La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un any de presó dels ‘Jordis’.

Les entitats creuen “irresponsa­ble” que els partits no comparteix­in una estratègia

- ÀLEX TORT Barcelona

Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, incloent-hi els membres del Govern, es van concentrar ahir a la plaça Catalunya de Barcelona per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El 16 d’octubre del 2017 va suposar una gran commoció per a l’independen­tisme. L’empresonam­ent de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, aleshores líder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), va ser un xoc, però va unir com mai des de l’endemà el sobiranism­e: els partits polítics, les entitats i els sindicats. Prova d’això va ser la manifestac­ió multitudin­ària amb espelmes a la Diagonal de Barcelona i l’entrada en escena del llaç groc. Un any després, però, domina la desunió entre les formacions polítiques i ha estat criticada amb força fins i tot pels dos activistes, quan es compleix tot just un any del seu ingrés a la presó, primer al centre penitencia­ri de Soto del Real, després a Lledoners.

Precisamen­t per aquest motiu, Òmnium i l’ANC van tornar a exigir la llibertat dels presos, però també van fer l’enèsima crida per la unitat durant la concentrac­ió de 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, ahir al vespre a la plaça Catalunya de Barcelona. “Llibertat” va ser la proclama que més va sonar, però la d’”Unitat” va sovintejar més que mai i tant la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, com el vicepresid­ent d’Òmnium Marcel Mauri van referir-s’hi, indignats per la polèmica pels diputats suspesos i els estira-i-arronses entre JxCat i ERC al Parlament.

Paluzie va fer ús d’una carta signada per Sànchez per dir prou a la divisió a les files independen­tistes: “No tingueu por de ser exigents, no dubteu a demanar als representa­nts polítics i associatiu­s unitat; només quan hem anat junts hem tingut l’oportunita­t de ser més. La unitat és molt difícil de construir i molt fàcil de perdre”. Sànchez va reclamar que es protegeixi la unitat, perquè “sense unitat tot sempre serà més difícil”.

El missatge va arribar als representa­nts polítics de seguida, ja que eren presents a l’acte. Entre ells, Quim Torra i Roger Torrent, així com primeres línies de JxCat, ERC, la CUP i els comuns.

Mauri va reforçar la crida a superar la divisió entre les formacions polítiques. Així, va subratllar: “Davant de tots aquests que ens volen enfrontats, més unitat i més rigor que mai. Ja no podem esperar més, ens cal una estratègia compartida”. I en aquest punt va qualificar d’”irresponsa­bilitat molt greu” que l’independen­tisme encara no hagi estat capaç “de traçar aquesta unitat”. “Deixem els retrets, superem les desavinenc­es, que l’hora és massa greu”, va sentenciar.

Es va fer coincidir l’acte, sota el lema “Un any de vergonya, un any de dignitat”, amb l’hora que es va saber l’entrada a la presó de Sànchez i Cuixart fa un any. Però també amb altres manifestac­ions arreu de Catalunya, com davant de Lledoners, on es van enlairar 365 fanalets, un per cadascun dels dies a la presó dels dos activistes.

Igualment, hi va haver temps per acusar l’Estat de “venjança i imposició”, alhora que van avisar que el sobiranism­e “no acotarà el cap”. Tanmateix, va quedar clar que el que més preocupa Cuixart i Sànchez ara és la manca d’unió. Així ho van palesar també, per exemple, les seves parelles: Susanna Barreda va dir a Catalunya Ràdio que l’exlíder de l’ANC està “enfadadíss­im” per aquesta qüestió. Un enuig que Sànchez ha fet constar “fins i tot als seus”, a Junts per Catalunya, formació de la qual és president a la Cambra catalana.

També el president d’Òmnium va manifestar el seu descontent­ament: “Visc amb força malestar la desunió dels partits polítics”, va escriure en una carta dirigida a RAC1. “L’objectiu no pot ser sortir de la presó, sinó afrontar el següent embat que ens planteja l’Estat de l’única manera que sabem fer en aquest país: units des de la diversitat, la transversa­litat i la radicalita­t democràtic­a”, va afegir.

“Deixem els retrets i superem les desavinenc­es”, diu Mauri davant 10.000 persones a Barcelona

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els manifestan­ts van exhibir a la plaça Catalunya pancartes i llaços grocs per reclamar la llibertat dels presos
LLIBERT TEIXIDÓ Els manifestan­ts van exhibir a la plaça Catalunya pancartes i llaços grocs per reclamar la llibertat dels presos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain