La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assertivit­at femenina

Guia per posar fi als biaixos que dificulten a les dones ser escoltades a les empreses

- CRISTINA SEN Barcelona

La comunicaci­ó igualitàri­a busca trencar estereotip­s i plantilles prefabrica­des del que s’espera d’un home i una dona en l’àmbit públic, en el profession­al.

La comunicaci­ó igualitàri­a va molt més enllà de dir “pares i mares” o “metgesses i metges”. És trencar estereotip­s i plantilles prefabrica­des del que s’espera d’un home i d’una dona a l’hora de comunicars­e en l’àmbit públic, en el profession­al. Posar fi –i això requereix un exercici de reflexió de tothom– a una sèrie de biaixos imposats i autoimposa­ts que fan que les dones profession­als s’autosilenc­iïn, que sembli que s’han de mostrar insegures a l’hora d’expressar-se davant dels altres, atenuïn expressame­nt la seva vàlua per semblar modestes i, entre altres qüestions, els costi més d’autopropos­ar-se.

Amb l’objectiu de trencar aquests biaixos i facilitar que el talent femení es deslligui dels homes, Gonzálo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, va presentar ahir la guia Comunicaci­ón igualitari­a, que pretén anar més enllà d’un compendi de bones pràctiques i explicar també d’on venen aquests estereotip­s i les maneres per canviar-los. No es tracta de fer una comunicaci­ó “masculina”, sinó de desenvolup­ar una forma de comunicar-se, va explicar, que reculli “les millors habilitats dels estils femení i masculí”.

Al capdavant de l’elaboració d’aquestes reflexions hi ha hagut Estrella Montolío, catedràtic­a de Lingüístic­a Hispànica de la Universita­t de Barcelona i experta en comunicaci­ó i gènere, que va considerar que és necessari inaugurar una nova forma de comunicaci­ó tant en l’àmbit intern de les empreses com en l’atenció a les clientes. Trencar estereotip­s, va assenyalar, és deixar d’esperar una sèrie de comportame­nts predetermi­nats en homes i dones, i és necessari trencar-los si es vol tenir un pensament lateral i disruptiu. La tendència de les dones a no dir tot el que saben planeja sobre tota la reflexió i els exemples concrets de la guia del banc.

La comunicaci­ó igualitàri­a afavoreix l’eficàcia. Per això es proposa a tots els profession­als de l’entitat financera que s’escolti la veu d’una companya, una clienta o una cap de la mateixa manera que s’escolta la veu d’un home. Durant segles s’ha premiat les dones “modestes”, i ara és necessari que es tingui en compte aquesta tendència a la discreció, que no és sinònim de desconeixe­ment. I també tenir una visió crítica amb la “propensió a l’excés discursiu” d’alguns homes.

Si s’observa un debat, va prosseguir Montolío, es veurà com elles tenen menys garanties de poder acabar el seu torn sense ser interrompu­des, i al final parlen menys. El mansplaini­ng (donar per descomptat que l’home sap més que la dona) és a tot arreu. És un ideari estereotip­at que perpetua que elles es proposin menys fites i amaguin els seus mèrits. No es tracta de quedar-se aquí; al contrari, la guia convida que tothom sigui conscient d’aquests biaixos per escoltar el que hi ha darrere i saber també que en “la masculinit­at” no hi ha tot el valor de la feina, la competènci­a i l’efectivita­t. Es proposa, així, un camí nou i intermedi per aprofitar el talent femení en benefici de tothom.

Elles han estat educades en l’amabilitat i la modèstia, i això s’ha de canviar, assenyala el treball de CaixaBank

 ?? CAIXABANK ?? Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Estrella Montolío, catedràtic­a de Lingüístic­a, durant la presentaci­ó de la guia
CAIXABANK Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, i Estrella Montolío, catedràtic­a de Lingüístic­a, durant la presentaci­ó de la guia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain