caravana policial que dimecres va traslladar el Chapo de tornada a la presó a Manhattan
TIMOTHY A. CLARY / AFP El pont de Brooklyn tallat per deixar passar la caravana policial que dimecres va traslladar el Chapo de tornada a la presó a Manhattan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain