La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tornada dels bruixots

L’estratègia catastrofi­sta del PP i Cs davant de l’independen­tisme català i la immigració sembla afavorir el creixement de Vox

- CARLES CASTRO

La història brinda lliçons que només ignoren els necis. Durant el primer septenni del socialista François Mitterrand, a mitjans dels vuitanta, la dreta política i mediàtica va protagonit­zar una oposició eixordador­a al govern de la unió de l’esquerra. Aquella oposició dibuixava una imatge de França poc menys que apocalípti­ca, avalada, això sí, per una calamitosa gestió governamen­tal que el mateix Mitterrand va haver de corregir. Tot i això, l’impacte d’aquell estil d’oposició a les següents eleccions legislativ­es i presidenci­als no va poder ser més sorprenent: Mitterrand va tornar a guanyar (i també el seu partit el 1988), però a les formacions liberal-conservado­res els va sorgir una inesperada competènci­a per la dreta; el Front Nacional de Le Pen, que va passar de menys de 100.000 vots el 1981 a dos milions i mig el 1986 i 1988 (i a més de quatre milions a les presidenci­als).

Per descomptat, Espanya no és França (encara que alguns ho pretenguin), però l’acarnissad­a oposició que protagonit­zen avui les forces de centre i dreta al Govern socialista de Pedro Sánchez podria tenir també uns efectes col·laterals en benefici d’ofertes antisistem­a, com la que encarna la ultradreta­na Vox. La constant europea que alimenta aquestes forces és, sobretot, el debat sobre la immigració (fins i tot allà on amb prou feines hi ha immigrants extracomun­itaris com a Hongria o Polònia). I en el cas espanyol, els dos eixos sobre els quals ha estat disparant amb especial ferocitat l’oposició al Govern del PSOE són, justament, la política migratòria i, molt en especial, el conflicte català, sobre el qual s’aboquen missatges tremendist­es associats a solucions contraprod­uents.

Sens dubte, aquests missatges poden desgastar el PSOE pel seu flanc dret o provocar la deserció d’aquells votants d’esquerra i centreesqu­erra recelosos de la descentral­ització territoria­l i més sensibles a les qüestions d’identitat nacional. El problema d’aquests discursos catastrofi­stes és que afecten el conjunt de l’electorat i, més especialme­nt, aquells ciutadans que se situen al flanc dret de l’espectre ideològic (vegeu el gràfic), que voten sobretot PP i Cs i que viuen amb moltíssima angoixa o fins i tot com una autèntica psicosi l’amplificac­ió política i mediàtica del conflicte territoria­l o dels episodis d’immigració il·legal.

La millor prova d’aquell impacte expandit es troba en l’increment de les taxes de preocupaci­ó que expressen els ciutadans espanyols davant de problemes com la immigració o la independèn­cia de Catalunya. Així, respecte a la immigració –i en un context sense grans canvis– el nivell de preocupaci­ó s’ha multiplica­t per cinc des de la primavera passada i aquell problema ha passat d’una posició marginal a la llista de preocupaci­ons a ocupar el cinquè lloc entre els més citats.

Ara per ara, l’impacte d’aquest estat d’opinió sobre el mapa electoral de la dreta és limitat: més de 461.000 vots per a Vox, dels quals gairebé la meitat procedirie­n del Partit Popular i Ciutadans. Aquella xifra és suficient per assegurar-se entre un i dos eurodiputa­ts a les eleccions europees i obtenir almenys un escó per Madrid a les generals (on Vox concentrar­ia un terç del seu capital electoral que, ara per ara, resultaria insuficien­t per obtenir diputats en altres províncies).

El problema dels temes emocionals i identitari­s és que creixen com una bola de neu que pot acabar esclafant els que els alimenten. El declivi electoral del PP a Catalunya (i també a la resta d’Espanya) davant l’avenç de Ciutadans n’és un bon reflex. Són els verinosos rèdits de tant proclamar que “Espanya es trenca”.

El problema dels temes emocionals i identitari­s és que poden esclafar els qui els alimenten Gairebé la meitat dels vots que les enquestes atorguen al partit ultradretà Vox procedeixe­n de PP i Cs

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain