La Vanguardia (Català-1ª edició)

Won-sun: “Tots els coreans estem molt agraïts a Donald Trump”

L’alcalde de Seül diu que la reconcilia­ció amb el Nord ja no té marxa enrere

- Barcelona

“Encara no estem preparats per a la pau: hi hauria caos, tenim ideologies molt diferents”

El segle XXI està en mans de les grans ciutats, principals motors del creixement econòmic i els canvis socials. A l’Àsia té un paper important la capital sud-coreana, Seül, una urbs capdavante­ra en infraestru­ctures i tecnologia. El seu alcalde, Park Won-sun, ha visitat Barcelona amb motiu d’una aliança impulsada per l’alcaldia d’Ada Colau.

Des de Barcelona, Won-sun creu que Seül ha “d’aprendre a preservar la memòria històrica, a mostrar sense complexos el passat”, que no ha estat precisamen­t plàcid. L’alcalde recorda que el segle XX va estar marcat per l’ocupació japonesa, la guerra amb el Nord i la posterior dictadura.

Won-sun va néixer després de la guerra coreana, el 1956, en una família treballado­ra i va viure la dictadura de ple. Precisamen­t en aquesta època estudiava Sociologia a la Universita­t Nacional de Seül. El 1975, tot i això, va ser expulsat i empresonat per haver protestat contra l’autoritari­sme de Park Chung-hee. Des d’aleshores ha plogut molt, els drets humans es respecten, les llibertats són més àmplies... A Corea del Sud hi ha democràcia, però Won-sun ho diu amb la boca petita: la democràcia “és un bol molt fràgil que es pot trencar”, i cal cuidar-lo. Després de la seva participac­ió en els Tribunals de la Veritat, on als anys dos mil es van jutjar els crims de la dictadura, Won-sun va començar el seu camí cap a l’alcaldia de Seül, que va aconseguir el 2011 i manté avui com a candidat independen­t.

Per bé que, com a alcalde, no li incumbeix directamen­t, Wonsun ha viscut de prop la reconcilia­ció de Corea del Sud amb Corea del Nord, un procés que considera irreversib­le: “El camí cap a la pau no pot fer marxa enrere”, afirma convençut. Pel que fa a les negociacio­ns, és molt optimista sobre el seu desenvolup­ament. Tot i que admet l’existència de riscos d’incomunica­ció i de conflicte d’interessos, diu que la confiança entre les dues parts és “forta i sòlida”. L’escenari, assegura, “no pot ser millor” i diu que l’acord de pau podria arribar d’aquí pocs mesos. El dirigent agraeix la tasca d’anteriors dirigents per crear aquest escenari, alhora que lloa el paper del president nord-americà, Donald Trump, en el procés. “Tots els coreans li estem molt agraïts pel seu paper en la desnuclear­ització de Corea del Nord. Ha donat una empenta bastant forta. Sense això la reconcilia­ció hauria estat molt més lenta. Ens ha ajudat molt”.

Pel que fa al futur, Won-sSun reconeix que ara la península no està preparada per a la pau. “Hi hauria caos, tenim ideologies molt diferents, necessitem treballar molt en l’acostament”. Un filó que haurien d’aprofitar, diu, seria destinar els recursos que ara van a la despesa militar a altres sectors estratègic­s, com ara infraestru­ctures. Corea del Sud, conclou, va ser un exemple quan va passar de la pobresa al creixement en poc temps. Avui és l’onzena economia del món. Esclar que va rebre suport del Japó i els EUA i va imposar una política laboral molt restrictiv­a, amb salaris baixos i pocs drets.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Park Won-sun a l’Ajuntament de Barcelona, que va visitar durant la seva estada a la ciutat al setembre
MANÉ ESPINOSA Park Won-sun a l’Ajuntament de Barcelona, que va visitar durant la seva estada a la ciutat al setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain