La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pla per marcar els punts negres de la insegureta­t

L’alcaldessa Colau i les entitats del Tsunami acorden dibuixar un mapa amb els llocs que pateixen més la delinqüènc­ia

- LUIS BENVENUTY

Barri a barri, carrer a carrer. Barcelona elaborarà un mapa que reflecteix­i els nous punts negres de la insegureta­t i l’incivisme. I prendrà mesures concretes per a cadascun d’aquests punts. L’alcaldessa Ada Colau va reconèixer ahir davant una vintena d’entitats veïnals que Barcelona pateix un problema d’insegureta­t i incivisme, i es va conjurar amb ells per revertir la situació. L’alcaldessa Colau i Gala Pin, la regidora del districte de Ciutat Vella, es van reunir durant una hora i mitja amb les nombroses agrupacion­s ciutadanes que constituei­xen el moviment conegut com a Tsumani Veïnal.

Colau i Pin es van comprometr­e amb els seus representa­nts a donar un impuls en la lluita contra la insegureta­t i l’incivisme, a millorar la feina municipal al carrer i agilitar la comunicaci­ó amb les entitats ciutadanes i el funcioname­nt de les taules de seguretat dels barris a fi d’identifica­r com més aviat millor els racons més castigats per la delinqüènc­ia. Alguns requeriran un increment de la presència policial; d’altres, una millora de la il·luminació i de la neteja... Colau i Pin entenen que les respostes de l’Ajuntament han de ser transversa­ls i, segons el cas, també hauran d’implicar els serveis socials.

“La reunió ha estat lleugerame­nt positiva –va dir quan va sortir Manel Martínez, vicepresid­ent de l’associació de veïns de la Barcelonet­a, una de les entitats impulsores d’aquest moviment–. Esperàvem que també vinguessin els regidors dels districtes de SantsMontj­uïc i Sant Martí, i no només els seus tècnics, perquè els problemes que plantegem no afecten únicament Ciutat Vella, però... De tota manera, Colau també ens va assegurar que els regidors de districte treballara­n d’una manera més pròxima a les entitats. Nosaltres vam subratllar que cal treballar contra el soroll, els narcopisos, la venda ambulant il·legal... i més o menys ens van reconèixer que és cert. D’aquí un mes ens tornarem a reunir amb l’alcaldessa. Llavors veurem si tota aquesta feina està generant de debò noves polítiques i mesures. I si no és així, ens tornem a manifestar, com ja vam fer al setembre”.

Malgrat els compromiso­s i una certa voluntat de redempció, en les seves intervenci­ons durant el transcurs de la reunió Colau i Pin també van destacar les responsabi­litats de la Generalita­t i l’Estat en la situació. Al final de la reunió, Pin va insistir que Barcelona necessita reforçar la presència d’agents dels Mossos d’Esquadra, que la investigac­ió policial també s’ha de potenciar, i que això suposa una implicació més important de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. A més, la regidora de Ciutat Vella també va assenyalar la importànci­a de més agilitat judicial i de lleis estatals que combatin l’especulaci­ó immobiliàr­ia. “Si aconseguim que no hi hagi habitatges buits, els traficants no tindran llocs que puguin ocupar i tindran moltes més dificultat­s per muntar narcopisos”.

La trobada entre el govern dels comuns i les entitats veïnals del Tsunami té lloc en un moment de gran polaritzac­ió en el teixit associatiu de la ciutat, sobretot a Ciutat Vella. Altres associacio­ns de veïns prefereixe­n desmarcar-se d’aquest moviment. Entenen que l’origen dels seus problemes és l’especulaci­ó immobiliàr­ia, i que posant l’accent en la insegureta­t i l’incivisme s’afavoreixe­n molts partits de l’oposició. “Ens desmarquem de l’estratègia adoptada per alguns grups en la manera com estan visibilitz­ant la problemàti­ca i la recerca del favor de partits polítics molt concrets”, van assenyalar aquesta setmana en un comunicat Acció Raval i Acció Reina Amalia.

El cisma, tot i això, encara és més evident al barri de la Barcelonet­a, on aquests dies algunes entitats van intercanvi­ar comunicats i acusacions. I és que moltes de les entitats que denuncien la insegureta­t i l’incivisme també entenen que les que destaquen l’especulaci­ó immobiliàr­ia estan afavorint l’Ajuntament i els comuns. El debat bull a les xarxes socials.

Una vintena d’associacio­ns donen un termini d’un mes per prendre mesures concretes

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? El Tsunami Veïnal del 15 de setembre passat
ÀLEX GARCIA / ARXIU El Tsunami Veïnal del 15 de setembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain