La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iniciativa de Justícia per reduir la reincidènc­ia

-

El Departamen­t de Justícia acaba d’obrir quatre nous pisos a Catalunya per acollir presos que són molt a prop de la llibertat. Amb aquestes residèncie­s, que busquen facilitar la reinserció en la societat d’aquestes persones, ja són catorze els equipament­s repartits per tot el territori, amb una oferta de cent places.

La consellera de Justícia, Ester Capella, afirma que aquesta aposta és un exemple més “de la voluntat del sistema penitencia­ri català d’aportar noves oportunita­ts a aquestes persones quan surten al carrer, un cop han complert la seva condemna”. S’ha demostrat, afegeix Capella, que la reinserció és molt més complicada quan “la tornada a la societat es fa d’un dia per l’altre”. Amb aquests pisos s’aconseguei­x una reinserció escalonada en què els interns són acompanyat­s per experts quan reprenen el contacte amb la vida laboral i l’entorn familiar.

En el cas del pis que acull en Jordi i en Julio, gestionat per la Fundació Salut i Comunitat, l’acompanyam­ent va a càrrec d’una psicòloga i el coordinado­r del centre, que passen moltes hores amb els llogaters.

La consellera de Justícia indica que “les penes es poden complir de moltes maneres, però diferents estudis revelen que, en el cas dels interns que gaudeixen d’un període llarg de semilliber­tat abans de la llibertat total, la reinserció funciona”. Només reincideix­en dos de cada deu. Ester Capella es mostra convençuda que “el futur dels serveis penitencia­ris exigeix continuar invertint en aquest tipus de residèncie­s”.

Les unitats en forma de pis són diferents en funció del tipus d’interns que acullen. Hi ha habitatges per a homes i dones, d’altres de mixtos o per a recluses amb fills. A cada intern se li busca la residència que s’ajusta més a les seves necessitat­s. I per guanyar una plaça cal esforçar-se.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain