La Vanguardia (Català-1ª edició)

La complicita­t

- Pilar Rahola

Cada vegada que el feixisme ha tret els ullals i ha mossegat les entranyes del món, les seves víctimes han recordat qui eren els còmplices. L’extrema dreta sempre s’ha alimentat de la crisi econòmica, la inestabili­tat política i la por ciutadana, però la menja més preuada d’aquest déu del mal, s’ha cuit a les zones bones de la societat, allà on els que havien de parlar, callaven; els qui havien de denunciar, amagaven; els que havien de mostrar, blanquejav­en. Els còmplices naturals del feixisme són aquells que minimitzen la seva naturalesa, confratern­itzen sense complexos i en blanquegen la negror.

Penso en això, i en la derivada espanyola, l’extrema dreta de la qual creix alhora que a la resta del món, però té connotacio­ns pròpies. Soc lluny de casa, i a milers de quilòmetre­s, aquesta xarxa de complicita­ts, nascudes al si de la societat espanyola, que ha donat pàbul a l’extrema dreta, és encara més transparen­t i punyent. Ho resumeix amb precisió un tuit de Jordi García (@Hidroboy83): “Miro la premsa. Els historiado­rs diuen que això de Casado i Amèrica és la mateixa mentida que explicava el franquisme. Tejero va estar en un acte de la Guàrdia Civil. Billy el Nen en un de la Policia. Vox ocupant titulars. Però sí, als fatxes els ha despertat l’independen­tisme”. Desgraciad­ament, l’hemeroteca podria completar aquests 140 caràcters ad infinitum, perquè la complicita­t de la dreta espanyola i, globalment, del sistema de poder espanyol, és tan densa, com ininterrom­puda. Per exemple, afegir que molts dels càrrecs rellevants en la direcció uniformada o en la judicatura, o als passadisso­s del poder de l’Estat, han coquetejat sense embuts amb l’ultrisme espanyol, amb els germans Pérez de los Cobos com a metàfora d’aquesta maldat: Francisco, expresiden­t del Tribunal Constituci­onal, malgrat haver esbudellat exemplars de la Constituci­ó a l’institut i haver participat en les campanyes del no al costat de la seva família franquista; el seu germà, Diego, coronel de la Guàrdia Civil en procés d’ascens a general, responsabl­e dels Mossos durant el 155, i en la seva biografia, candidat de Fuerza Nueva, defensor del “No a la Constituci­ó” i vestit de Falange presentant-se voluntari a defensar el 23-F. Què dir dels privilegis de la francada, amb la mateixa Corona ratificant un duquesat a la nietísima del dictador, o els beneficis públics que ha tingut la fundació que el glorificav­a!

Només faltava la derivada ultra de PP i Ciutadans, que coquetegen i es manifesten sense complexos al costat dels feixistes de Vox, mentre abonen un relat violentist­a contra l’independen­tisme democràtic. Per descomptat que l’extrema dreta espanyola creixerà molt i serà molt perillosa. Però no busquem paral·lelismes europeus o excuses argumental­s. Aquest ou podrit neix d’una serp espanyolís­sima, que no es va deslligar mai de l’extrema dreta, potser perquè sempre la va considerar de la família.

Els còmplices del feixisme són aquells que minimitzen la seva naturalesa i en blanquegen la negror

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain