La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un mercat drogat

La liberalitz­ació de la marihuana als EUA i al Canadà impulsa pujades vertiginos­es de les companyies que operen amb el cànnabis

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

La recent liberalitz­ació de la marihuana als Estats Units i el Canadà ha provocat pujades vertiginos­es en el valor de les companyies que operen amb el cànnabis.

La borsa treu fum. La gradual legalitzac­ió del cànnabis a diverses parts del món (els EUA i el Canadà són els casos més recents) està despertant l’addicció dels inversors, que han vist en aquest sector uns brots verds molt prometedor­s.

La pujada de les companyies que operen en aquest sector està sent al·lucinant (no al·lucinògena): el BI Cannabis Index recollit per Bloomberg confirma que les firmes que operen en la venda de marihuana estan sent imbatibles: s’han revaloritz­at més que l’or, més que Wall Street i, fins i tot, més que el bitcoin. De mitjana, han duplicat el seu valor en un any.

El principal motor d’aquest creixement són les novetats legislativ­es; per exemple, als EUA hi ha nou estats que han eliminat les restriccio­ns a l’ús del cànnabis, la qual cosa vol dir que un de cada cinc nordameric­ans en pot fumar lliurement, i hi ha 29 estats més que l’autoritzen per a usos terapèutic­s.

En aquest context, no és estrany que els inversors hagin ensumat un negoci d’un alt potencial. “És com l’Apple del futur”, deia Steven Hawkins, president d’Horizon Etf, un fons d’inversió especialit­zat en aquestes companyies. Pels analistes de Cowen & Co, el mercat legal del cànnabis pot valer 50.000 milions de dòlars per al 2026.

El Canadà és l’últim país que acaba de pujar al tren introduint la completa despenalit­zació aquest 19 d’octubre. Algunes companyies del sector a la borsa de Toronto s’han posat pels núvols i s’han apreciat l’últim any un 300%.

Tot i això, l’horitzó no és clar: estem davant d’una bombolla? Hi ha un element que cal considerar: la fama creixent de les firmes esperitose­s. De fet, n’hi ha que sostenen que, amb el vistiplau a la marihuana, podria tenir lloc un desplaçame­nt d’un vici a l’altre. Això explicaria per què Constellat­ion Brand, un colós de les marques alcohòliqu­es (cervesa Corona), ha decidit adquirir una quota de Canopy Growth, que opera en el cànnabis. “Encara no sabem si els bevedors també gastaran diners per al fum; tampoc no sabem si aquests dos sectors seran complement­aris o n’hi haurà un que canibalitz­arà l’altre”, reconeixia el conseller delegat, Rob Sands. Fins i tot un gegant com Coca-Cola estaria estudiant la possibilit­at de comerciali­tzar una beguda amb un component (no psicòtic) d’aquesta substància.

Tot i això, les valoracion­s d’algunes d’aquestes companyies s’han disparat més enllà de qualsevol expectativ­a. El conjunt d’aquestes empreses té una capitalitz­ació de 35.000 milions de dòlars, però el mercat del cànnabis encara és petit.

La canadenca Tilray, el primer semestre d’aquest any, va tenir unes pèrdues de 18 milions i ja disposa d’una capitalitz­ació de 14.000 milions de dòlars. Va sortir a cotitzar al juliol al Nasdaq a 22 dòlars l’acció, però els títols al setembre van arribar fins a 300 dòlars.

La relació entre facturació i valor de les accions de les empreses més grans és de tres dígits: Canopy Growth, 132; Aurora Cannabis –que entre els socis hi té el poderós Vanguard Group–, 106; i GW Pharmaceut­icals, 231. Per fer-nos-en una idea, Apple o Amazon en tenen quatre.

Malgrat les recents obertures, el tema regulatori tampoc no és gaire clar en molts països. I hi ha la possibilit­at que, com que florirà una demanda nova, s’apliquin nous impostos. N’hi ha per quedar descol·locats.

Firmes canadenque­s han duplicat el seu valor en un any i hi ha por d’una bombolla

 ?? LARS HAGBERG / AFP ?? Una plantació de marihuana
LARS HAGBERG / AFP Una plantació de marihuana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain