La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desmunten una xarxa que venia tonyina il·legal

- Efe

El Seprona ha desarticul­at una xarxa que va aconseguir almenys 25 milions d’euros de benefici amb la comerciali­tzació il·legal de tonyina, capturada de manera il·lícita en aigües de Malta i Itàlia.

El Seprona ha explicat que l’operació va començar després de les informacio­ns de la Secretaria de Pesca i del sector que es podria estar pescant il·legalment tonyina al Mediterran­i.

Després de diverses indagacion­s, es va descobrir una xarxa a la Comunitat Valenciana. La Fiscalia de Medi Ambient, juntament amb el jutjat número 3 de Picassent, van obrir diligèncie­s per descobrir la trama, en una operació que va acabar amb 79 detinguts –tots espanyols– i gairebé 50 escorcolls en diverses distribuïd­ores.

Durant aquests escorcolls, es van intervenir 80.000 quilos de tonyina, prop de mig milió d’euros en efectiu, vehicles d’alta gamma i joies valorades en més de 600.000 euros.

Les tonyines es pescaven en aigües de Malta i Itàlia i es transporta­ven fins a Espanya, bé per l’aeroport de Madrid –en aquest cas, les captures eren legals–, bé per mar fins a França i després per carretera en camions fins a València. Les empreses implicades aprofitave­n la part legal de la seva activitat per introduir les tonyines pescades il·legalment.

El Seprona ha explicat que de vegades es trencava la cadena de fred, les tonyines no es conservave­n bé, les proteïnes es degradaven i s’acumulaven les histamines, que pujaven més del permès, de manera que menjarse la tonyina en aquell estat podia provocar intoxicaci­ons, com la que va tenir un home, a Sevilla, que va haver de ser hospitalit­zat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain