La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més de la meitat dels conductors es descuiden d’usar l’intermiten­t

El nombre de vehicles que circulen sense indicar el canvi de carril creix de manera preocupant

- DAVID GUERRERO Granollers

Senyalitza­r el canvi de carril amb l’intermiten­t abans de fer la maniobra d’avançament hauria de ser una d’aquelles accions que tot conductor té interiorit­zades i executa de manera inconscien­t, pràcticame­nt per instint. La realitat, en canvi, és molt diferent. Més de la meitat dels conductors tenen interiorit­zat el contrari, com si s’oblidessin de la palanca que hi ha al costat del volant, i van passant d’un carril a l’altre a les autopistes sense activar l’intermiten­t i sense immutar-se.

Segons un informe elaborat per Autopistas, del grup Abertis, són majoria els conductors que no senyalitze­n els avançament­s. Un estudi d’observació de 69.700 vehicles en diferents trams de l’AP-7 entre Salou i Puçol (València) conclou que un 53,1% dels vehicles no fan servir l’intermiten­t. Són un 13,5% més que fa un any, quan es va elaborar per primera vegada l’observator­i sobre el comportame­nt dels conductors a la xarxa d’autopistes que ara s’ha complement­at amb una segona edició i que, així, permet comparar l’evolució sobre indicadors de seguretat viària a les vies ràpides.

La xifra d’incomplime­nt de l’intermiten­t encara és més preocupant quan el vehicle finalitza la maniobra d’avançament i torna al carril d’origen. En aquest cas són un 67,1% de conductors els que no ho indiquen de cap manera, un 17,4% més que l’any passat. La cap del centre de seguretat viària d’Autopistas, Cristina Zamorano, alerta que “és un mal hàbit que suposa una alta perillosit­at per al conductor i per als altres vehicles, tant per al que s’està avançant com per als que venen pel carril a què s’incorpora, ja que no poden predir les accions de la resta si no els avisen”. Malgrat que no sigui l’habitual, la veritat és que es tracta d’una infracció greu recollida al codi de circulació castigada amb 200 euros.

Per intentar frenar aquest mal costum, Autopistas ha posat en marxa una campanya de seguretat viària que es veurà als panells informatiu­s de les vies ràpides per sensibilit­zar sobre l’ús cor- recte de l’intermiten­t. “No tenim telepatia”, diu la campanya que s’ha dut a terme en coordinaci­ó amb la Direcció General de Tànsit (DGT) i el Servei Català de Trànsit (SCT).

L’absència de la llum intermiten­t en molts avançament­s s’atribueix a la desídia dels conductors, però també, en altres casos, a l’agressivit­at. Un dels factors que més afecta en aquest sentit són els vehicles que circulen pel carril esquerre sense estar avançant, cosa que dona lloc a avançament­s per la dreta i crea situacions de risc, sobretot si es fa sense utilitzar l’intermiten­t. Es calcula que un 13,9% dels conductors fan servir el carril esquerre de manera indeguda, sen-

Un 53,1% dels avançament­s en autopista es fan sense els indicadors Es tracta d’un mal hàbit interiorit­zat que posa en risc la resta dels vehicles “No tenim telepatia”, diu la campanya que intenta conscienci­ar als rètols lluminosos

se estar avançant, quan haurien d’estar circulant per la dreta.

La conclusió més preocupant de l’estudi de l’any passat va ser l’elevat nombre de passatgers que viatjaven a la part del darrere del vehicle sense cinturó. Mentre que els conductors i els copilots van en un 99,9% dels casos amb el cinturó cordat, als seients del darrere es va detectar una relaxació que va disparar totes les alarmes, ja que un xoc a més de 80 quilòmetre­s per hora sense cinturó acaba comportant la mort o lesions greus dels que van sense cinturó i fins i tot multiplica per vuit la probabilit­at que colpegi mortalment el conductor o el copilot. Autopistas va reaccionar amb una intensa campanya a les pantalles lluminoses que hi ha a les seves carreteres, i d’aquesta manera han aconseguit que augmenti l’ús del cinturó als seients del darrere. En l’estudi d’aquest any el nombre de passatgers del seient del darrere sense cinturó s’ha reduït a la meitat, de manera que s’ha passat del

Quatre de cada deu vehicles condueixen per sobre de la velocitat màxima permesa L’ús del mòbil al volant es converteix en un mal hàbit que s’adquireix i es repeteix

21,3% de l’any passat a un 10,7%. La millora de l’indicador porta els responsabl­es d’Autopistas a confiar que aquest any una acció similar serà efectiva per instar a activar l’intermiten­t en els avançament­s.

Amb tot, l’excés de velocitat continua sent una de les principals causes d’accidental­itat a les carreteres catalanes. Un de cada quatre accidents mortals el té com a causa directa. L’estudi presentat ahir per la companyia del grup Abertis indica que un 38,1% dels cotxes observats conduïen entre 5 i 10 quilòmetre­s per sobre dels 120 km/h de límit permès a les vies ràpides.

Un percentatg­e similar d’incomplime­nt es va registrar entre els vehicles pesants, que superen en un 36,3% dels casos observats els 90 km/h establerts com a velocitat màxima.

Pel que fa als autobusos, limitats a 100 km/h, el nombre de vehicles que van superar la veloci- tat permesa va ser d’un 18,8%.

A l’excés de velocitat cal sumar-hi l’incomplime­nt de la distància mínima de seguretat. Un 20,1% dels cotxes no deixen prou espai respecte del vehicle de davant per frenar en cas d’imprevist. Són 3,6 punts més que l’any passat, amb una especial falta de sensibilit­at els divendres i els dissabtes. A més a més, un 6% d’aquest total ho fan a una velocitat excessiva que, en cas de frenada, faria inevitable la col·lisió amb el vehicle de davant. La xifra d’imprudents en aquest sentit disminueix quan es tracta de camions fins a un 7%.

Un element que preocupa especialme­nt les autoritats davant les creixents xifres d’accidental­itat que s’estan registrant aquest any és l’ús del telèfon mòbil durant la conducció. Provoca distraccio­ns que poden tenir un desenllaç fatal i afectar altres conductors, ja que la conseqüènc­ia directa més habitual quan s’aparta la vista de la carretera és “l’augment del risc d’envair altres carrils o el voral”, segons la cap del centre de seguretat d’Autopistas.

Malgrat que és més habitual l’ús del mòbil en un context urbà que en carreteres, en el cas de les autopistes s’han identifica­t un 3,4% dels conductors pendents de l’aparell. Si es compara amb els percentatg­es anteriors, aquest pot semblar baix, però Cristina Zamorano alerta que “es tracta d’un vehicle cada 20 minuts amb el conductor distret utilitzant el telèfon a gran velocitat”.

Marcar un número a la pantalla del mòbil a 120 km/h equival a recórrer a cegues una distància de 429 metres, més o menys com quatre camps de futbol. A més a més, es considera que amb el mòbil passa com amb els intermiten­ts: “Es converteix en un mal hàbit adquirit”. I, si es fa una vegada, s’acaba convertint en un incomplime­nt de la normativa rutinari. I altament perillós.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain