La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova disputa entre Roma i París per la immigració a la frontera

Salvini esclata després que França abandonés dos migrants a Itàlia

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Les relacions entre Itàlia i França no passen pel millor moment. Des que va arribar al poder l’ultradretà ministre de l’Interior, Matteo Salvini, va declarar la guerra al president francès, Emmanuel Macron, a qui considera el seu enemic. L’ha titllat diverses vegades d’hipòcrita per les seves posicions migratòrie­s.

Però ahir els atacs de Salvini van passar a ser més seriosos del que no semblava després que se sabés que la Gendarmeri­a francesa va entrar a Itàlia divendres passat i va abandonar dues persones, suposadame­nt immigrants, al mig d’un bosc italià. La prefectura dels Alts Alps, el departamen­t francès al costat d’aquesta part de la frontera amb Itàlia, parla d’un “incident” i ha reconegut un “error”, del qual “les circumstàn­cies hauran de ser aclarides”. “Abandonar immigrants en un bosc italià no pot ser considerat un error o un incident”, va avisar Salvini a Instagram. “El que ha succeït a Claviere és una ofensa sense precedents contra el nostre país, i em pregunto si els organismes internacio­nals, des de l’ONU a Europa, no troben vomitiu deixar persones en una zona aïllada, sense assistènci­a ni direccions (...). Anirem fins al final. Estem davant una vergonya internacio­nal, i el senyor Macron no pot fer veure que no passa res”, va escriure el ministre al costat d’un muntatge de Macron amb la cara vermella sobre la frontera amb Itàlia.

El ministeri d’Afers Exteriors italià ha demanat explicacio­ns a l’ambaixada francesa davant les notícies que van arribar de Torí. Però l’Elisi ha anat més enllà i creu que tot es tracta d’una “instrument­alització política, essencialm­ent individual, del nou col·lega de Christophe Castaner (l’acabat de nomenar ministre de l’Interior)”, segons fonts properes a Macron han dit a l’agència Afp. La presidènci­a francesa exculpa del xoc el premier italià, Giuseppe Conte. Cada any, milers de migrants que travessen la frontera francesa als Alps són intercepta­ts i reconduïts a Itàlia.

Tot passa en moments molt tensos al país transalpí per la fèrria política contra la immigració de Matteo Salvini. Aquests últims dies la principal polèmica és la decisió de l’Ajuntament de Lodi, un municipi de 45.000 habitants a la Llombardia governat per la Lliga, d’impedir que desenes de nens immigrants accedissin al menjador escolar. La seva alcaldessa, la ultradreta­na Sara Casanova, va obligar els pares a pagar unes tarifes més altes per no presentar una documentac­ió addicional de la que es demana als italians, la qual cosa ha provocat que moltes famílies estrangere­s no poguessin permetre’s aquesta quota, de cinc euros. Abans n’havien de pagar només dos. Des de fa una setmana, els nens immigrants, la majoria d’origen africà, s’enduen un entrepà de casa, i dinen separats dels companys en una altra sala.

Així que l’assumpte ha arribat als mitjans de comunicaci­ó italians la ira s’ha despertat a les xarxes socials i l’oposició parla d’“apartheid”. Al principi, Salvini va defensar la decisió de la seva companya de partit. “Ja n’hi ha prou d’espavilats, si hi ha gent que als seus països tenen cases, terrenys i diners, per què els hauríem de donar serveis de franc mentre els italians ho paguen tot. La bona vida s’ha acabat, no és racisme sinó justícia i sentit comú”, va declarar el ministre. Tot seguit, i després de les tensions amb el Moviment 5 Estrelles, els seus socis de Govern, que es veuen una vegada més abocats a defensar el que veuen indefensab­le, Salvini va rectificar i va dir que valorarien cas per cas. Una campanya ha recollit 80.000 euros en pocs dies per poder sufragar els menjars dels 180 nens afectats i que els petits puguin tornar a seure al costat dels italians.

Una alcaldessa lliguista de la Llombardia obliga els nens de fora a dinar separats dels italians

 ?? DANIEL DAL ZENNARO / EFE ?? Protesta a Lodi contra la decisió municipal de separar els nens immigrants dels italians a l’hora de dinar
DANIEL DAL ZENNARO / EFE Protesta a Lodi contra la decisió municipal de separar els nens immigrants dels italians a l’hora de dinar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain