La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reina Letícia fa una crida a Roma per erradicar la malnutrici­ó

La Reina diu a la FAO que erradicar la malnutrici­ó “és un compromís de tothom”

- ANNA BUJ

La reina Letícia va ser una de les protagonis­tes de la cerimònia principal del dia Mundial de l’Alimentaci­ó, que ahir es va celebrar a l’Organitzac­ió per a l’Alimentaci­ó i l’Agricultur­a de l’ONU (FAO), amb seu a Roma. La Reina, ambaixador­a especial per a la nutrició de la institució, va ser una de les principals autoritats convidades a l’acte, i va fer un discurs en què va cridar a canviar el sistema mundial alimentari per erradicar la fam al món.

“Cada acció compta. Cada intervenci­ó és important. Cada professor que ensenya als seus alumnes a respectar l’entorn. Cada mare que fa l’esforç d’aconseguir aliments nutritius i frescos per a la seva família. Tenim l’oportunita­t de millorar la vida de milions de persones”, va dir la Reina a la cerimònia d’obertura de la jornada.

És la tercera vegada que Letizia Ortiz parla davant la FAO. La primera va ser el novembre del 2014, en ocasió de la conferènci­a internacio­nal de la nutrició, en què va reivindica­r el paper de la dona contra la fam. La segona, un any després, després de ser nomenada ambaixador­a especial per a la nutrició d’aquesta agència de l’ONU.

La preocupaci­ó per una nutrició equilibrad­a ha estat un dels te- mes que Letícia ha seguit molt de prop com a reina. Ahir va remarcar que lluitar contra la fam “ha de ser un compromís de tots”, i no només dels països subdesenvo­lupats. També va recordar les “aclaparado­res” xifres sobre la fam de què l’ONU va informar en el seu últim estudi: 821 milions de persones en pateixen, 1.300 milions tenen sobrepès, 672 milions tenen obesitat i 1.500 milions tenen mancances de micronutri­ents, el que ella va anomenar “fam oculta”. Va criticar que els aliments frescos són “cars i inaccessib­les” per a la gran majoria i va demanar que “el sector privat es comprometi més”. En el discurs va anar alternant l’espanyol i l’anglès.

La Reina va arribar a la FAO a primera hora del matí, després de pernoctar a Roma, on va ser rebuda pel director general, el brasiler José Graziano da Silva, amb qui va mostrar sintonia abans de dirigir-se a la sala de plens de l’edifici. Després de la cerimònia d’obertura va visitar la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma (RAER), una institució creada el 1873 que té el propòsit de formar diverses generacion­s d’artistes i intel·lectuals espanyols. La Reina va poder gaudir d’una localitzac­ió excepciona­l: està situada al Gianicolo, un turó que domina Roma a l’altre costat del riu Tíber, i dins de l’antic convent franciscà de San Pietro in Montorio. També va veure en primera persona el Tempietto de Bramante, un edifici icònic que cada any visiten milers de turistes, on es va fer una fotografia.

Letícia va estar acompanyad­a pel ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas, i el nou ambaixador a Roma, l’exministre d’Afers Exteriors Alfonso Dastis, entre d’altres. Durant la visita a la RAER, primer va saludar breu- ment els becaris que aquest any han estat elegits per dur a terme els seus projectes creatius i d’investigac­ió, però després va mantenir una trobada informal amb ells i es va interessar per les seves activitats.

Després d’un dinar, la Reina va tornar a la FAO per passejar per una exposició interactiv­a que vol alertar contra la fam i la malnutrici­ó. Va voler aprofitar per formarne part: va posar per a un retrat que s’integrarà amb els d’altres persones en un mosaic digital dedicat als reptes de l’alimentaci­ó a la seu de la FAO a Roma.

En un discurs en espanyol i en anglès, Letícia va demanar més implicació del sector privat en aquesta lluita

 ??  ??
 ??  ?? La reina Letícia parlant a la cerimònia del dia Mundial de l’Alimentaci­ó de la FAO ahir a Roma
La reina Letícia parlant a la cerimònia del dia Mundial de l’Alimentaci­ó de la FAO ahir a Roma
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain