La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost ocult de les privatitza­cions

Bolsonaro aspira a reduir el deute brasiler venent actius, però corre el risc de fer empobrir l’Estat

- ANDY ROBINSON

Les privatitza­cions de les empreses públiques, serveixen per resoldre un problema d’endeutamen­t públic? La qüestió s’ha plantejat durant l’assemblea de l’FMI en relació amb les crispades eleccions brasileres d’aquest 27 d’octubre.

La reacció eufòrica dels mercats financers a l’èxit del candidat presidenci­al d’ultradreta Jair Bolsonaro se sol explicar per les idees radicals de liberalitz­ació i privatitza­ció del seu assessor econòmic Paulo Guedes, un ultraliber­al format a la Universita­t de Chicago i seguidor de Milton Friedman.

Guedes sosté que les privatitza­cions d’empreses publiques com la petroliera Petrobras –en part propietat de l’estat federal– o l’elèctrica Electrobra­s serviran per fer baixar el voluminós deute públic al Brasil, que ha pujat a ritme accelerat fins a acostar-se a un 90% del PIB. “El Brasil ha de vendre actius”, va dir Guedes en una conferènci­a a l’inici de la campanya electoral. “Si Petrobras ven refineries, el Govern pot vendre Petrobras. Per què no?”

Guedes –que ha acumulat una fortuna mitjançant la seva gestió de fons d’inversió– està sent investigat per la Fiscalia brasilera per un presumpte frau i enriquimen­t relacionat amb les seves empreses fons de pensions.

Després de l’èxit de Bolsonaro en la primera volta de les eleccions del 7 d’octubre, la borsa brasilera es va enfilar un 5% en un dia. El real s’ha apreciat un 5% respecte al dòlar. Això ha servit per donar credibilit­at a Bolsonaro, amb una competènci­a en l’àrea econòmica que es considerav­a un punt feble per a la seva candidatur­a. Sebastián Piñera, el president conservado­r xilè, hi va ajudar també després d’aplaudir Bolsonaro pel fet d’estar “en el camí correcte”.

Els economiste­s consultats durant l’assemblea de Bali, però, es van mostrar escèptics respecte a la possibilit­at de basar la reducció del deute en la privatitza­ció massiva d’empreses públiques com Petrobras o Electrobra­s. “No estem en contra de la privatitza­ció, però no serveix per frenar el creixement del deute si tens problemes com el sistema de pensions brasiler”, va dir Gian Maria Milesi-Ferretti, el numero dos del departamen­t d’investigac­ió del fons.

Bolsonaro, que sol qualificar­se com a nacionalis­ta, ha estat tradiciona­lment antagònic a l’agenda liberal de privatitza­cions, i s’identifica­va més amb l’intervenci­onisme estatal dels governs militars (1964-1984), del qual ha dit que n’és un admirador. Fins i tot una vegada va comentar que l’expresiden­t Fernando Henrique Cardoso hauria de ser afusellat pel seu programa de privatitza­cions als noranta.

Guedes, però, que després de fer el doctorat a Chicago va seguir Milton Friedman treballant al Xile d’Augusto Pinochet, ha aconseguit convèncer el candidat d’ultradreta que el suport dels bancs i els inversors en bons depèn d’un programa de liberalitz­ació radical i, per tant, la reducció del paper de l’Estat en l’economia.

L’economista brasilera Laura Carvalho, que compara Bolsonaro, sota la influència de Guedes, amb el mateix Augusto Pinochet, ha qualificat la idea de reduir el deute mitjançant privatitza­cions de “miratge fiscal” basant-se en un estudi de l’FMI del 2012 titulat Dispositiu­s de comptabili­tat i il·lusions fiscals de Timothy Irwin. “L’Estat recapta amb la venda d’actius a curt termini, però perd els beneficis de l’empresa en el futur”.

De fet, l’informe fiscal presentat la setmana passada a Bali subratlla que els actius públics que creen beneficis s’han de tenir en compte a l’hora d’avaluar la salut fiscal d’un Estat nació. En el cas de Petrobras, és lògic suposar que en el futur aquests beneficis poden ser significat­ius. Les reserves d’hidrocarbu­rs a l’Atlàntic brasiler ja es consideren unes de més valuoses del món i, en un context de pujades del preu del petroli, suposarien forts ingressos per a l’Estat.

Milesi-Ferreti hi va coincidir. “La privatitza­ció pot reduir el risc d’una crisi de confiança, però no ajudarà a pagar les pensions del futur”, va dir. Encara més: “Cal veure a quin preu es poden vendre aquestes empreses”.

En aquests moments, amb el real cotitzant a la meitat del nivell de fa cinc anys, la venda ràpida d’actius públics podria suposar una reducció a llarg termini del patrimoni net de l’Estat brasiler.

Pel que fa als arguments que el sector privat és menys susceptibl­e als escàndols de corrupció que han afectat Petrobras, “la idea és falsa”. “Alguns dels escàndols al Brasil són del sector privat; Odebrecht [una corporació involucrad­a en un cas de suborns] n’és un exemple obvi”, recorda.

Altres economiste­s –els de l’equip per a Llatinoamè­rica de l’FMI– semblaven més oberts al radicalism­e privatitza­dor de Guedes. “Les eleccions són una oportunita­t per emprendre reformes ambicioses. El Brasil està atrapat en un baix creixement amb un elevat deute i problemes de sostenibil­itat fiscal. Han de restaurar la disciplina tributària, reformar les pensions, abordar el cost salarial al sector púbic i, finalment, les privatitza­cions”, va dir Krixna Srinivasan, l’economista indi responsabl­e de l’anàlisi sobre el Brasil de l’FMI.

Més aviat que amb la salut fiscal brasilera, la reacció eufòrica dels mercats per l’auge de Bolsonaro pot ser que tingui a veure amb les luxoses comissions que els bancs d’inversió solen cobrar quan gestionen les privatitza­cions.

Segons va informar el diari Folha de São Paulo, els directius de

Els bancs d’inversió aplaudeixe­n el programa de Bolsonaro, que pot fitxar alguns dels seus executius

diversos bancs es podrien incorporar al Govern en cas que guanyés Bolsonaro.

Els noms que s’estudien, segons aquest diari, inclouen Alexandre Bettamio, president de la filial llatinoame­ricana del banc nord-americà Bank of America; Maria Silvia Bastos Marques, presidenta executiva de Goldman Sachs al Brasil, i Roberto Campos Neto, director de l’espanyol Banco Santander, que genera una tercera part dels seus beneficis globals al Brasil.

Un altre nom per a l’equip econòmic és Sergio Eraldo de Salles Pinto, de Bozano Investimen­tos, un dels fons d’inversió... presidit per Guedes.

 ?? MAURO PIMENTEL / AFP ?? Jair Bolsonaro en un acte de l’última campanya electoral brasilera
MAURO PIMENTEL / AFP Jair Bolsonaro en un acte de l’última campanya electoral brasilera
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain