La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gala anual de la Hispanic Society of America a Nova York

La Hispanic Society de Nova York homenatja els difusors de la cultura espanyola

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

A les set del vespre només hi ha els organitzad­ors, els cambrers, els talladors de pernil (ibèric), el fotògraf, i poca gent més.

A la dissenyado­ra Agatha Ruiz de la Prada li sorprèn que estigui tan buit.

“Veig que la gent no és gaire puntual”. Algú li explica que falta mitja hora perquè arrenqui el còctel al Metropolit­an Club, fundat el 1891, ubicat a la Cinquena Avinguda i el carrer 60, al costat de Central Park. En aquest escenari la Hispanic Society celebra la seva gala anual.

Ruiz de la Prada vesteix una de les seves creacions. Després de la passarel·la, aquesta és la primera vegada que la llueix públicamen­t. “En públic i en privat, o et penses que vaig així per casa meva?”, replica.

Al sopar d’aquest dijous, amb unes 300 personalit­ats de la societat hispanoame­ricana, els guardonats amb la medalla Sorolla, emblema de la institució, són l’espanyola Alicia Koplowitz, presidenta d’Omega Capital; i els mexicans Marie Thérèse Hermand de Arango, fundadora i presidenta del Museu d’Art Popular a Ciutat de Mèxic, i Luis Robles Miaja, responsabl­e de la fundació BBVA Bancomer.

A tots tres se’ls distingeix per la seva “excepciona­l contribuci­ó a la cultura i les arts hispanes”.

La recaptació, amb tiquets des de 2.000 dòlars, es destina a fons per a la llibreria i el museu de la Hispanic, ara en obres. Esperen reobrir el 2020. Però continuen amb els seus programes i 212 obres, Treasures of the Hispanic Society, inclosos Goya, Velázquez o El Greco, han viatjat a Madrid, Ciutat de Mèxic, i van rumb a Al- buquerque, a Nou Mèxic. Els monumental­s quadres de visió d’Espanya de Joaquín Sorolla romanen a casa seva, ben protegits. “Tenen un microclima”, diu Marcus Burke, el seu comissari en cap.

Els convidats van entrant. Apareix la primera guardonada, Hermand de Arango. “Aquest premi enalteix el que faig, que és ajudar els artesans mexicans. El rebo en nom seu. Que el món vegi el que fan”. Compte que hi ha dotze milions de mexicans que es dediquen a l’art popular, a l’artesania, “coses que utilitzem cada dia”, subratlla.

Després, Robles Miaja indica que “el meu reconeixem­ent és per a la Fundació BBVA. És important formar l’esperit i l’art i la cultura són fonamental­s”.

Al pit de Blanca Pons-Sorolla, besnéta del pintor, brilla l’orde de l’Estrella Polar, condecorac­ió que li va imposar el 1992 el rei de Suècia. Per allà a prop hi ha Marisa Falcó, esposa del president-editor de La Vanguardia, Javier Godó, comte de Godó, un dels que atresora la medalla Sorolla, igual com Plácido Domingo, Mario Vargas Llosa o Jesús de Polanco.

Alicia Koplowitz emergeix com l’última de la terna dels premiats. “Estic molt honrada perquè el museu de la Hispanic Society és un referent per a Espanya i la promoció del nostre art”, respon. Empresària o filantropa? “M’agrada més la filantropi­a. Però ho sento, no concedeixo entreviste­s”.

També sol·licita que no li facin fotos.

Alicia Koplowitz, Luis Robles Miaja i Marie Thérèse Hermand de Arango, la terna de premiats d’aquest any

 ??  ??
 ??  ?? La guardonada Marie Thérèse Hermand de Arango, amb la seva medalla, entre Phillipe de Montebello (esquerra) i Antonio del Valle
La guardonada Marie Thérèse Hermand de Arango, amb la seva medalla, entre Phillipe de Montebello (esquerra) i Antonio del Valle
 ??  ?? Marisa Falcó, comtessa de Godó (esquerra), al costat de Francisco Lorenzo i María Ángeles Fuster
Marisa Falcó, comtessa de Godó (esquerra), al costat de Francisco Lorenzo i María Ángeles Fuster
 ??  ?? Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor, amb Alexandra Hoffer
Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor, amb Alexandra Hoffer
 ?? FOTOS: MIGUEL RAJMIL I GETTY ?? Agatha Ruiz de la Prada
FOTOS: MIGUEL RAJMIL I GETTY Agatha Ruiz de la Prada
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain