La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abús i límits del simbolisme

- Llàtzer Moix

Quim Torra ha participat aquest any en l’Aplec del Caragol de Lleida, en la Patum de Berga i en la Fira de la Gamba de Palamós. Quim Torra ha glossat en públic les virtuts de la ratafia, abraçat a una enorme garrafa d’aquest licor. Quim Torra va anar a Washington per... participar en un festival folklòric. Quim Torra va presidir joiós, diumenge passat, la diada castellera de Tarragona. Sovint, Quim Torra ha preferit assistir a actes relacionat­s amb la cultura popular que en d’altres de caire institucio­nal, imprudentm­ent convocats a la mateixa hora. És difícil, però no impossible, que hi torni a haver a Catalunya un president tan devot de les tradicions com Torra. De les tradicions i, en particular, del seu component simbòlic. D’aquest component simbòlic i, sobretot, de la seva capacitat per alimentar un marc nacional idealitzat, a falta d’un de real i de ple dret.

Un símbol és, en última instància, allò que representa gràficamen­t i esquemàtic­ament una idea. Una a majúscula inscrita en un cercle simbolitza l’anarquisme. Una creu gammada, el nazisme. La senyera simbolitza i representa tots els catalans. L’estelada, els que somien dia i nit amb la independèn­cia de Catalunya. Un llaç groc, els qui exigeixen la llibertat dels polítics presos després de vulnerar, fa més d’un any, la Constituci­ó i l’Estatut. Un emoji sintetitza un estat d’ànim.

L’exhibició d’aquests símbols té per objecte manifestar una opinió. La seva profusió pretén estendre-la. I el seu cultiu tenaç, indiscrimi­nat, invasiu i insomne prova d’imposar-la mitjançant la colonitzac­ió de l’espai públic. Ara bé, sigui quin sigui el seu grau de difusió, l’element simbòlic continua sent reu de la seva naturalesa. I, en ocasions, és només una imitació de la realitat, a la qual de fet no aconseguei­x pas reemplaçar.

La lluita entre simbolisme i realitat és una constant de la política catalana des que es va iniciar el procés independen­tista, cap al 2012. Aquest procés va arrencar sobre una base electoral apreciable, però insuficien­t, que va obligar els seus promotors a multiplica­r les promeses i les pancartes, els gestos i les escenograf­ies, per tal d’aparentar més força de la que tenien. Hi havia en aquella estratègia dos objectius més, en la posició del peix que es mossega la cua. Un era potenciar en els mitjans afins la presència dels seus anhels. Un altre, perpetuar la il·lusionada mobilitzac­ió de la militància, potser el seu actiu més valuós. L’un i l’altre s’han anat retroalime­ntant. Així s’ha planejat no només per tal de representa­r com ja gairebé real el que ara per ara no ho és (la no assolida independèn­cia de Catalunya), sinó també per enfortir un imaginari substituti­u del que és autènticam­ent real (per exemple, la diversitat ideològica dels catalans, la convivènci­a històrica de Catalunya i Espanya i la vigència d’un ordenament legal que penalitza severament les aventures rupturiste­s unilateral­s).

A tots ens agrada somiar. I, alhora, a tots ens convé estar amb els peus ferms en la realitat. Freud va descriure fa molts anys el principi de la realitat, confrontan­t-lo i anteposant-lo al principi del plaer, que en aquest cas podríem equiparar al del desig o fins i tot al del somni. El principi de la realitat –avui alguns l’anomenarie­n intel·ligència emocional– ens indica que és arriscat perseguir el plaer de manera impulsiva, que és millor assumir els condiciona­nts de la realitat, per molt antipàtics que ens assemblin. El principi de la realitat no rebutja el plaer ni el desig ni el somni. Simplement alerta sobre les conseqüènc­ies de la seva recerca urgent. I no només és fruit de la traïció, la covardia o altres causes innobles: també es regeix pel pragmatism­e que busca resultats satisfacto­ris, encara que no siguin immediats.

No s’ha d’anar gaire lluny, en l’espai ni en el temps, per comprovar les conseqüènc­ies negatives que porta els uns i els altres a abusar del simbòlic en detriment del real o, arribat el cas, de prescindir del principi de realitat. Ja ho vam veure l’any passat en les negres jornades parlamentà­ries del setembre que van aprofundir la divisió de la societat catalana. Ho hem tornat a veure aquesta setmana amb la fractura del bloc independen­tista que ha propiciat la pèrdua de la seva majoria absoluta. A qui se li acut llançar per la borda quatre escons, com han fet els diputats suspesos del PDECat? Doncs precisamen­t als qui valoren més el component simbòlic dels seus gestos –en aquest cas, la suposada dignitat dels seus autors al no acceptar el criteri judicial, ni tan sols el dels lletrats del Parlament– que la realitat –perdre la majoria absoluta i debilitar l’independen­tisme–. La realitat té límits. El somni, no. Qui la menysprea hi topa. I acaba lesionant els altres i, després, autolesion­ant-se.

El somni no té límits, però la realitat sí: qui la ignora hi acaba topant, lesionant els altres i autolesion­ant-se

 ?? MERCÈ GILI ??
MERCÈ GILI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain