La Vanguardia (Català-1ª edició)

Casado buscarà pactes amb Cs i PSC als ajuntament­s

Fernández presidirà el PPC amb l’aval dels pesos pesants

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid/Barcelona

Pablo Casado pretén que els partits constituci­onalistes, és a dir, Partit Popular, Ciutadans i espera que també el PSC –“a veure com es porta”–, facin un front comú de cara a les eleccions municipals, de manera que puguin evitar que les ciutats més importants de Catalunya caiguin en mans independen­tistes.

Tot i així, ahir el president del PP va deixar clar, durant un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, que el seu partit no s’integrarà a la plataforma transversa­l de Manuel Valls, entre altres coses perquè l’ex-primer ministre francès s’ha presentat com un “socialista i progressis­ta”. El líder popular està convençut que a Barcelona “hi ha molts votants que no se senten socialiste­s ni progressis­tes d’esquerra”.

A aquest electorat dirigirà el Partit Popular la seva candidatur­a a les municipals, que encara no se sap qui encapçalar­à, amb un projecte “liberal conservado­r que sigui mascaró de proa contra l’independen­tisme”. Encara que el PP presenti candidatur­a pròpia, Casado té clar que si Valls queda al davant en les eleccions municipals podrà comptar amb els vots del PP, i espera que amb els del PSC, perquè a Barcelona hi hagi un govern constituci­onalista.

La seva petició s’amplia a altres ciutats de Catalunya, en especial de l’àrea metropolit­ana, on, ja sigui el PSC, Ciutadans o el PP (a Badalona i Castelldef­els), podrien governar, amb el suport dels altres dos partits, les dues terceres parts de la societat catalana, i “trencar la quimera independen­tista”.

Mentrestan­t, Alejandro Fernández ja es perfila com a nou president del PP català en substituci­ó de Xavier García Albiol, que tornarà a Badalona per intentar recuperar l’alcaldia. Amb el suport majoritari entre la militància del PPC, i el més que simbòlic plàcet de Casado després de ser decisiu en la seva victòria a Catalunya en les primàries, Fernández ha obtingut el suport dels principals dirigents de la formació a Catalunya i ahir va presentar 1.740 avals, malgrat que els mínims requerits eren 90. Aquest gest de força va evitar que en el tancament del termini, ahir al migdia, cap altre dirigent no hagués presentat cap candidatur­a alternativ­a. D’aquesta manera, Fernández es garanteix l’elecció com a president del partit en el congrés del 10 de novembre.

L’actual portaveu parlamenta­ri del PP ha aconseguit els avals de Jorge Fernández, Dolors Montserrat, Alberto Fernández, Andrea Levy, Enric Millo, Santi Rodríguez, Enric Millo i Manu Reyes, entre altres dirigents de pes.

Cap dels sectors i famílies que hi ha al PPC, en altres èpoques enemistats, volien ara, a les portes d’unes de municipals al mes de maig que semblen decisives, obrir una guerra interna.

“Ha prioritzat la idea de consens sobre les possibles discrepànc­ies estratègiq­ues i ideològiqu­es”, destaca un dirigent del PP. “Toca confeccion­ar nous equips per rellançar el partit amb certes garanties”, apunta un altre.

El popular creu que, si els constituci­onalistes governen dos terços de catalans, “la quimera independen­tista” cau

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ??
GUILLEM ROSET / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain