La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC veu difícil avalar el pressupost del Govern

El partit descarta un pacte si persisteix la unilateral­itat

-

El PSC veu “molt difícil” arribar a un acord sobre els pressupost­os del Govern mentre el president Quim Torra no renunciï a la “via unilateral”. Així ho va expressar ahir la portaveu dels socialiste­s catalans al Parlament, Eva Granados, que va descartar donar suport als pròxims comptes de la Generalita­t just un dia després que el president del PDECat, David Bonvehí, es mostrés obert a negociar els pressupost­os del 2019 amb el PSC.

Granados va rebutjar un “intercanvi de cromos” amb els partits independen­tistes per oferirse suport mutu al Congrés i al Parlament i aprovar així els pressupost­os generals de l’Estat i els de la Generalita­t. “El projecte polític que defensa el Govern de Quim Torra és totalment antagònic al que defensa el PSC”, va remarcar Granados en una entrevista a RAC1.

El president Torra –va continuar la portaveu socialista– llança “ultimàtums” al Govern de Pedro Sánchez, fa una crida a l’“esperit de l’1-O” i “exclou” el PSC “quan fa la llista de possibles socis per aprovar pressupost­os”. El Govern compta amb els comuns per tirar endavant els comptes, i més ara que JxCat i ERC han perdut la majoria a la Cambra. Ara bé, tot depèn del que acabi passant al Congrés.

“Mentre sobre la taula hi hagi aquesta unilateral­itat no hi ha cap possibilit­at” que el PSC doni suport als comptes del Govern, va insistir Granados en resposta a Bonvehí. La diputada socialista va posar en dubte la “influència” que en aquests moments té la formació demòcrata al si del Govern, per la qual cosa l’oferiment del president del PDECat quedaria en res sense el vistiplau de l’equip de Torra.

“Ens agradaria tenir com a interlocut­or un Govern cohesionat”, va comentar la portaveu del PSC al Parlament, que va explicar que els socialiste­s han mantingut un “primer contacte” amb el vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que s’ha reunit amb tots els grups. Amb tot, encara no s’ha obert “cap tipus de negociació”, va remarcar Granados.

La diputada va dibuixar algunes de les línies vermelles que el seu grup tindrà en compte a l’hora de valorar els pressupost­os. Així, va insistir que el PSC “no pot donar suport” a uns comptes amb partides per a “estructure­s d’Estat” o un “consell de la república”.

En canvi, sí que va demanar al PDECat i a ERC que donin suport als pressupost­os del Govern central, sense plantejar condicions que, a parer seu, “divideixen”, com ara la qüestió dels presos o el referèndum d’autodeterm­inació. El Govern ha posat aquestes dues condicions per asseure’s a parlar de números amb Sánchez, i Torra fins i tot ha plantejat un ultimàtum d’un mes perquè el Govern central faci una oferta a Catalunya en aquest sentit, a risc de “deixar caure” l’Executiu espanyol. Una amenaça que va plantejar durant el debat de política general i que va reiterar la setmana passada en la sessió de control al Parlament.

Amb relació a això, Granados va demanar que no es posin condicions impossible­s i va instar els grups del Govern a aprovar els pressupost­os de l’Estat per no perdre, va afegir, els beneficis que inclouen per a Catalunya.

Els socialiste­s demanen a Torra que no posi condicions “que divideixen”, com presos i referèndum

 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN ?? El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al Parlament
NÚRIA JULIÀ / ACN El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain