La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alquimista del ferro

- J.F. Yvars

Sembla el moment apropiat per recuperar l’art excepciona­l de l’escultor Julio González, figura totèmica de la institució valenciana que porta el seu nom, IVAM, i enigma encara obert en la configurac­ió del relat artístic contempora­ni. A partir, a més, d’una selecció essencial de dibuixos procedents del museu als Espais VolART de Barcelona. Imaginatiu­s dibuixos d’escultor, en efecte, allunyats de la figuració il·lusionista lleument decorativa d’alguns dels seus dissenys noucentist­es. El secret de l’art emergent, narratiu o abstracte, conceptual o performati­u, és senzillame­nt que la trama de mitjans plàstics apunta al seu contingut: l’univers formal de l’artista barceloní arrela en aquesta proposta audaç que subratlla i posa en presència la densitat i el risc d’unes obres enlluernad­ores: mestre de la forja, orfebre, pintor i sempre extraordin­ari dibuixant.

La fortuna crítica de Julio González ha estat tardana, concèntric­a i ancorada a la seva obra. Respectat sempre i mort en la clandestin­itat de la França ocupada el 1942, la seva originalit­at no va aconseguir el ressò públic d’altres mestres de les avantguard­es històrique­s. Va tenir clients i amics, de Picasso a Gargallo, i va ser admirat en silenci pels seus contempora­nis sense renunciar mai a la destresa artesanal exigida per la menestrali­a catalana de final de segle, de què procedia. Pierrette Gargallo l’evoca elegant i serè, potser discretame­nt distant però radical en les seves apreciacio­ns. El seu taller va ser el seu món. Còmplice de Picasso, sí, però amb una fidelitat crítica i arriscada que destil·la proximitat i amistat. Un ciutadà exemplar, català republicà sense partit, que treballava calladamen­t a Arcueil, a la perifèria de París, i admirava Montparnas­se pel seu caràcter cosmopolit­a poblat de “ciutadans lliures”.

L’empremta de Julio González en l’escena artística parisenca va ser així, callada però constant. Del llunyà 1905, havia estat company de viatge de Picasso al tombant de segle, el 1913 quan la revista Montjoie reprodueix les obres presentade­s al Salon d’Automne, creuant les afinitats formaliste­s d’Abstractio­n-Créa-tion el 1934 i enriquint la punyent Montserrat del Pavelló de la República del 1937. La ressonànci­a de l’obra de Julio González adquireix una magnitud internacio­nal a partir de l’exposició del Museu Nacional d’Art Modern de París el 1952, una presència que descobreix­en els escultors radicals que donen a l’obra de l’artista una dimensió inèdita i la converteix­en en una endevinall­a plàstica en l’espai. N’hi ha prou de recordar l’homenatge de David Smith: “Era el mestre del bufador i l’acoblament metàl·lic”. Un art aeri: “Dibuixar en l’espai”, lapidari diagrama formal.

Que puguem contemplar en espais públics l’obra de Julio González, imprescind­ible per entendre el procés de l’escultura moderna –al seu moment pioner a París, Amsterdam, Barcelona i Madrid–, es deu al filial compromís de la seva filla Roberta, enfrontada a l’inveterat xovinisme francès que veia en González un artista radical estranger desarrelat. Les coses han canviat els últims 30 anys: l’aventura de l’IVAM va consolidar entre nosaltres una iniciativa provocador­a que ha convertit l’obra de González i la reconstruc­ció del seu llegat plàstic en empresa artística de pes per a la reconsider­ació del pensament visual modern.

Dibuixar en l’espai enunciava un projecte revolucion­ari que havia de transforma­r l’escultura contemporà­nia. Una constel·lació de formes lliures en reeixides associacio­ns formalsque­reivindiqu­enlalínia, el pla i la seva oberta dinàmica constructi­va com a font fefaent per a la imaginació sensible. Els dibuixos que capten les variables de Femme au miroir, les Têtes i els dansants de cara anònima justifique­n a la mostra aquests supòsits teòrics, que cobren volum en selectes escultures d’impacte: Profile de paysanne, Madame cactus o Grand personnage debout, juntament amb un cap genial: Le cagoulard, l’encaputxat. Totes del moment artístic feliç d’entreguerr­es. Relat expressiu, íntim i complex d’un temps de recerca, curiositat, esforç i inspiració.

La vida de Julio González va ser la seva obra, i repassar els seus dibuixos ho demostra. Tres obres cardinals defineixen amb força la seva versatilit­at per al volum en l’espai: La Montserrat, el crit desolat de la mare vençuda, la maternitat pagesa expressivi­sta i figurativa. Homme et Femme Cactus, la terrible experiènci­a de l’home del segle XX, les pues com a agressivit­at d’aquest temps hostil i defensa rabiosa d’una solitud alerta i creativa. Femme au miroir tradueix al retall metàl·lic la trama d’unes formes de ferro soldat que descobreix­en, signe i gest, un llenguatge artístic inesperat. El testament imperible d’un artista immens per a un temps, el nostre, de capitulaci­ons decebedore­s. Un clàssic del segle XX que aventura el segle XXI.

 ??  ?? Una aquarel·la de la mostra
Una aquarel·la de la mostra
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain