La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cridats a (no) entendre’s

El PDECat tem que la Crida Nacional li provoqui una escissió i el nou partit de Puigdemont no vol que se l’identifiqu­i amb res que recordi CDC i els seus hereus

- JOSEP GISBERT

Si bé és cert que l’assemblea nacional del PDECat del mes de juliol va aprovar la confluènci­a amb la Crida Nacional per la República impulsada per Carles Puigdemont i el seu entorn, no ho és menys que, una vegada s’ha conegut que la intenció del projecte de l’ex-president de la Generalita­t és constituir-se en un nou partit polític, s’han encès tots els llums d’alarma dins de la formació hereva de CDC. La sospita és que la fórmula patrocinad­a des de Waterloo, lluny de servir per aglutinar totes les sensibilit­ats de l’independen­tisme sota un mateix sostre, el que cerca en realitat és provocar una escissió dins del PDECat que l’obligui a abaixar la persiana. I això, el que està aconseguin­t és just l’efecte contrari, és a dir, una reacció de recel envers la Crida, quan no directamen­t de rebuig.

Què ha canviat en aquests tres mesos perquè el PDECat, que semblava condemnat a diluir-se dins de la Crida i, per tant, a desaparèix­er, ara marqui distàncies amb la iniciativa de Puigdemont i es reivindiqu­i com una opció amb personalit­at pròpia? Durant aquest temps els promotors del projecte de l’ex-president de la Generalita­t han deixat clar que no desitgen la integració de cap dels partits polítics actualment existents i, sense verbalitza­r-ho de forma explícita, han més que insinuat que rebutgen la incorporac­ió del PDECat com a tal, perquè no se’ls identifiqu­i com un nou canvi de nom, l’enèsim, o una nova refundació de CDC. La seva idea és que a la Crida s’hi incorporin exclusivam­ent persones a títol individual, a fi que ningú no pugui establir cap vinculació entre la nova marca i aquella CDC i els seus hereus.

Aquest plantejame­nt, unit a la voluntat que la Crida neixi com a partit polític, crea un conflicte d’interessos als associats del PDECat, que, afectats per la norma dels estatuts que no preveu la doble militància —com passa en la majoria de formacions—, es veuran en la tessitura d’haver d’escollir, arribat el cas, en quin dels dos militen. I la conseqüènc­ia pràcticame­nt inevitable d’això és una escissió, de la qual totes les parts són conscients, i que seria més gran o més petita en funció de la capacitat d’arrossegam­ent que acabi tenint el projecte de Puigdemont, que de moment, tanmateix, i al contrari del que s’entreveia en principi, no sembla gaire alta. La impressió cada vegada més generalitz­ada és que el que estava pensat com un element de cohesió pot portar encara més fractura dins del món independen­tista.

L’èxit de la maniobra de l’expresiden­t de la Generalita­t està, doncs, en suspens, perquè ara ja no és només que provoqui el rebuig d’ERC i la CUP —com van constatar des del primer instant—, sinó que el seu propi partit, el PDECat, tampoc no ho acaba de veure clar. De manera que allò que, des de la defenestra­ció de Marta Pascal al capdavant de la direcció del PDECat, semblava gairebé un passeig militar a favor de la Crida és cada vegada més a prop d’acabar en desacord, si res no ho arregla els propers mesos. L’actual president del partit, David Bonvehí, que a l’assemblea nacional de juliol havia defensat la confluènci­a sense fissures, ara és el primer que augura “llarga vida” al PDECat i avala que mantingui la seva pròpia personalit­at i no es dissolgui sota cap concepte dins de la Crida. “Formem part d’un partit que estem convençuts que tindrà llarga durada, no tenim cap intenció de dissoldre’ns”, va advertir ahir en aquest sentit en declaracio­ns a RAC1, en què va recordar que “la Crida estava dissenyada, almenys al principi, i desitjo que així sigui, com un paraigua perquè l’independen­tisme pugui fer estratègia conjunta” i va precisar que “de partit ja en tenim un” i que, en vigílies d’un nou cicle electoral —sobretot per a les municipals del maig del 2019—, “no podem obrir el meló amb dubtes sobre si el PDECat ha de desaparèix­er o no”.

La direcció del PDECat no té coneixemen­t oficial dels plans de la Crida, i per això s’esperarà a l’acte del dia 27 a Manresa —en què es presentara­n les ponències política i d’organitzac­ió del nou partit— per saber “què és la Crida” i procedir en conseqüènc­ia per al congrés fundaciona­l del 6 de desembre a Barcelona. Pretenia ser una crida a entendre’s, però pot derivar just en el contrari.

Els recels envers el moviment impulsat des de Waterloo augmenten entre els neoconverg­ents Bonvehí augura “llarga vida” al seu partit i no preveu dissoldre’l en el projecte de l’expresiden­t

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Carles Puigdemont durant la seva intervenci­ó a l’assemblea nacional del PDECat del mes de juliol
ÀLEX GARCIA Carles Puigdemont durant la seva intervenci­ó a l’assemblea nacional del PDECat del mes de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain