La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els equips de rescat busquen al mar el nen desaparegu­t en la riuada

Després de la retirada de runa comença la reconstruc­ció de la comarca sinistrada

- SANT LLORENÇ DES CARDASSAR Efe

Les escoles de la zona obriran demà amb reforç de psicòlegs per ajudar els nens que ho necessitin

La recerca del nen de sis anys arrossegat dimarts passat per una riuada a Sant Llorenç des Cardassar, a Mallorca, va continuar ahir per quart dia i es va ampliar al mar, a la zona propera a la desembocad­ura del torrent de Ses Planes, on es pensa que podria haver arribat el cos del menor. La recerca també va continuar al llarg d’uns dotze quilòmetre­s del llit del torrent.

La consellera d’Hisenda i Administra­cions Públiques de les Balears, Catalina Cladera, va detallar que embarcacio­ns de la Unitat Militar d’Emergèncie­s (UME), la Guàrdia Civil i Salvament Marítim rastrejave­n l’àrea marina davant de S’Illot fins a set milles mar endins.

D’altra banda, fonts de la direcció general d’Emergèncie­s del Govern balear, van informar que la motxilla del nen es va trobar a la part final del torrent, tot i que van assenyalar que aquest fet tenia escassa rellevànci­a pel temps transcorre­gut des de la riuada.

Durant la tempesta que va desencaden­ar la riuada, la mare del nen estava conduint des de Manacor cap a Capdepera. Portava al vehicle la seva filla de cinc anys i el seu fill de sis. Atesa la intensitat de la pluja, i la dificultat per a circular, es va desviar per entrar a Sant Llorenç. Quan va entrar al poble, la va sorprendre una avinguda d’aigua procedent de la part alta del nucli urbà.

Segons fonts de la Guàrdia Civil, l’aigua devia començar a inundar i arrossegar el cotxe, i la dona va baixar del vehicle amb els seus fills a la recerca d’un lloc segur, però la força del cabal els va arrossegar a tots tres. Un ciutadà alemany que circulava amb bicicleta va rescatar la nena amb vida diversos centenars de metres més endavant. L’endemà es va trobar el cadàver de la dona prop d’un quilòmetre més endavant. El nen continua desaparegu­t i centra ara tot el dispositiu de recerca.

En aquesta operació, així com en les que es desenvolup­aven a terra, hi van participar ahir uns doscents efectius de diferents organismes, un terç dels sis-cents que continuave­n desplegats a la comarca del Llevant de Mallorca.

La consellera Cladera va destacar el “gran avenç en la neteja” de Sant Llorenç aconseguit gràcies al treball de més d’un miler de voluntaris. Ahir més de trenta camions es van emportar residus de Sant Llorenç, d’on ja s’han retirat unes 5.000 tones de runa.

Cladera va indicar que ha començat “la fase de reconstruc­ció”, amb la intervenci­ó de lampistes, electricis­tes i fusters. En aquest sentit, va fer una crida a la solidarita­t de profession­als de la construcci­ó que puguin contribuir a realitzar reparacion­s a les cases que han patit més danys.

També va recordar que l’Ajuntament de Sant Llorenç ha obert dos comptes corrents per recollir aportacion­s econòmique­s en què s’havien recaptat fins al matí d’ahir 175.000 euros.

El centre de salut de Sant Llorenç resta obert tot el cap de setmana i totes les escoles de la comarca tornaran a obrir demà, reforçades per psicòlegs per ajudar els alumnes que puguin necessitar assistènci­a després de la catàstrofe.

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Treballs de retirada dels vehicles arrossegat­s per la riuada
CATI CLADERA / EFE Treballs de retirada dels vehicles arrossegat­s per la riuada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain