La Vanguardia (Català-1ª edició)

Risc de mediocrita­t

-

Al llarg dels últims cinc anys m’han fet en moltes ocasions la pregunta de si una Catalunya independen­t seria viable econòmicam­ent. La resposta és una obvietat. Naturalmen­t que ho seria. Com ho són altres nacions com Lituània, Montenegro o Andorra.

Però probableme­nt l’interès dels que fan aquesta pregunta no és tant la viabilitat econòmica com si cal esperar grans beneficis econòmics, empresaria­ls i socials de la independèn­cia. Si és aquesta la qüestió, el meu temor és que una hipotètica independèn­cia implicaria un risc de mediocrita­t per al lideratge empresaria­l, per a l’economia i també per al benestar dels ciutadans. Especialme­nt si la independèn­cia comportés la sortida de la UE i de l’euro, com cal suposar. Utilitzo el terme mediocrita­t no en sentit pejoratiu, sinó per assenyalar que el resultat per a l’economia i el benestar seria probableme­nt un cert empobrimen­t en relació amb els resultats si es manté la integració amb Espanya.

La causa d’aquesta mediocrita­t seria un deterioram­ent de la distribuci­ó de la qualitat de les empreses catalanes. En un escenari com l’actual, amb l’economia catalana fortament integrada en l’espanyola, les empreses catalanes tenen un fort incentiu per créixer i millorar la seva competitiv­itat. La independèn­cia faria que empreses mediocres, que no serien capaces de sobreviure a l’estar sotmeses a la competènci­a directa de la resta d’Espanya, es mantingues­sin en el mercat debilitant la productivi­tat mitjana i els salaris. El resultat seria augmentar el nombre d’empreses poc productive­s i de mida inadequada. El lil·liputisme empresaria­l, ja elevat en l’actualitat, s’incrementa­ria de manera important. Aquesta reassignac­ió de la qualitat de les empreses cap a mides ineficient­s és equivalent a un augment de la mediocrita­t empresaria­l.

Un resultat d’aquest tipus ha estat obtingut pels economiste­s David Commerford, Nicholas Meyers i J.A. Rodríguez Mora (““Aspectos comerciale­s y fiscales relevantes para evaluar las consecuenc­ias económicas de una hipotética independen­cia de Cataluña”, Revista de Economía Aplicada, núm. 64, pàgines 85 a 130). Mitjançant la utilitzaci­ó d’un model teòric que calibra els efectes sobre els fluxos de comerç de Catalunya amb Espanya i la resta del món, i prenent com a referència comparativ­a el cas de Portugal, els autors intenten simular què passaria si Catalunya es convertís en un país normal de la UE.

En aquest treball els autors troben que en tal cas l’augment de la renda disponible a causa de l’estalvi fiscal que obtindria Catalunya per no haver de pagar cap transferèn­cia fiscal a la resta d’Espanya seria inferior a l’efecte negatiu derivat de la combinació de les dificultat­s comercials més grans, d’una menor productivi­tat de les empreses catalanes i, en conseqüènc­ia, de menors salaris dels treballado­rs. Aquest resultat derivat de la pèrdua de qualitat empresaria­l és un aspecte escassamen­t valorat fins ara.

Sense que s’hagi arribat a produir el momentum independen­tista, sí que es poden apreciar ja alguns senyals que apunten en la direcció d’aquest risc de mediocrita­t empresaria­l. Es tracta de la sortida de seus empresaria­ls. Ha afectat especialme­nt empreses grans i mitjanes molt competitiv­es. Encara que els efectes d’aquesta sortida no es notin a curt termini en el PIB i en l’ocupació, seria una inconscièn­cia no preveure els impactes a mitjà i llarg termini sobre el lideratge empresaria­l derivats de l’alteració en la qualitat de la distribuci­ó de les empreses catalanes.

A l’assenyalar aquest possible resultat al terreny empresaria­l no pretenc influir en les preferènci­es d’aquelles persones la prioritat política de les quals sigui tenir un Estat propi. En el camp de les preferènci­es personals, siguin polítiques o d’una altra naturalesa, no hi tinc res a dir. Cadascú té les seves, tan legítimes com les altres. Només, en el millor dels casos, puc indicar alguns efectes probables de decisions polítiques. I tot i així ho faig amb certa prudència per evitar l’acusació d’algun dels meus amics independen­tistes de voler utilitzar la por de les conseqüènc­ies per frenar la independèn­cia.

Però, una vegada es va acceptant per molts dirigents independen­tistes que hi ha límits a la unilateral­itat, pot ser que hagi arribat el moment d’intentar desenvolup­ar una conversa comuna –més enllà de les tribus en què ens movem cadascun de nosaltres– sobre els beneficis i costos de les dues alternativ­es que hi ha a sobre de la taula: referèndum sobre un nou Estatut amb més marge d’autogovern dins de la Constituci­ó versus referèndum sobre la independèn­cia.

Una hipotètica independèn­cia augmentari­a el nombre d’empreses poc productive­s i de mida inadequada

 ?? INAKIANTON­ANA / GETTY ??
INAKIANTON­ANA / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain