La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pors innecessàr­ies

- C. ALCOVERRO, filòloga Carme Alcoverro

Fa uns anys em va sorprendre en un parc a Amsterdam que els nens no jugaven entre ells, i que cada pare o mare no es relacionav­a amb els altres, cadascú tenia cura només dels seus.

Aquí no és tan corrent aquest comportame­nt potser gràcies al clima, i a les places, parcs, voreres amples que afavoreixe­n el contacte i la conversa. El que sí que es pot constatar és que difícilmen­t veiem al metro o al carrer, sobretot a les ciutats, que els adults prodiguin gestos o paraules afectuoses als nens que no coneixen, i encara menys que els toquin, posem per cas, el cap com era tan habitual abans, fins i tot per part dels homes. Indiferènc­ia, però també por d’una possible reacció dels pares davant d’un gest que podria ser considerat massa familiar. S’ha perdut aquella actitud que avui només es dona entre propietari­s de gossos.

Indiferènc­ia i pors que encomanem tallant l’espontaneï­tat tan pròpia dels nens, la seva alegria i ganes de viure. Per això m’agrada veure, especialme­nt a principi de curs, com els menuts abracen els mestres i els altres nens després de l’estiu. Encara que a l’adolescènc­ia ja no siguin tan habituals aquestes manifestac­ions amb el professora­t, per l’edat, i la relació que no és tan estreta: l’afecte s’expressa amb empatia, respecte i confiança.

La por del contacte físic es dirà que és raonable, i més després de destapar-se casos d’abusos en algun col·legi. Ara bé, avui els pitjors abusos no es donen al carrer i menys a l’escola, potser perquè s’està més alerta, potser massa; els pitjors abusos es donen a casa, precisamen­t a l’espai que hauria de ser més segur. Per això, voldria recomanar, seguint aquesta reflexió, una novel·la a pares, mestres, educadors i adolescent­s, Cara de pan (de Sara Mesa), d’una subtilesa extraordin­ària. Tracta de la relació d’una nena de 13 anys, que s’ha escapat de l’escola perquè no se sent acceptada, amb un home que l’ensenya a mirar, i a reconèixer, cada ocell que se’ls acosta, al racó del parc on estan amagats, i fora de perill. Dos inadaptats, vulnerable­s i diferents que es fan companyia, s’ajuden fraternalm­ent, malgrat que no saben res l’un de l’altre. A la intempèrie, i en un context aparentmen­t amenaçador, serà on trobaran empara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain