La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aspectes que cal tenir en compte amb la nova norma

-

Pa comú.

Aquest concepte s’utilitza des de fa temps per definir el pa com a aliment bàsic, i aquell que, per assegurar que tothom hi tingui accés, suporta menys impostos. L’esborrany el defineix com “el que es consumeix habitualme­nt en les 24 hores següents a la seva cocció. S’elabora amb farina de blat i només se li pot afegir els coadjuvant­s tecnològic­s i additius autoritzat­s per a aquest tipus de pa”. Segons l’opinió de Jordi Morera no té sentit que sigui “el pa blanc de pitjor qualitat, aquell en què es permet la utilitzaci­ó de productes químics, i no el pa fermentat amb massa mare o l’integral, que són molt més saludables i nutritius, el que es beneficiï de ser considerat ‘pa comú’ i, per tant, el que suporti una menor càrrega impositiva”. El pa del dia no és el del dia anterior.

La nova llei estableix que el pa comú només pot vendre’s en les 24 hores següents a la seva cocció. Excepciona­lment s’autoritza la venda passat aquest temps, “si l’establimen­t de venda indica clarament que és pa enfornat el dia anterior i n’informa verbalment el consumidor” al moment de comprar-lo. A més, es prohibeix expressame­nt guardar el pa comú cuit de més de 24 hores a les mateixes prestatger­ies on hi hagi el pa comú del dia.

Aspecte del pa.

L’esborrany del reial decret estableix literalmen­t que “l’aspecte , textura, olor i gust del pa comú i de pans especials seran agradables i caracterís­tics del producte”.

Pa sense envasar.

Normalment el pa es ven sense envasar o s’envasa a petició del consumidor, després de tallar les fogasses més grans a llesques. Quan entri en vigor la nova norma, serà obligatori que s’indiqui el pes de la peça a l’etiqueta de la bossa o al rètol en què s’indica el preu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain