La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gihadisme per contagi a Holanda

- Eduardo Martín de Pozuelo

Setembre va acabar amb la detenció, al sud d’Holanda, de set membres d’una cèl·lula gihadista liderada per un extremista iraquià que, presumptam­ent, estava preparant atemptats de gran envergadur­a. La policia holandesa, discreta, no va voler revelar detalls del cas, tot i que se sap que els arrestats pretenien cometre un atac durant un gran esdevenime­nt fent servir armilles bomba i fusells d’assalt AK-47 mentre feien esclatar un cotxe bomba en un altre lloc. Quan els set homes van ser detinguts estaven en tràmits amb altres extremiste­s per a l’adquisició de les armes. També consta que tenien altres contactes.

Va ser precisamen­t el temor que la cèl·lula aconseguís l’armament i que escapés de la vigilància policial el que va fer precipitar les detencions malgrat saber que és molt millor, per provar penalment la letalitat d’un grup terrorista, desarticul­ar-lo amb les armes i explosius a les mans en lloc de fer-ho quan està a punt d’aconseguir-les. Aquest és un dilema permanent en què es debat l’antiterror­isme a Europa: quan cal actuar.

Sempre que es desarticul­a una cèl·lula gihadista s’eviten atemptats, fins i tot –i aquest és un axioma dels serveis antiterror­istes de la UE– quan es tracta de les operacions en què els arrestats es presenten judicialme­nt com a membres d’un aparell de captació i propagada. Tots obeeixen a una mateixa ideologia fanàticore­ligiosa que transmet una voluntat ferma de matar. Aquesta última part del relat, el d’una ideologia religiosa totalitàri­a molt ben construïda i contagiosa, de vegades s’obvia, potser perquè es dona per sabuda, i es permet així que, amb freqüència, quedi la idea d’un terrorisme amb un sentit territoria­l i econòmic que en realitat està molt allunyat del gihadisme.

El conflicte en què se senten immerses les cèl·lules gihadistes és de fe i global, per bé que en uns territoris es manifesti com a guerra oberta convencion­al i en d’altres com un terrorisme aparentmen­t més clàssic. La clau està en el fet que la doctrina que els anima és la mateixa, ja que allà on hi ha escorcolls després de les detencions apareix, invariable­ment, ja sigui en un ordinador, ja sigui en un mòbil, sobre una taula o amagada en un racó, la propaganda, les consignes, els textos i els manuals que constituei­xen l’aliment espiritual i operatiu del fanàtic que projecta matar i morir màrtir com a “soldat del califat”.

Qualsevol mapa del terrorisme ensenyarà l’envergadur­a transnacio­nal d’un fenomen molt llunyà als conceptes aplicats al vell terrorisme, nacionalis­ta de fons i territoria­l, a la manera d’ETA, l’IRA o les Brigades Roges. D’aquesta manera, sempre que es detecta o desmunta un grup gihadista hi ha el missatge viral del totalitari­sme islàmic que nodreix un terrorisme que, principalm­ent, mata altres musulmans, una realitat tossuda que de vegades s’oblida.

Com vam explicar Eduard Yitzhak, Jordi Bordas i aquest periodista a Objectiu, Califat Universal (Editorial Libros de Vanguardia), és un deure sagrat per als gihadistes combatre els musulmans “nominals”, els declarats kuffar (‘infidels’), que no segueixen correctame­nt, segons la seva interpreta­ció, la doctrina de Mahoma. Una altra obligació irrenuncia­ble és combatre a mort als no musulmans, culpables del pecat imperdonab­le d’afavorir l’apostasia. Tot aquell que impedeixi el “correcte” camí cap al califat és un objectiu.

Les detencions registrade­s a Holanda van quedar relegades a un lògic segon pla perquè van tenir lloc sense fer soroll. Tanmateix, en aquesta ocasió l’oficina del coordinado­r de la lluita contra terrorista holandesa va situar l’abast de l’operació quan va assenyalar que el complot frustrat s’ajustava a l’actual perfil d’amenaça que hi ha a Holanda – en alerta de quatre sobre cinc– i després d’advertir que “cèl·lules gihadistes amb intenció d’atemptar per Europa” també estaven actives als Països Baixos. El contagi prosseguei­x.

La policia holandesa desarticul­a una cèl·lula de set terroriste­s disposats a cometre un gran atemptat

El terrorisme d’inspiració islamista no és nacionalis­ta ni territoria­l: només obeeix a la religió

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain