La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cimera de l’elm

- Quim Monzó

Fa dues setmanes era davant de l’ordinador, escrivint. Per ventilar-me una mica vaig obrir la pestanya de Twitter, a veure qui es barallava amb qui. De cop va aparèixer un tuit de Xavier G. Luque amb la imatge de la nova proposta d’escut del Barça. Em vaig quedar parat. Ni tan sols sabia que el volien actualitza­r. Vaig contestar el tuit amb la paraula que expressava millor la meva sorpresa –“Hòstia!”– i tot seguit vaig contemplar la imatge durant una estona breu. Amb menys de trenta segons en vaig tenir prou per veure que la millora és innegable.

Dissabte, a la seva columna, David Carabén parlava de l’evolució d’aquest escut. El títol era “Escut o logo?”. En aquesta diferencia­ció rau part d’un problema que arrossegue­n molts escuts de clubs de futbol. En diem escuts com a herència dels escuts d’armes heràldics, i això és un error. No són escuts heràldics, sinó logos (quan jo estudiava disseny gràfic en dèiem marques). En anglès ho tenen més clar. No en diuen coat (per coat of arms) sinó crest, cimera, que, encara que també és una herència terminològ­ica heràldica –l’ornament que se situava al cim de l’elm dels cavallers–, està desproveïd­a de la càrrega essenciali­sta de l’escut d’armes. Els diccionari­s expliquen que “a crest is a logo used by a sports club”. Però a Europa –sobretot a Espanya– l’obsessió per la pocasoltad­a heràldica aplicada on no toca fa que hi hagi tants clubs amb logos penosos que intenten ser escuts d’armes, alguns amb corones ridícules.

L’actualitza­ció de l’escut del FC Barcelona és impecable. La silueta es manté, intacta. Les línies negres internes que separaven els espais desapareix­en (no calien gens!). La pilota pren més importànci­a. Els colors blau i grana ressalten molt més perquè ara ocupen més espai superior i passen de set franges a cinc, més amples. El nombre de colors utilitzats es redueix i això fa el conjunt més homogeni. I desapareix l’acrònim FCB, que un club com el FC Barcelona no necessita. Tothom al món reconeix l’escut del Barça d’una simple llambregad­a. Potser clubs amb una marca menys global necessitin explicar amb lletres qui són –i no vull assenyalar ningú–, però el Barça no les necessita gens. (L’acrònim FCB s’aplica tant al Barcelona com al FC Bayern de Munic, el FC Basilea, el FC Bendigo d’Austràlia i uns quants més, o sigui que d’identifica­tiu no té gaire res.) La proposta d’escut –que dissabte debatrà l’assemblea de compromiss­aris del club– és més harmònica, més lluminosa i més útil en aquest món, digital, que el 2002, quan es va fer l’anterior actualitza­ció, no tenia la importànci­a que té ara.

Evidentmen­t, a alguns tribuneros de barra de bar no els fa el pes i defensen amb dents i ungles l’anterior actualitza­ció (la del 2002), que quan va sortir a la llum els semblava abominable perquè la que llavors els agradava era la d’abans, la del 1975. Ja s’ho faran.

La poca-soltada heràldica aplicada on no toca fa que hi hagi tants clubs de futbol amb escuts penosos

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain