La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cultura va a classe a Girona

El festival Temporada Alta porta les arts a milers d’alumnes amb el projecte A Tempo

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Una de les obsessions des de fa anys del director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, és l’escarida o nul·la relació entre la cultura i el sistema educatiu a Catalunya. Cadascun va per una banda i amb prou feines s’encreuen. I això acaba representa­nt un problema per als diversos sectors culturals, que veuen com les noves generacion­s de públic no surten de les escoles, sinó que aquest futur públic se l’han de construir ells més o menys precàriame­nt. No es tracta només d’això, però. També es tracta del fet que el món de la cultura, les seves tècniques, els seus aprenentat­ges, les reflexions de les seves obres, podrien resultar molt útils a les escoles, podrien canviar fins i tot la manera d’aprendre.

Finalment l’any passat Sunyer, a través de la fundació del festival Temporada Alta, La Ciutat Invisible, presidida per Joaquim Nadal, va llançar el projecte A Tempo, Arts i Formació per aconseguir lligar el món cultural i educatiu de Girona durant els tres mesos que dura el festival i més enllà. El resultat va ser un èxit –hi van participar 28 centres educatius, 3.845 estudiants, 182 docents i 77 artistes– i aquest any l’aposta, patrocinad­a per la Fundació Banc Sabadell, ha crescut i ha aprofundit els seus continguts, i espera fer-ho molt més encara els anys vinents: Sunyer explica que el seminari que es va celebrar al juliol per a professors d’escoles i instituts “interessat­s en la manera de fer entrar les arts en el món de l’ensenyamen­t tenia 64 places i es va quedar gent al carrer”. “Ens agradaria que es convertís en una mena d’universita­t d’estiu. D’aquí uns anys ens podem imaginar 200 o 300 persones instal·lades al juliol a Girona treballant la manera d’introduir les diverses arts a l’aula”.

Nadal recorda que “les arts tradiciona­lment han estat maries al món educatiu de la primària i la secundària. Ara es tracta de posar-les al davant, donar-hi el valor que tenen i convertir la relació entre educació i cultura en un element motriu de la societat del coneixemen­t. Es tracta de portar les arts a l’escola i l’escola a les arts”. Per Sunyer, és una aposta estratègic­a, i diu que la seva idea de festival per als quatre anys vinents és que no creixi tant cap amunt com “cap avall, que arreli més a la zona, sobretot a les àrees de la formació, d’ensenyamen­t”. I per això l’aposta d’A Tempo ha de créixer.

D’una banda, hi ha el seminari per ajudar “els professors que són a la trinxera diària a integrar-los les arts”. “No es tracta de fer teatre o

EL PROBLEMA El Temporada Alta vol canviar la nul·la relació que hi ha al país entre educació i cultura

LA SOLUCIÓ Les arts entren a les aules amb artistes i obres i hi ha seminaris per a professors

dansa a classe, sinó d’utilitzar el teatre o la dansa per canviar la manera d’ensenyar”, assenyala el director del Temporada Alta. A més d’això, A Tempo fa que els artistes i les arts entrin a l’aula, i fins i tot ajuda a produir projectes escolars: l’any passat va ser l’obra Mai més set! Mai més gana!, en què 380 nens de l’escola La Farga protagonit­zaven un espectacle sobre els seus molt diversos orígens. Aquest any, en col·laboració amb ConArte Internacio­nal, es presentarà El cos es cola a càrrec de l’IES Salvador Espriu de Salt.

L’entrada a les aules es fa de dues maneres. Una, a través d’artistes a l’aula, “que vol dir que demanem a molts artistes que arriben al Temporada Alta que entrin als instituts i a les escoles a fer masterclas­ses”, diu Sunyer. No es tracta d’explicar l’espectacle que estan fent perquè els nens el vagin a veure, sinó de sessions d’una hora i mitja lligades al currículum escolar: “De quina manera aquest ofici dels artistes pot ensenyar als nens a fer les coses d’una altra manera; per exemple, Pere Arquillué els pot ensenyar com es llegeix en veu alta en públic, o els poden explicar temes de moviment o relacionat­s amb valors”. “Això sempre es fa a l’aula i, com que són artistes d’espectacle­s que s’estrenen al Temporada Alta, es convida els nens a anar a assajos generals”.

I després, esclar, s’ofereixen obres en escoles i instituts que obren debats d’actualitat des d’una mirada crítica. Als espectacle­s que ja s’oferien en l’edició anterior, La corda, de Clàudia Cedó, sobre el maltractam­ent, i La llavor del foc, de Babou Cham i Carlota Subirós, sobre la diversitat, s’hi afegeix una adaptació per a primària de Romeu i Julieta de Rosa Gàmiz i Oriol Broggi. Per a batxillera­ts i cicles formatius, els temes que han preparat són potents: Albert Berta, sobre la diversitat sexual, fet a partir d’un espectacle de Les Impuxibles i que Marc Rosich ha adaptat, i l’espectacle-instal·lació d’Àlex Rigola Macho man sobre el feminicidi i la violència de gènere, unes obres que, sens dubte, ensenyaran que les arts poden ressonar molt fort a les aules.

 ?? JAVI CABRERA/ESCOLA LA FARGA ?? Mai més set! Mai més gana!, una representa­ció de l’escola La Farga en la primera edició d’A Tempo
JAVI CABRERA/ESCOLA LA FARGA Mai més set! Mai més gana!, una representa­ció de l’escola La Farga en la primera edició d’A Tempo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain