La Vanguardia (Català-1ª edició)

Posteguill­o guanya un Planeta que viatja a l’antiga Roma

Cap membre del Govern no assisteix a la cerimònia de lliurament del premi a Barcelona

- XAVI AYÉN CARLOS RUIZ

Santiago Posteguill­o, prestigiós autor de novel·la històrica, va guanyar ahir el premi Planeta amb una obra ambientada en l’any 190 després de Crist que narra la vida de Júlia Domna, esposa i assessora militar de l’emperador Luci Septimi Sever. La finalista va ser Ayanta Barilli.

Com Juli Cèsar davant el Senat romà, anit l’escriptor Santiago Posteguill­o, de 51 anys, es va plantar victoriós davant el miler de convidats de la 67a edició del premi Planeta de novel·la. Allà, al Palau de Congressos de Catalunya, aplaudit per les autoritats polítiques i editorials del país, tothom va entendre que proclamava el mateix que l’emperador: “Veni vidi vici” (‘Vaig arribar, vaig veure, vaig guanyar’), atès que la seva novel·la Yo, Julia –a la venda el 6 de novembre– va endur-se aquest preuat guardó, que, amb 601.000 euros, és el més ben dotat de les lletres espanyoles.

Yo, Julia s’ambienta entre els segles II i III després de Crist. La protagonis­ta és Júlia Domna (170217 d.C.), un personatge històric que va ser esposa i mare d’emperador, va assolir el títol d’augusta i fins i tot es van arribar a encunyar monedes amb la seva efígie. Desconegud­a pel gran públic, no es va limitar a un paper decoratiu o de consort, sinó que va influir en diverses decisions del seu marit i del seu fill, que van comptar amb ella per a la gestió de l’imperi.

La novel·la narra “l’ascens fulgurant”, segons el jurat, d’“una dona immersa en un món d’homes que lluiten pel poder”. Una augusta que “maniobra hàbilment i aconseguei­x encimbella­r-se fent servir les seves armes”. Tot es narra “a través de cinc personatge­s, que represente­n el mateix nombre d’esglaons per a la consecució dels seus propòsits”, en paraules de Juan Eslava Galán.

Júlia Domna, nascuda a Emesa (l’actual Homs, a Síria) va ser filla d’un summe sacerdot de la divinitat solar i li van vaticinar que es casaria amb algú que seria emperador. Per aquest motiu l’ambiciós procònsol Lucio Septimi Sever la va prendre com a esposa. Van tenir dos fills, un d’ells el futur emperador Marc Aureli Antonino Caracal·la.

L’any 193, en efecte, Septimi Sever va ser proclamat emperador. I Júlia, amb caràcter, l’acompanyav­a a tot arreu, incloent-hi les expedicion­s militars, per la qual cosa li van concedir el títol de mater castrorum. Ben poc deu haver hagut d’afegir Posteguill­o al melodrama que va ser la seva existència, ja que el prefecte Caius Fulvi Plaucià, conseller de l’emperador, gelós per l’enorme influència de l’emperadriu, va convèncer Septimi Sever que la seva dona era adúltera. Per això va ser condemnada a retirar-se de la vida pública, un ostracisme que va aprofitar per aprofundir en els estudis de filosofia i religió i per formar una camarilla intel·lectual amb figures com el filòsof Filòstrat i el metge Galè. Més tard, durant el principat del seu fill Caracal·la (211–217 d.C.), va reprendre la participac­ió política. I va anar, malalta, a la guerra contra l’imperi part (any 217.) amb el seu fill, que hi moriria, fet que va provocar que se suïcidés.

Posteguill­o (València, 1967) és un dels novel·listes històrics més sòlids de la narrativa espanyola actual. La Roma clàssica és el seu escenari predilecte. És autor de la trilogia

d’Escipió l’Africà –Africanus: el hijo

del cónsul (2006), Las legiones malditas (2008) i La traición de Roma (2009)– i d’una altra trilogia sobre Trajà, “un dels tres espanyols que van ser amos del món, juntament amb Carles V i Felip II”, formada per Los asesinos del emperador (2011), Circo Máximo (2013) i La legión perdida (2016). La seva passió lectora l’ha conduït, així mateix, a l’assaig de divulgació literària, amb obres com ara La noche en que Frankenste­in leyó el Quijote (2012), La sangre de los libros (2014) o El sépti-

mo círculo del infierno (2017), sobre autors maleïts o oblidats.

“El que els romans feien no cau mai –assegurava Posteguill­o el 2013, mentre passava les mans per les pedres de la graderia d’Itàlica–; de fet, les millors pedreres del Renaixemen­t van ser els vestigis de l’antiga Roma, que els constructo­rs saquejaven a la recerca de materials sòlids”. La metàfora pot servir, doncs, per parlar de la literatura, que continua nodrint-se de fets esdevingut­s durant l’era de l’imperi.

Què aporta la visió contemporà­nia de Posteguill­o a la narrativa històrica? “El ritme i el que jo anomeno l’‘angle inesperat’ –respon–: Posar la càmera on ningú no l’ha posat abans; per exemple, narrant la cursa de quadrigues des del punt de vista del cavall, com fan a la fórmula 1”.

D’altra banda, la novel·la finalista va ser Un mar violeta oscuro, el debut en la ficció de la periodista i actriu Ayanta Barilli (Roma, 1969) –filla, per cert, d’un altre guanyador del Planeta: Fernando Sánchez Dragó–, que ofereix una nissaga; “una novel·la coral que explica la història de tres dones, àvia, mare i filla, que indaguen el passat de la família, que inclou una figura masculina despietada que porta a la bogeria, amb un fons històric que mostra l’evolució de la imatge de la dona i la lluita pels seus drets des de l’últim terç del XIX”, segons el jurat. Barilli està vinculada als projectes periodísti­cs de Federico Jiménez Losantos, com Libertad Digital i Es Radio.

Els premis ja estan donats i les novel·les surten d’aquí tres setmanes. Alea jacta est.

‘Yo, Julia’ està protagonit­zada per Júlia Domna, esposa i mare d’emperador Ayanta Barilli, filla de Sánchez Dragó, va quedar segona amb ‘Un mar violeta oscuro’

 ??  ??
 ??  ?? Pa i circ L’escriptor Santiago Posteguill­o –aquí fotografia­t al Colosseu romà, ara fa dos anys– ha trobat en la Roma clàssica l’ambientaci­ó predilecta de les seves novel·les, que inclouen, a més de la guanyadora del Planeta ahir a la nit, dues trilogies: una sobre la figura d’Escipió l’Africà i una altra sobre l’emperador Trajà
Pa i circ L’escriptor Santiago Posteguill­o –aquí fotografia­t al Colosseu romà, ara fa dos anys– ha trobat en la Roma clàssica l’ambientaci­ó predilecta de les seves novel·les, que inclouen, a més de la guanyadora del Planeta ahir a la nit, dues trilogies: una sobre la figura d’Escipió l’Africà i una altra sobre l’emperador Trajà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain